Undervisningsmaterialer, der sætter fokus på, hvor vores varer kommer fra.

Kender du nogen, der er interesseret?

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Lidt om livet som syerske i Cambodja

Død

Mange syersker er nødt til at stå på ladet af en lastbil for at komme til og fra arbejde.  Alene i 2015 blev mere end 7.000 arbejdere såret, og 130 dræbt i trafikken på vej til og fra arbejde. Af de omkomne var var 60 tekstilarbejdere.

Kilde: Workers Rights Consortium og NSSF.

Mad

Lønnen er så lav, at mange ikke har råd til at købe mad nok ifølge Workers Rights Consortium. En syerske arbejder hårdt og har brug for 3000 kalorier om dagen, men undersøgelsen viste, at syerskerne kun fik cirka 1600 kalorier om dagen. Når man spiser for lidt, så risikerer man at besvime. 1160 syersker besvimede i 2016.

Kilde: Workers Rights Consortium og NSSF.

Løn

Syerskerne tjener mellem en 1/2 og 3 procent af det, som du betaler for en T-shirt. Det vil sige, at hvis din T-shirt koster 100 kr, så får syersken mellem 50 øre og 3 kroner for at sy den.
Thida (som du læste om på side 10) tjener, hvad der svarer til cirka 1.320 danske kroner om måneden, hvis hun overarbejder hver uge. Mindstelønnen for en syerske er på cirka 930 danske kroner om måneden.

Kilde: Clean Clean Clothes Campaign og ILO

Mærker

Fabrikken, som Thida (som du læste om på side 10) arbejder på, laver blandt andet tøj for danske Bestseller. Det er dem, der blandt andet har butikkerne Vero Moda og Jack & Jones.
Kilde: Bestseller

Lån

Syersker som Thida (som du læste om på side 10) kan ikke tjene penge nok. Hun har derfor været nødt til at låne penge. Lånene koster 1,5-2 procent i rente om måneden. Det svarer til 19-26 procents rente om året.

 

Vi shopper løs

75 millioner mennesker arbejder som syersker i verden (2017). I 2000 var der kun 20 millioner mennesker, der arbejdede på tøjfabrikkerne.

Kilde: Europa-Kommissionen

Køn

Cirka tre ud af fire syersker er kvinder.

Kilde: EU-Kommissionen

FN

FN kan sammenlignes med et elevråd. I FN, som betyder Forenede Nationer, er det verdens lande, der er medlemmer. I FN forsøger de at sikre, at verden er et fredeligt og sikkert sted at leve.

En ok løn er en menneskeret

At få en løn man kan leve af er en menneskeret, ifølge FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Alligevel nægtes millioner af syersker denne rettighed.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664