Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Techgiganter tøver med at fjerne kvindeundertrykkende app

Apple og Google vil ikke fjerne mobil-app, som gør det muligt for saudiarabiske mænd at kontrollere kvinder og migranters rejser ud af landet.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Appen ‘Absher’,  på dansk “deres ønske skal blive opfyldt”, har flere funktioner, der kan begrænse menneskers muligheder for at forlade Saudi-Arabien, men trods massiv kritik fra menneskerettighedsorganisationer, vil techgiganterne ikke fjerne appen fra deres tjenester.

Ifølge saudisk lov, skal alle kvinder have en værge, som derfor har stor magt over kvinders liv i landet. Mobiltelefon-appen ‘Absher’ giver blandt andet værgen mulighed for bestemme, om kvinden må have et pas, og hvor hun må rejse hen.

Onsdag bragte TV2 et interview med to kvinder der er flygtet fra Saudi-Arabien. De var nødt til at stjæle deres fars telefon, så de via app’en kunne give sig selv tilladelse til at forlade landet.

Appen kan også bruges af arbejdsgivere til at specificere, om en ansat kan forlade landet. Saudi-Arabien har som det eneste land i mellemøsten regler om, at migrantarbejdere skal have en tilladelse til at rejse hjem. Denne tilladelse skal gives gennem ‘Absher’.

Billeder fra Absher appen

Den 11. februar i år sendte den amerikanske senator Ron Wyden et åbent brev til direktørerne for Apple og Google. I brevet opfordrede han dem til at fjerne ‘Absher’ fra deres tjenester.

‘Absher’ blev lanceret af de saudiske myndigheder i 2015 og har til hensigt at gøre kontakten med myndighederne nemmere. Saudere kan bl.a. bruge app’en til at forny deres kørekort, betale bøder og modtage dokumenter fra det offentlige, som en slags saudisk e-boks.

Men det er de andre funktioner i app’en, der understøtter det saudiske værge-system, som har fået amerikanske politikere samt Amnesty International og Human Rights Watch op af stolen.

Google vil ikke fjerne app

Amnesty International mener, at Apple og Google skal vurdere risikoen for de krænkelser af menneskerettighederne, som app’en muliggør. Human Rights Watch har også opfordret techvirksomhederne til at undersøge appens funktioner og refererer til FN’s retningslinjer om menneskerettigheder og erhvervsliv, der siger, at virksomheder skal udvise rettidig omhu og forsøge at minimere menneskerettighedskrænkelser.

Google afslog 3. marts at fjerne Absher fra Google Play butikken, da det amerikanske firma ikke mener, at app’en overskrider deres retningslinjer. Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra Google om, hvad der ligger til grund for deres beslutning, men Google er ikke vendt tilbage.

‘Absher’ ligger fortsat tilgængelig på Apples App store i Saudi-Arabien.  Til Danwatch har techvirksomheden ingen kommentarer til dette, ligesom Apple heller ikke vil udtale sig om, hvor langt de er i deres undersøgelse af app’en.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.