Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Velliv har penge i kontroversielle guldminer

Det canadiske mineselskab Equinox Gold bliver beskyldt for ikke at beskytte sine medarbejdere tilstrækkeligt under corona-pandemien, for at chikanere et oprindeligt folk og for ikke at agere hurtigt nok efter en ulykke. Velliv ser tiden an, men har på nuværende tidspunkt ikke tænkt sig at trække deres investering.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Den danske pensionskasse Velliv, tidligere kendt som Nordea Liv & Pension, har penge investeret i det canadiske mineselskab Equinox Gold, som har en række anklager imod sig. 

Mest aktuel er en sag fra det nordøstlige Brasilien fra tidligere i år. 

Den 25. marts flød en afskæringsdæmning over ved en af Brasiliens største guldminer, Aurizona-minen, med store konsekvenser til følge. Minen er ejet af Equinox Gold.

Ifølge flere medier har oversvømmelsen forurenet de omkringliggende floder i en sådan grad, at omkring 4.000 indbyggere pludselig stod uden drikkevand. På sociale medier har videoer cirkuleret, som viser, hvordan hele områder nær det berørte Aurizona-samfund er dækket af mudder.

To uger efter ulykken var flere familier i området fortsat uden vand på trods af, at mineselskabet til et møde med udvalgte medlemmer af lokalsamfundet havde lovet at levere drikkevand til alle. Det oplyser den brasilianske interesseorganisation Movement of People affected By Dams (MAB, red.). 

Selv har Equinox Gold meldt ud, at dæmningen flød over på grund af et massivt regnvejr, og at de derfor ikke har et ansvar for ulykken. Mineselskabet siger også, at de har forsøgt at gå i dialog med samfundet. 

Befolkningen reagerer, fordi det ikke er første gang, en ulykke sker ved Aurizona-minen.  

I 2018 blokerede et jordskred fra minen for adgangen til byen Povoado Aurizona, hvilket efterlod 4.000 mennesker uden adgang til byen. Equinox Gold oplyste dengang, at jordskredet bestod af mineaffald, som desværre havde frigjort sig fra en stor affaldsbunke, og at de beklagede for miseren.

Efter jordskredet har befolkningen frygtet for minens stabilitet og for nye ulykker, men Equinox afviste mere kunne ske. 

Flere problematiske sager

Equinox Gold har også andre alvorlige anklager imod sig. 

I Mexico er Equinox Gold anklaget for at krænke arbejdstagernes ret til sundhed under corona-pandemien. Arbejderne fra Los Filos-minen i Guerrero beskylder mineselskabet for ikke at overholde suspensionskendelserne under hele coronapandemien, mens de heller ikke har sikret arbejderne tilstrækkeligt mod underleverandører, som har været testet positive med corona. 

Derudover fremgår det af en rapport fra Indigenous Peoples Rights International (IPRI), hvordan Equinox Gold har lanceret en skræmmekampagne i Mexico, hvis formål er at chikanere det oprindelige folk Nahua og landmænd i Carrizalillo. 

Rapporten beskriver, hvordan Nahua-folket flere gange har demonstreret mod Los Filos-minen, fordi de mener, minedriften ødelægger deres land. De mange demonstrationer har angiveligt og ifølge rapporten fået repræsentanter fra Equinox Gold til at påstå overfor den mexicanske indenrigsminister, at lokalsamfundet omkring minen har forbindelser til organiseret kriminalitet, og at myndigheder derfor må beskytte mineselskabet mod befolkningen. 

Equinox Gold benægter alle anklager. Deres svar til beskyldningerne kan læses her, her og her

Velliv ser tiden an 

Velliv har i alt 920.551 kroner investeret i Equinox Gold, hvilket er en relativ lille investering i pensionsverdenen fortæller Thomas H. Kjærgaard. Ikke desto mindre ser de ikke på situationen med milde øjne, understreger han. 

“Vi følger selvfølgelig op på, hvorvidt Equinox er ved at udvise et trist mønster. I så fald er det noget, vi agerer på”, siger Kjærgaard.

Nu hvor beløbet er så lille, hvorfor trækker I så ikke bare investeringen? 

“Af princip trækker vi os ikke fra en investering på grund af en enkelt case, som selskabet viser vilje til at håndtere. Der skal i de fleste tilfælde være en tendens, der fortsat ser dårlig ud, og som vi ikke kan gøre noget ved. Desuden skal vi også være sikre på det faktuelle grundlag”.

Netop det faktuelle grundlag er lige nu det, der afholder Velliv fra at tage en endegyldig beslutning. Ifølge Thomas H. Kjærgaard viser monitoreringen af Equinox Gold, at mineselskabet gør alle de rigtige ting; de responderer på anklagerne mod dem, de er i dialog med de lokale myndigheder, og de kommunikerer til omverdenen. 

Hvor lang tid har Equinox Gold til at rette op på tingene, før I trækker jer? 

“Det skal ikke tage for lang tid. Især ikke, når det drejer sig om et forholdsvist lille beløb. Det vil sige, at vi forventer forbedringer fra selskabet i den nærmeste fremtid. Det er ikke nødvendigvis i vores interesse at beholde investeringen, men det er ikke lige nu, vi trækker os”. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.