20. maj 2021

Velliv har penge i kontroversielle guldminer

Det canadiske mineselskab Equinox Gold bliver beskyldt for ikke at beskytte sine medarbejdere tilstrækkeligt under corona-pandemien, for at chikanere et oprindeligt folk og for ikke at agere hurtigt nok efter en ulykke. Velliv ser tiden an, men har på nuværende tidspunkt ikke tænkt sig at trække deres investering.

Los filos-minen i Mexico. Equinox Gold anklages for ikke at have beskyttet sine medarbejdere tilstrækkeligt under coronapandemien, mens de bliver beskyldt for at føre en skræmmekampagne mod det oprindelige folk Nahua. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix

Den danske pensionskasse Velliv, tidligere kendt som Nordea Liv & Pension, har penge investeret i det canadiske mineselskab Equinox Gold, som har en række anklager imod sig. 

Mest aktuel er en sag fra det nordøstlige Brasilien fra tidligere i år. 

Den 25. marts flød en afskæringsdæmning over ved en af Brasiliens største guldminer, Aurizona-minen, med store konsekvenser til følge. Minen er ejet af Equinox Gold.

Ifølge flere medier har oversvømmelsen forurenet de omkringliggende floder i en sådan grad, at omkring 4.000 indbyggere pludselig stod uden drikkevand. På sociale medier har videoer cirkuleret, som viser, hvordan hele områder nær det berørte Aurizona-samfund er dækket af mudder.

To uger efter ulykken var flere familier i området fortsat uden vand på trods af, at mineselskabet til et møde med udvalgte medlemmer af lokalsamfundet havde lovet at levere drikkevand til alle. Det oplyser den brasilianske interesseorganisation Movement of People affected By Dams (MAB, red.). 

Selv har Equinox Gold meldt ud, at dæmningen flød over på grund af et massivt regnvejr, og at de derfor ikke har et ansvar for ulykken. Mineselskabet siger også, at de har forsøgt at gå i dialog med samfundet. 

Befolkningen reagerer, fordi det ikke er første gang, en ulykke sker ved Aurizona-minen.  

I 2018 blokerede et jordskred fra minen for adgangen til byen Povoado Aurizona, hvilket efterlod 4.000 mennesker uden adgang til byen. Equinox Gold oplyste dengang, at jordskredet bestod af mineaffald, som desværre havde frigjort sig fra en stor affaldsbunke, og at de beklagede for miseren.

Efter jordskredet har befolkningen frygtet for minens stabilitet og for nye ulykker, men Equinox afviste mere kunne ske. 

Flere problematiske sager

Equinox Gold har også andre alvorlige anklager imod sig. 

I Mexico er Equinox Gold anklaget for at krænke arbejdstagernes ret til sundhed under corona-pandemien. Arbejderne fra Los Filos-minen i Guerrero beskylder mineselskabet for ikke at overholde suspensionskendelserne under hele coronapandemien, mens de heller ikke har sikret arbejderne tilstrækkeligt mod underleverandører, som har været testet positive med corona. 

Derudover fremgår det af en rapport fra Indigenous Peoples Rights International (IPRI), hvordan Equinox Gold har lanceret en skræmmekampagne i Mexico, hvis formål er at chikanere det oprindelige folk Nahua og landmænd i Carrizalillo. 

Rapporten beskriver, hvordan Nahua-folket flere gange har demonstreret mod Los Filos-minen, fordi de mener, minedriften ødelægger deres land. De mange demonstrationer har angiveligt og ifølge rapporten fået repræsentanter fra Equinox Gold til at påstå overfor den mexicanske indenrigsminister, at lokalsamfundet omkring minen har forbindelser til organiseret kriminalitet, og at myndigheder derfor må beskytte mineselskabet mod befolkningen. 

Equinox Gold benægter alle anklager. Deres svar til beskyldningerne kan læses her, her og her

Velliv ser tiden an 

Velliv har i alt 920.551 kroner investeret i Equinox Gold, hvilket er en relativ lille investering i pensionsverdenen fortæller Thomas H. Kjærgaard. Ikke desto mindre ser de ikke på situationen med milde øjne, understreger han. 

“Vi følger selvfølgelig op på, hvorvidt Equinox er ved at udvise et trist mønster. I så fald er det noget, vi agerer på”, siger Kjærgaard.

Nu hvor beløbet er så lille, hvorfor trækker I så ikke bare investeringen? 

“Af princip trækker vi os ikke fra en investering på grund af en enkelt case, som selskabet viser vilje til at håndtere. Der skal i de fleste tilfælde være en tendens, der fortsat ser dårlig ud, og som vi ikke kan gøre noget ved. Desuden skal vi også være sikre på det faktuelle grundlag”.

Netop det faktuelle grundlag er lige nu det, der afholder Velliv fra at tage en endegyldig beslutning. Ifølge Thomas H. Kjærgaard viser monitoreringen af Equinox Gold, at mineselskabet gør alle de rigtige ting; de responderer på anklagerne mod dem, de er i dialog med de lokale myndigheder, og de kommunikerer til omverdenen. 

Hvor lang tid har Equinox Gold til at rette op på tingene, før I trækker jer? 

“Det skal ikke tage for lang tid. Især ikke, når det drejer sig om et forholdsvist lille beløb. Det vil sige, at vi forventer forbedringer fra selskabet i den nærmeste fremtid. Det er ikke nødvendigvis i vores interesse at beholde investeringen, men det er ikke lige nu, vi trækker os”. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down