Webinarer vil lære virksomheder at undgå børnearbejde

Mindst 160 millioner børn er nødt til at arbejde for at overleve. En superaktuel serie på fem webinarer vil vise virksomheder i de mest udsatte brancher, hvordan de undgår, at deres varer bliver produceret af børn

Mindst 112 millioner børn arbejder i landbruget i stedet for at gå i skole, viser nye tal fra FN. Problemet er størst i Asien, hvor børnearbejde i blandt andet rismarker er udbredt Foto: Biju Boro/AFP/Ritzau Scanpix

Mere end 160 millioner børn, 63 millioner piger og 97 millioner drenge, verden over er nødt til at arbejde for at få mad på bordet. Det viser nye tal fra FN’s børneorganisation UNICEF og den internationale arbejdstagerorganisation ILO. 

Det betyder, at hvert tiende barn i verden må arbejde i stedet for at gå i skole. Og den igangværende corona-pandemi ventes at sende yderligere ni millioner børn ud i markerne eller ind på fabrikker i især asiatiske og afrikanske lande. 

En ny serie internationale webinarer forsøger at gøre noget ved problemet. 

I løbet af 2021 arrangerer UN Global Compact Network i USA og Storbritannien i alt fem webinarer, hvor alle, der er interesserede kan blive klogere på, hvad problemerne med børnearbejde er.

Hvad kan virksomhederne gøre?

Webinarerne sætter særligt fokus på nogle af de sektorer, hvor problemerne er størst, heriblandt landbrugssektoren, tekstilbranchen og mineindustrien. 

Og målet er at give virksomheder over hele verden et sæt redskaber til, hvordan de kan forsøge at sikre sig, at der ikke er børnearbejde i deres varekæder, selv om råvarer og produktion foregår langt fra firmaets hovedkontor.

Ét for ét sætter webinarerne fokus på, hvordan man undgår børnearbejde i de enkelte sektorer. F.eks er mere end 112 millioner børn ifølge tal fra ILO beskæftiget i landbruget, hvor efterspørgsel efter billig og lavtuddannet arbejdskraft er særlig stort.

De mange millioner drenge og piger, som kan være helt ned til seks-syv år, arbejder ofte med hårdt fysisk arbejde, hvor de dyrker alle former for afgrøder, fra tobak til bomuld, korn og frugt.

En del af børnene er primært på arbejde i forbindelse med såning eller høst, men mange millioner børns arbejde er så nødvendige for deres families overlevelse, at skolegang ikke er en mulighed. 

Også tekstilbranchen er udsat. I løbet af de sidste par årtier har den såkaldte fast fashion tendens, hvor store tøjkæder som H&M masseproducerer “køb og smid væk” tøj, forværret forholdene på mange af de fabrikker, som fremstiller tøjet, skriver Global Compact Network.

Men lave lønninger, tvangsarbejde samt usunde og farlige arbejdsforhold er udbredt i hele forsyningskæden.

En tredje sektor, hvor børnearbejde er udbredt, er mineindustrien. FN anslår, at mere end en million børn arbejder i miner og stenbrud over hele verden, et arbejde der betragtes som farligt arbejde og derfor en af ​​de værste former for børnearbejde. 

Råmaterialerne fra minedriften anvendes i mange forskellige industrier, f.eks. metaller der anvendes i moderne  teknologi, sand og grus der bruges i byggeriet, og mineraler der bruges i kosmetik- og bilindustrien. 

De kommende webinarer kan følges her, mens to allerede afholdte webinarer kan genses her og her.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram