21. maj 2021

Ministre vil fastholde fokus på sanktioner mod Myanmar

Et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg udviklede sig i fredag til en længere snak om lovpligtig due diligence. Mens både erhvervs- og udenrigsministeren fastholdt et ønske om at EU længe endnu holder fokus på situationen i Myanmar

Fredag var der samråd i Udenrigsudvalget om Bestsellers køb af tøj fra tre fabrikker i Myanmar

Danmark kræver, at Myanmar genindfører demokratiet og frigiver de politiske fanger, som blev anholdt i forbindelse med militærkuppet 1. februar, hvis sanktionerne mod landet skal hæves. Det slog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i dag fast, da han sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) var kaldt i samråd.

“Myanmars militær skal mærke en klar og hård konsekvens af deres kup af en demokratisk valgt forsamling”, sagde Jeppe Kofod og fortalte, at der på nuværende tidspunkt ikke er entydig opbakning til at indføre flere sanktioner mod Myanmar fra EUs side:

“Men fra dansk side arbejder vi aktivt for at fastholde EU-landenes fokus på situationen i Myanmar, og i samme ombæring arbejder vi i regeringen aktivt for, at der indføres regler for lovpligtig due diligence på tværs af EU”.

Kofod: Overhold sanktionerne

Det er Enhedslistens Christian Juhl, som har kaldt de to ministre i samråd. I forlængelse af en række artikler, Danwatch har skrevet, ville Christian Juhl vide, hvad ministrene mener om, at “Bestseller har fået syet tøj på fabrikker i Myanmar, som tilsyneladende ifølge en FN-rapport er med til at finansiere militæret i landet”.

Derudover krævede Christian Juhl svar på, hvordan regeringen vil sikre, at danske virksomheder ikke understøtter militærstyrer og andre, der bryder menneskerettighederne, samt hvad ministrene aktuelt selv vil gøre i sagen om Myanmar.

Bestseller har, efter at også Politiken tog historien op, fået lavet en redegørelse, der i korte træk frikender Bestseller fra alt ansvar. Alligevel vil Bestseller nu overveje, om virksomheden skal stoppe samarbejdet med de tre fabrikker, der ligger i en industrizone, som ifølge FN har tætte bånd til Myanmars militær.

“Det er min klare forventning at alle danske virksomheder overholder gældende sanktioner, lovgivning og retningslinjer”, svarede Jeppe Kofod, som også fortalte, at netop den FN-rapport, som Danwatch’ artikler i høj grad bygger på, også ligger til grund for de sanktioner, EU har indført mod blandt andet Myanmars militærs to holdingselskaber.

“Dermed rammer vi altså en stor del af militærets økonomiske grundlag samt privatøkonomien for højtstående militærfolk”.

Ministeren vurderer, at Myanmar står over for en længerevarende konflikt, hvor lokalbefolkningen ikke ser ud til at opgive deres krav om demokrati lige foreløbigt. Indtil videre har 810 ifølge organisationen AAPP mistet livet, og over 4000 fortsat er tilbageholdt som følge af kuppet:

“Det er svært at finde ud af, hvor de er tilbageholdt, og hvorvidt de er i live”, siger Jeppe Kofod.

Kollerup: Overhold UNGP

Erhvervsminister Simon Kollerup var blevet bedt om at svare på, hvordan regeringen vil sikre, at danske virksomheder ikke understøtter Myanmars militær. Men den konkrete sag om Bestseller vil han ikke forholde sig til.

Erhvervsstyrelsen, som er den ansvarlige myndighed, har modtaget redegørelsen fra Bestseller, og da de stadig er ved at gennemgå redegørelsen, kan ministeren ikke udtale sig, siger han:

“Men jeg har selvfølgelig en klar forventning om, at alle danske virksomheder overholder de regler og internationale retningslinjer, der er for international handel”, siger han og understreger:

“Man skal ikke som dansk virksomhed kunne outsource dårlige arbejdsforhold og andre overtrædelser af menneskerettighederne til andre dele af verden. Selvom FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv ikke er juridisk gældende, så forventer jeg, at danske virksomheder overholder dem, og vælger man at føre forretninger i sårbare områder, så må der være øget krav om due diligence”.

Juhl: Indfør sanktioner

Men hverken ministrenes forventninger til danske virksomheder eller en udmelding om, at EU vil komme med et oplæg til, hvordan pan-eruopæiske regler for lovpligtig due diligence skal se ud, til efteråret, var svar nok til samrådets indkalder, Christian Juhl.

“Jeg er personligt af den opfattelse, at der burde være konsekvenser, når folk overtræder de her regler,” siger han og tilføjer: 

“Er det ikke på tide, vi arbejder videre med at få et sanktionssystem, og dermed et mere fast system over for de virksomhedere, der ikke følger de regler, der findes?”

Ministrene forklarede begge, at overtrædelser af sanktionerne ville medføre bødestraf eller sågar fængsel.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right