Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Webinarer vil lære virksomheder at undgå børnearbejde

Mindst 160 millioner børn er nødt til at arbejde for at overleve. En superaktuel serie på fem webinarer vil vise virksomheder i de mest udsatte brancher, hvordan de undgår, at deres varer bliver produceret af børn
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Mere end 160 millioner børn, 63 millioner piger og 97 millioner drenge, verden over er nødt til at arbejde for at få mad på bordet. Det viser nye tal fra FN’s børneorganisation UNICEF og den internationale arbejdstagerorganisation ILO. 

Det betyder, at hvert tiende barn i verden må arbejde i stedet for at gå i skole. Og den igangværende corona-pandemi ventes at sende yderligere ni millioner børn ud i markerne eller ind på fabrikker i især asiatiske og afrikanske lande. 

En ny serie internationale webinarer forsøger at gøre noget ved problemet. 

I løbet af 2021 arrangerer UN Global Compact Network i USA og Storbritannien i alt fem webinarer, hvor alle, der er interesserede kan blive klogere på, hvad problemerne med børnearbejde er.

Hvad kan virksomhederne gøre?

Webinarerne sætter særligt fokus på nogle af de sektorer, hvor problemerne er størst, heriblandt landbrugssektoren, tekstilbranchen og mineindustrien. 

Og målet er at give virksomheder over hele verden et sæt redskaber til, hvordan de kan forsøge at sikre sig, at der ikke er børnearbejde i deres varekæder, selv om råvarer og produktion foregår langt fra firmaets hovedkontor.

Ét for ét sætter webinarerne fokus på, hvordan man undgår børnearbejde i de enkelte sektorer. F.eks er mere end 112 millioner børn ifølge tal fra ILO beskæftiget i landbruget, hvor efterspørgsel efter billig og lavtuddannet arbejdskraft er særlig stort.

De mange millioner drenge og piger, som kan være helt ned til seks-syv år, arbejder ofte med hårdt fysisk arbejde, hvor de dyrker alle former for afgrøder, fra tobak til bomuld, korn og frugt.

En del af børnene er primært på arbejde i forbindelse med såning eller høst, men mange millioner børns arbejde er så nødvendige for deres families overlevelse, at skolegang ikke er en mulighed. 

Også tekstilbranchen er udsat. I løbet af de sidste par årtier har den såkaldte fast fashion tendens, hvor store tøjkæder som H&M masseproducerer “køb og smid væk” tøj, forværret forholdene på mange af de fabrikker, som fremstiller tøjet, skriver Global Compact Network.

Men lave lønninger, tvangsarbejde samt usunde og farlige arbejdsforhold er udbredt i hele forsyningskæden.

En tredje sektor, hvor børnearbejde er udbredt, er mineindustrien. FN anslår, at mere end en million børn arbejder i miner og stenbrud over hele verden, et arbejde der betragtes som farligt arbejde og derfor en af ​​de værste former for børnearbejde. 

Råmaterialerne fra minedriften anvendes i mange forskellige industrier, f.eks. metaller der anvendes i moderne  teknologi, sand og grus der bruges i byggeriet, og mineraler der bruges i kosmetik- og bilindustrien. 

De kommende webinarer kan følges her, mens to allerede afholdte webinarer kan genses her og her.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.