Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

CPH:DOX-aktuel film afslører guldindustriens beskidte hemmeligheder

Dokumentaren Jozi Gold stiller skarpt på Sydafrikas guldindustris ødelæggende konsekvenser for miljøet og befolkningen. Filmen følger miljøaktivisten Mariette Liefferinks’ kamp for oplysning og retfærdighed. Den kan streames online på CPH:DOX netop nu.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

CPH:DOX er en international dokumentarfilmfestival. Festivalen udkommer i år i digital version. Alle film kan streames online i perioden 18. til 29. marts. Du kan købe billetter på festivalens hjemmeside og finde programmet her.

En tredjedel af al verdens guld stammer fra guldminerne omkring Johannesburg, og den sydafrikanske økonomi er i høj grad baseret på at trække råstoffer op fra undergrunden. Under apartheidstyret understøttede guldindustrien næsten alene regeringen gennem skatteafgifter.

På trods af guldindustriens enorme omsætning er det langt fra hele befolkningen, som den kommer til gode. Tværtimod, for udover at en stor del af guldet eksporteres ud af landet, ender den fattigste befolkning med at føle minedriftens konsekvenser på egen krop.

Filmens titel, Jozi Gold spiller på Johannesburgs lokale tilnavn, Jozi, og på byens historie som centrum for guldindustrien. Dokumentarfilmen skildrer miljøaktivisten Mariette Liefferinks’ kamp mod en guldindustri, der beskyttes af politiske organer. En scene i filmen viser blandet andet hvordan, at Institut for Mine Ressourcer, der fører tilsyn med landets minesektor, afviser at retsforfølge tidligere mineselskabers direktører, for forureningen som deres minedrift er skyld i.

“Jeg går ikke med guld, jeg går med uægte guld. Jeg mener at guld er beskidt.”

Mariette Liefferinks, aktivist, Jozi Gold.

Radioaktivitet på niveau med Tjernobyl

Guldindustrien udvinder guld fra minerne, ved en metode der kaldes ‘acid mine drainage’ eller på dansk, surt mineafløb. Filmen viser hvordan denne form for minedrift forurener miljøet og påvirker mennesker omkring minerne.

For at udvinde en mines ressourcer på sikker vis er det nødvendigt at dræne den for vand. Når minedriften stoppes, oversvømmes de underjordiske mineskakter af vand, som ender i overfladen. Vandet, der stiger op til overfladen, indeholder flere farlige tungmetaller, heriblandt uran.

Det forurenede grundvand har ikke kun sundhedsskadelige konsekvenser for indbyggerne i og omkring Johannesburg, men også naturen som grundvandet strømmer igennem. Når bønder og lokalbefolkning bruger grundvandet til at vande deres afgrøder, ophober der sig giftige tungmetaller i de afgrøder, som de lever af.

Johannesburg er omringet af store sandbanker på størrelse med mindre bjerge, som består af giftigt og radioaktivt mineaffald fra guldminerne. Støv fra sandbankerne er et stort problem i, og omkring Johannesburg. Det indeholder uran, og det påvirker i høj grad lokalsamfundet.

Byerne omkring sandbankerne er dækket af en tyk tåge, der, når vinden tager til, tvinger dem til at køre med lygterne tændt om dagen for at undgå sammenstød. En butiksansat fortæller i filmen, hvordan folk døjer med astma og bihulebetændelse, imens hun støver et tykt lag støv af dagligvarer og kølediske. Når vinden blæser, bærer indbyggerne masker for ikke at inhalere støvet. Indånding af uran kan blandt andet føre til, at børn fødes med misdannede legemer.

Tudor Shaft, et lille samfund beliggende på radioaktiv jord, mærker tydeligt konsekvenserne af forureningen. Ifølge filmen, er deres børn er ramt af sygdom året rundt, og niveauet af radioaktivitet her er 500 gange over det tilladte niveau – eller på niveau med Tjernobyls udelukkelseszone.

Selvom årsagssammenhængen mellem surt mineafløb og stigning af kræfttilfælde og lavere IQ ikke er bevist, fortæller Mariette Liefferinks at:

“Der er overvældende mange historier om kræfttilfælde og mental retardering i lokalsamfundene omkring minerne.”

Befolkning holdes hen i uvidenhed

At skabe politisk forandring er dog ikke nemt. Guldmineindustrien i Sydafrika har eksisteret i mere end 120 år og har historisk set været tæt forbundet med den politiske sfære. Mange politikere er enten aktionærer i, eller har familie på fremtrædende poster i mineselskaberne.

Der er derfor meget lidt eller ingen politisk vilje til at oplyse om problemer forbundet med minedriften. Filmen viser, hvordan  politikere og mineselskaber bevidst hemmeligholder informationer overfor befolkningen, og at ingen af parterne er villige til at tage ansvar for den forurening, der i høj grad påvirker miljøet og befolkningen.

“Minedriften forurener ikke kun miljøet, men også vores politik.”

Dr. Anthony Turton, tidligere efterretningsofficer, Jozi Gold. 

Hvem har ansvaret?

Som filmen skrider frem, stilles spørgsmålet – hvem har ansvaret for at rode bod på forureningen og dens konsekvenser?

De nuværende mineejere står på den ene side. De har købt de gamle miner, og ejer dermed også de forurenende sandbanker. De opererer den nuværende minedrift, og mener ikke, at de er ansvarlige for remediering overfor de pårørende, men at ansvaret ligger hos minernes tidligere ejere.

På den anden side står den sydafrikanske regering, der igennem mere end et århundrede har holdt øjnene lukket og nydt godt af skatteindtægter fra landets mineselskaber.

Jozi Gold er en film om Mariette Liefferinks’ kamp mod en magtfuld industri og et indelukket politisk landskab. En kamp for at placere ansvar for den sundheds- og miljøskadelige forurening, der plager Sydafrika.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.