Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Bosættercremer igen på hylderne

Kontroversielt israelsk skønhedsprodukt forhandles igen i Magasin, der i september tog produktet af hylderne, fordi regeringen fraråder engagement med virksomheder i israelske bosættelser.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Det kontroversielle skønhedsprodukt AHAVA er tilbage på hylderne i danske kosmetikvirksomheder. Kontroversen består i, at cremen produceres i den israelske bosættelse, Mitzpe Shalem på Vestbredden, hvormed virksomheder bidrager til at opretholde Israels ulovlige besættelse via deres økonomiske aktiviteter.

Allerede i september dokumenterede  Danwatch, at tre danske kosmetikforhandlere solgte AHAVA. Regeringen frarådede dengang “engagementer, der kan gavne bosættelser i de israelsk besatte områder”, og umiddelbart efter trak Magasin, Matas og Sephora produktet af hylderne.

Dengang udtalte Esben Hougaard, der er indkøbsansvarlig for kosmetik i Magasin:
“Vi har besluttet at fjerne Ahava fra hylderne i Magasin. Det sker på baggrund af, at regeringen finder det problematisk, at danske virksomheder sælger varer, som stammer fra bosættelserne”, sagde han.

Cremer tilbage på hylderne
Men nu kan man igen købe mudderprodukter fra Det Døde Hav af mærket AHAVA i Magasin. Magasin ønsker ikke at medvirke i et interview men forklarer i en skriftlig kommentar, at de tog produktet af hylderne i sin tid, fordi de var af den opfattelse, at Udenrigsministeriet opfordrede butikkerne til at stoppe salget.

Ifølge Magasin har Udenrigsministeriet efterfølgende meldt ud, at de ikke opfordrer danske virksomheder til at stoppe salget af produkter fra de omtalte områder.

“Magasin vælger derfor at genintroducere produkterne igen, da der opleves daglig efterspørgsel fra kunderne”, skriver Magasins presseansvarlige Sandra Garder Abrahamsen.

Fraråder engagement i bosættelser
Ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, har regeringens linje hele tiden været utvetydig. I et svar til Folketinget i oktober 2014, sagde Mogens Jensen:

“Regeringens linje er velkendt. Den fraråder generelt engagementer eller aktiviteter, der finder sted i bosættelserne eller som er rettet mod at begunstige bosættelserne. Heri ligger også, at regeringen ikke træffer de konkrete beslutninger for danske virksomheder eller andre vedrørende deres eventuelle engagementer med israelske bosættelser”.

Den tidligere danske importør Helsam valgte i 2002 at droppe produktet efter heftig kritik, og i 2012 indstillede den norske materialistkæde, Vita, salget af produktet. Ifølge AHAVA selv, overvejer virksomheden nu at bygge en fabrik uden for de besatte områder.

Danwatch dokumenterer:

Kontroversielt bosætterprodukt tilbage på hylderne hos danske kosmetikfirmaer

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.