Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Smuk film viser nomaders kamp mod mineselskaber i Mongoliet

Med bjergtagende billeder portrætterer ‘Den gyldne jord’ mongolske nomade-folks forhold til naturen og til de mineselskaber, som overtager en større og større del af den.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

“Når den sidste guldåre trækkes ud af jorden, vil verden styrte i grus”.

Sådan lyder en sætning i ‘Den gyldne jord’, som både er titlen på en mongolsk folkevise og på den nyeste film af instruktør Byambasuren Davaa, som netop nu går i danske biografer.

Byambasuren Davaa blev verdenskendt, da hendes debutfilm ‘The Story of the Weeping Camel’ i 2003 blev nomineret til en Oscar for bedste dokumentar. Ligesom den og flere af hendes senere film fortæller spillefilmen ‘Den gyldne jord’ om mongolske nomade-folks livsformer og forhold til naturen. 

Men som noget nyt handler ‘Den gyldne jord’ også om de virksomheder, der truer nomade-kulturens eksistensgrundlag.

Rigdomme, der sælges ud af

Byambasuren Davaa havde egentlig planlagt at instruere en helt anden film fra Mongoliet, men da hun forlod sin bopæl i Tyskland og genbesøgte sit hjemland, blev hun overvældet af at se, hvordan mineindustrien påvirkede den mongolske natur og de mennesker, der traditionelt har boet og levet med den.

“Over en femtedel af Mongoliets areal er i dag reserveret til minedrift. 391 søer, 344 floder og 760 kilder er tørret ud, og mange flere er blevet forurenet af den overvejende globale mineindustri”, som der står i filmens rulletekster.

Skønt ‘Den gyldne jord’ er en lille historie om en familie og en 12-årig drengs coming of age-fortælling, er den samtidig blevet en aktivistisk film med en klar dagsorden. 

“Jeg ønsker mig en voksende bevidsthed blandt det mongolske folk om, at vi er mere end en billig leverandør af råvarer. Mongoliet har en viden og et perspektiv at tilbyde verden i nutidens økologiske krise”, som Byambasuren Davaa siger i et interview med den europæiske børnefilmsorganisation ECFA’s magasin.

“For publikum i andre dele af verden håber jeg, at de kommer til at elske mit hjemlands skønhed og forstår, hvilke rigdomme vi lige nu leverer ud af. Det er på tide at indse, at noget af vores jord bliver uigenkaldeligt ødelagt”, siger hun.

Fra et barneperspektiv

Byambasuren Davaa kommer selv fra en nomade-familie og brugte mange af sin barndoms ferier på at lære gamle myter og sagn i sin bedstemoders yurt.

Filmens fortælles på samme vis først og fremmest fra den 12-årige Amras (Bat-Ireedui Batmunkhw) perspektiv.

Gennem drengen oplever vi, hvordan nomadefolkene hyrder får og geder i bjergtagende landskaber, hvordan de voksne begynder at holde møder om truslen fra mineindustrien, de udtørrede floder og ødelagte græsningsarealer. Og hvordan nogle medlemmer af lokalsamfundet begynder at have flere penge mellem hænderne efter at have sagt ja til et job i mineindustrien, mens andre begynder at lave sabotageaktioner mod mineselskabernes maskiner ved at hælde sukker i benzintankene.

Det hele er fortalt gennem ekstremt smukke panoramabilleder fra de mongolske højsletter.

Indirekte tvang

Organisationer som Amnesty International har før rapporteret om, at fremtrædende nomadeaktivister i Mongoliet har været udsat for vold og overgreb fra mineselskaber, når de har modsat sig udgravninger i deres områder.

Filmen viser i højere grad den type indirekte tvang, som marginaliserede grupper og oprindelige folk kan blive udsat for i mange dele af verden, når en stor virksomhed vil rykke ind på deres territorier. Familierne får tilbud om kompensation, hvis de rejser væk fra jorden, men de har i virkeligheden ikke noget valg. Og presset slår langsomt sprækker i den sociale sammenhængskraft i både de større hyrdesamfund og de enkelte familier.

‘Den gyldne jord’ er instrueret af Byambasuren Davaa og fotograferet af Talal Khoury. Går i biografer landet over. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.