Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Besked skjult i halloween-pynt afslørede Kinas arbejdslejre

Lukningen af de kontroversielle kinesiske arbejdslejre startede i 2011 med et udsmuglet brev fra lejren Masanjia. Men forfølgelse og tortur af modstandere af det kinesiske kommunistparti fortsatte, viser månedens film i Cinemateket 'Letter from Masanjia'. 
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I en lille by i Oregon i USA åbner Julie Keith en papkasse, hun har fået tilsendt. Nede i kassen ligger det halloween-pynt, hun har købt på nettet. Det er små gravsten med teksten “R.I.P” på. Men mellem plastik-gravstenene finder hun noget, hun ikke har bestilt. På en lille seddel har en mand skrevet en besked:

“Hvis du til tider køber dette produkt, så kontakt venligst Human Rights Watch. Vi er tusinde, der lider under det kinesiske kommunistparti”.

“Hvis du til tider køber dette produkt, så kontakt venligst Human Rights Watch. Vi er tusinde, der lider under det kinesiske kommunistparti”

Sun Yi, indsat i Masanjia

I brevet skriver manden, at han er indespærret i arbejdslejren Masanjia i det nordøstlige Kina.

Sådan er anslaget i månedens film i Cinemateket, Letter from Masanjia – en film, der båder skildrer forholdene i Kinas udskældte arbejdslejre såvel som de indsattes kamp for at gøre verden opmærksom på lejrenes eksistens.

“Jeg ville ønske, dette var en særlig historie”

To år forinden Julie Keith åbner sin pakke med halloween-pynt, ligger den 45-årige kineser Sun Yi på en hård madras og skriver nødråbet om hjælp til den ukendte modtager. Han har i halvandet år siddet indespærret i Masanjia og arbejdet fra klokken fire om morgenen til klokken elleve om aftenen. Som politisk fange er han blevet dømt til to et halvt år i lejren. Det sidste år bliver det værste. Fangevogterne finder et af de breve, Sun Yi har skrevet, så han bliver taget af arbejdsholdet. I stedet bliver han tortureret hver dag. Når han ikke bliver tortureret, står han oprejst med sine hænder bundet til en tremmeseng.

Sun Yis fortælling er langt fra unik, fortæller filmens instruktør, kinesiske Leon Lee, der lever i eksil i Canada, til Danwatch.

“Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at det Sun Yi gennemgik, var en særlig historie. Men det er det i og for sig ikke. Han var én ud af flere hundredetusinder, der gennemlevede det her”, siger Leon Lee.

1999 blev et vendepunkt

Letter from Masanjia viser det kommunistiske partis styre fra en af sine mest brutale sider. Den 20. juli 1999 forbyder kommunistpartiet bevægelsen Falun Gong. Inspireret af de klassiske kinesiske trossystemer er Falun Gong en ny religiøs bevægelse, der prædiker sandhed, medfølelse og tolerance gennem blandt andet meditation. Men det strider imod kommunistpartiets ateistiske overbevisninger. Bevægelsen vokser hastigt, og da den i 1999 har 10-30 millioner medlemmer flere end kommunistpartiet, bliver den forbudt. Tilhængerne bliver jaget, tævet og tortureret.

Den 20. juli 1999 er også dagen, hvor Sun Yi’s historie starter. Efter 1999 bliver han ved med at være en troende følger af Falun Gong. Otte år efter bliver han tilbageholdt for at være en del af bevægelsen og ender i fangelejren Masanjia.

Ifølge Leon Lee blev 1999 et vendepunkt for Kina.

"Straffen var tydelig for alle, et komplet brud på menneskerettighederne for enhver kineser der gik imod partiet"

Leon Lee, instruktør

“I årene efter 1999 intensiverede kommunistpartiet deres jagt på Falun Gong. Men det sendte også et signal til andre om, hvor lidt partiet ville tolerere. Straffen var tydelig for alle, et komplet brud på menneskerettighederne for enhver kineser der gik imod partiet”, siger han.

Letter from Masanjia

  • Letter from Masanjia udkom i 2018. Den har vundet 10 priser for bedste dokumentar ved store internationale filmfestivaler. Den er instrueret af kineseren Leon Lee, der er bosat i Vancouver Canada. 
  • Filmen vises indtil lørdag den 21. september på Cinemateket i København. Den 21. september klokken 19 vises filmen. Efterfølgende vil der være et debatarrangement. 
  • Entré koster 80 kroner.

Letter from Masanjia

  • Letter from Masanjia udkom i 2018. Den har vundet 10 priser for bedste dokumentar ved store internationale filmfestivaler. Den er instrueret af kineseren Leon Lee, der er bosat i Vancouver Canada. 
  • Filmen vises indtil lørdag den 21. september på Cinemateket i København. Den 21. september klokken 19 vises filmen. Efterfølgende vil der være et debatarrangement. 
  • Entré koster 80 kroner.

Tortur er et levevilkår

Sun Yis oplevelser i arbejdslejren i Masanjia slutter, da en menneskerettighedsadvokat hjælper ham med ikke at få forlænget sin straf i 2009.

I 2011 bliver historien om beskeden fra Masanjia spredt i vestlige medier, og presset får Kina til at lukke arbejdslejrene. Men lejrens metoder lever videre, siger Leon Lee.

“Det er ærgerligt, at lukningen af disse arbejdslejre på en måde er blevet et symbol på, at tingene går i den rigtige retning. For metoden de brugte i lejrene – torturen, forfølgelsen og den psykiske terror – er stadig de metoder, det kinesiske politi og kommunistpartiet bruger i dag. Det er hverdagskost”, siger han.

Letter from Masanjia vises indtil 21. september. Sidste visning er lørdag d. 21. september klokken 19. Efterfølgende er der et debatarrangement om filmen og den aktuelle situation i Hong Kong.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.