Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Stigning i mindsteløn nåede ikke syersker i Bangladesh

Da mindstelønnen blev hævet for syerskerne i Bangladesh, hævede fabrikkerne blot produktiviteten. Derfor fik mange reelt aldrig lønstigning, siger kilder til DanWatch, der har besøgt syerskerne i Bangladesh.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
I december 2013 steg mindstelønnen for tekstilarbejdere i Bangladesh med op mod 67%, men det betød ikke højere løn for mange af dem. Fabrikkerne valgte nemlig at hæve produktiviteten med mindstelønnen.Resultatet i dag er for mange, at arbejderne enten har fået tre-doblet antallet af t-shirts, der skal syes, eller er blevet degraderet, så der ikke er sket en reel forskel i deres indtægt.

Stigningen i mindsteløn er derfor ikke kommet syerskerne til gode, siger kilder, DanWatch har talt med i Bangladesh, som f.eks. den 21-årige syerske, Roksana Aktar:

“Da mindstelønnen blev hævet, blev produktionsmålene også hævet, så jeg og mine kolleger måtte arbejde ekstra hårdt.”

Konkret betød det for 25-årige Hamida, der arbejdede på fabrikken Well-tex, at hun skulle arbejde tre gange så hurtigt:

“Jeg syede babybukser. Da mindstelønnen steg i januar, blev mit produktionsmål tredoblet fra 40 til 120. Da jeg kun kunne klare 80-90 på en time, blev min chef rasende. Han kaldte mig de værste ting og endte med at fyre mig.”

Well-tex producerede bl.a. tøj for det internationale tøjbrand, Zara og H&M.

Amirul Amin, der er leder af den bangladeshiske fagforening NGWF, bekræfter tendensen:

“Syersker på løntrin 3 plejede at få 293 kroner om måneden – nu skal de have 467 kroner. Men det er måske kun 10 % af syerskerne på en fabrik, der får den lønstigning – resten bliver degraderet.”

Alligevel har seks danske virksomheder, herunder Coop, der får produceret deres tøj i Bangladesh oplevet prisstigninger. Det bekræfter Ulla Riber, der er projektchef i Coop.

”Stigningen i mindstelønnen har haft en indvirkning på den pris, som Coop betaler leverandørerne”, siger hun.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.