Bosættercremer igen på hylderne

Søren Henriksen


Husk at dele
Tema
Virksomhed
Kontroversielt israelsk skønhedsprodukt forhandles igen i Magasin, der i september tog produktet af hylderne, fordi regeringen fraråder engagement med virksomheder i israelske bosættelser.
Søren Henriksen


Det kontroversielle skønhedsprodukt AHAVA er tilbage på hylderne i danske kosmetikvirksomheder. Kontroversen består i, at cremen produceres i den israelske bosættelse, Mitzpe Shalem på Vestbredden, hvormed virksomheder bidrager til at opretholde Israels ulovlige besættelse via deres økonomiske aktiviteter.

Allerede i september dokumenterede  Danwatch, at tre danske kosmetikforhandlere solgte AHAVA. Regeringen frarådede dengang “engagementer, der kan gavne bosættelser i de israelsk besatte områder”, og umiddelbart efter trak Magasin, Matas og Sephora produktet af hylderne.

Dengang udtalte Esben Hougaard, der er indkøbsansvarlig for kosmetik i Magasin:
“Vi har besluttet at fjerne Ahava fra hylderne i Magasin. Det sker på baggrund af, at regeringen finder det problematisk, at danske virksomheder sælger varer, som stammer fra bosættelserne”, sagde han.

Cremer tilbage på hylderne
Men nu kan man igen købe mudderprodukter fra Det Døde Hav af mærket AHAVA i Magasin. Magasin ønsker ikke at medvirke i et interview men forklarer i en skriftlig kommentar, at de tog produktet af hylderne i sin tid, fordi de var af den opfattelse, at Udenrigsministeriet opfordrede butikkerne til at stoppe salget.

Ifølge Magasin har Udenrigsministeriet efterfølgende meldt ud, at de ikke opfordrer danske virksomheder til at stoppe salget af produkter fra de omtalte områder.

“Magasin vælger derfor at genintroducere produkterne igen, da der opleves daglig efterspørgsel fra kunderne”, skriver Magasins presseansvarlige Sandra Garder Abrahamsen.

Fraråder engagement i bosættelser
Ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, har regeringens linje hele tiden været utvetydig. I et svar til Folketinget i oktober 2014, sagde Mogens Jensen:

“Regeringens linje er velkendt. Den fraråder generelt engagementer eller aktiviteter, der finder sted i bosættelserne eller som er rettet mod at begunstige bosættelserne. Heri ligger også, at regeringen ikke træffer de konkrete beslutninger for danske virksomheder eller andre vedrørende deres eventuelle engagementer med israelske bosættelser”.

Den tidligere danske importør Helsam valgte i 2002 at droppe produktet efter heftig kritik, og i 2012 indstillede den norske materialistkæde, Vita, salget af produktet. Ifølge AHAVA selv, overvejer virksomheden nu at bygge en fabrik uden for de besatte områder.

Danwatch dokumenterer:

Kontroversielt bosætterprodukt tilbage på hylderne hos danske kosmetikfirmaer

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Tema
Virksomhed

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load