9. april 2014

Stigning i mindsteløn nåede ikke syersker i Bangladesh

Da mindstelønnen blev hævet for syerskerne i Bangladesh, hævede fabrikkerne blot produktiviteten. Derfor fik mange reelt aldrig lønstigning, siger kilder til DanWatch, der har besøgt syerskerne i Bangladesh.


I december 2013 steg mindstelønnen for tekstilarbejdere i Bangladesh med op mod 67%, men det betød ikke højere løn for mange af dem. Fabrikkerne valgte nemlig at hæve produktiviteten med mindstelønnen.Resultatet i dag er for mange, at arbejderne enten har fået tre-doblet antallet af t-shirts, der skal syes, eller er blevet degraderet, så der ikke er sket en reel forskel i deres indtægt.

Stigningen i mindsteløn er derfor ikke kommet syerskerne til gode, siger kilder, DanWatch har talt med i Bangladesh, som f.eks. den 21-årige syerske, Roksana Aktar:

“Da mindstelønnen blev hævet, blev produktionsmålene også hævet, så jeg og mine kolleger måtte arbejde ekstra hårdt.”

Konkret betød det for 25-årige Hamida, der arbejdede på fabrikken Well-tex, at hun skulle arbejde tre gange så hurtigt:

“Jeg syede babybukser. Da mindstelønnen steg i januar, blev mit produktionsmål tredoblet fra 40 til 120. Da jeg kun kunne klare 80-90 på en time, blev min chef rasende. Han kaldte mig de værste ting og endte med at fyre mig.”

Well-tex producerede bl.a. tøj for det internationale tøjbrand, Zara og H&M.

Amirul Amin, der er leder af den bangladeshiske fagforening NGWF, bekræfter tendensen:

“Syersker på løntrin 3 plejede at få 293 kroner om måneden – nu skal de have 467 kroner. Men det er måske kun 10 % af syerskerne på en fabrik, der får den lønstigning – resten bliver degraderet.”

Alligevel har seks danske virksomheder, herunder Coop, der får produceret deres tøj i Bangladesh oplevet prisstigninger. Det bekræfter Ulla Riber, der er projektchef i Coop.

”Stigningen i mindstelønnen har haft en indvirkning på den pris, som Coop betaler leverandørerne”, siger hun.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram