14. april 2021

Børnenes Topmøde: Verdens ledere mødes i New York, børnene mødes i Billund

Når FN's topmøde løber af stablen, følger børnene i Billund trop. Børnene diskuterer emner som retten til uddannelse, klimaforandringer og hvordan de kan ændre verden. Emner lig dem de voksne skal diskutere i New York.

Taler for Børnenes Panel Capital of Children

Siden sidste forår har en 14-årig dansk pige været med til at udvikle og planlægge Børnenes Topmøde. Om bare to uger bliver det sidste års anstrengelser til virkelighed, når den første af tre workshops bliver afholdt. I løbet af maj og juni skal 80 børn fra hele verden deltage i workshops og arbejde med nogle af verdens globale udfordringer. Det hele kulminerer i Børnenes Topmøde, der foregår samtidig med FNs Topmøde den 21. september 2021. 

“Fremtiden tilhører børnene” 

Den 14-årige pige hedder Dicte Østergaard Christensen, og hun er en af de 80, der skal deltage ved topmødet i september. 

“Jeg valgte at deltage, fordi jeg synes det er interessant at kunne være med til at ændre verden”, siger hun.

Arrangørerne af børnenes topmøde er Capital of Children, der består af Billund-baserede organisationer, institutioner og kulturinstitutioner. 

Hele topmødet arbejder med børnerettighederne, som at børn skal høres, respekteres og behandles som ligeværdige, som udgangspunkt. 

Børnepanelet, som Dicte Østergaard Christensen er en del af, har været aktivt med til at skabe Børnetopmødet og udvælge de temaer, børnene skal diskutere til workshopsene og selve Børnetopmødet.

Et af de vigtigste formål med Børnetopmødet er at give børnene en stemme, der bliver taget seriøst. 

“Fremtiden og verden tilhører børnene. Børn og unge skal leve i den verden, vi voksne træffer beslutninger om nu. Det er vigtigt, at verdens ledere lytter til børnene, når de træffer beslutninger på vegne af dem”, siger Charlotte Sahl-Madsen, CEO for CoC Playful, der er en af parterne til Capital of Children.

Gennem leg og diskussioner skal børnene reflektere over deres rolle i verden, og hvordan de kan bidrage til at forme den verden, de lever i. 

“Jeg får et overblik over, hvad jeg egentlig kan gøre og ændre i verden. Som barn og ung har man lidt en fornemmelse af, at man ikke kan forandre verden. Men det her er beviset på, at det kan vi godt”, siger Dicte Østergaard Christensen. 

En ny generation af verdensborgere 

Børnenes Topmøde skal skærpe børnenes “verdensborger”-kompetencer, og gøre dem i stand til at påvirke og forme den verden, de i fremtiden skal overtage. 

I løbet af maj og juni deltager de 80 udvalgte børn i workshops, hvor de arbejder med nogle af verdens globale udfordringer. Målet er, at de skal udvikle kompetencer som problemløsning, kritisk tænkning, samarbejde og kommunikation. 

“Jeg håber, at børnene får lyst til at bidrage til at gøre verden til at bedre sted”, siger Charlotte Sahl-Madsen. 

Børnene arbejder med temaer som; hvordan vi samarbejder, retten til at være den jeg er, hvordan vi deler planeten, hvad børns rettigheder er, hvordan vi kan ændre verden og hvordan børn har det. 

Gennem gruppearbejde og workshops kommer børnene med deres perspektiv på, hvordan verden kan blive et bedre sted. 

Topmødet slutter med, at børnene overrækker deres manifest til verdens ledere. Men præcis hvordan det skal foregå, vil Charlotte Sahl-Madsen ikke afsløre endnu. 

Hun understreger dog, at “ingen statsleder bliver efterladt i tvivl om børnenes gode råd”, når det er blevet overleveret til september.  

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down