Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Børnenes Topmøde: Verdens ledere mødes i New York, børnene mødes i Billund

Når FN's topmøde løber af stablen, følger børnene i Billund trop. Børnene diskuterer emner som retten til uddannelse, klimaforandringer og hvordan de kan ændre verden. Emner lig dem de voksne skal diskutere i New York.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Siden sidste forår har en 14-årig dansk pige været med til at udvikle og planlægge Børnenes Topmøde. Om bare to uger bliver det sidste års anstrengelser til virkelighed, når den første af tre workshops bliver afholdt. I løbet af maj og juni skal 80 børn fra hele verden deltage i workshops og arbejde med nogle af verdens globale udfordringer. Det hele kulminerer i Børnenes Topmøde, der foregår samtidig med FNs Topmøde den 21. september 2021. 

“Fremtiden tilhører børnene” 

Den 14-årige pige hedder Dicte Østergaard Christensen, og hun er en af de 80, der skal deltage ved topmødet i september. 

“Jeg valgte at deltage, fordi jeg synes det er interessant at kunne være med til at ændre verden”, siger hun.

Arrangørerne af børnenes topmøde er Capital of Children, der består af Billund-baserede organisationer, institutioner og kulturinstitutioner. 

Hele topmødet arbejder med børnerettighederne, som at børn skal høres, respekteres og behandles som ligeværdige, som udgangspunkt. 

Børnepanelet, som Dicte Østergaard Christensen er en del af, har været aktivt med til at skabe Børnetopmødet og udvælge de temaer, børnene skal diskutere til workshopsene og selve Børnetopmødet.

Et af de vigtigste formål med Børnetopmødet er at give børnene en stemme, der bliver taget seriøst. 

“Fremtiden og verden tilhører børnene. Børn og unge skal leve i den verden, vi voksne træffer beslutninger om nu. Det er vigtigt, at verdens ledere lytter til børnene, når de træffer beslutninger på vegne af dem”, siger Charlotte Sahl-Madsen, CEO for CoC Playful, der er en af parterne til Capital of Children.

Gennem leg og diskussioner skal børnene reflektere over deres rolle i verden, og hvordan de kan bidrage til at forme den verden, de lever i. 

“Jeg får et overblik over, hvad jeg egentlig kan gøre og ændre i verden. Som barn og ung har man lidt en fornemmelse af, at man ikke kan forandre verden. Men det her er beviset på, at det kan vi godt”, siger Dicte Østergaard Christensen. 

En ny generation af verdensborgere 

Børnenes Topmøde skal skærpe børnenes “verdensborger”-kompetencer, og gøre dem i stand til at påvirke og forme den verden, de i fremtiden skal overtage. 

I løbet af maj og juni deltager de 80 udvalgte børn i workshops, hvor de arbejder med nogle af verdens globale udfordringer. Målet er, at de skal udvikle kompetencer som problemløsning, kritisk tænkning, samarbejde og kommunikation. 

“Jeg håber, at børnene får lyst til at bidrage til at gøre verden til at bedre sted”, siger Charlotte Sahl-Madsen. 

Børnene arbejder med temaer som; hvordan vi samarbejder, retten til at være den jeg er, hvordan vi deler planeten, hvad børns rettigheder er, hvordan vi kan ændre verden og hvordan børn har det. 

Gennem gruppearbejde og workshops kommer børnene med deres perspektiv på, hvordan verden kan blive et bedre sted. 

Topmødet slutter med, at børnene overrækker deres manifest til verdens ledere. Men præcis hvordan det skal foregå, vil Charlotte Sahl-Madsen ikke afsløre endnu. 

Hun understreger dog, at “ingen statsleder bliver efterladt i tvivl om børnenes gode råd”, når det er blevet overleveret til september.  

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.