Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Dansk filmfestival viser kvinders hverdagskampe globalt

Hverdagsproblemer og livsvilkår for kvinder i Indien og Tyrkiet nuancerer filmprogrammet for festivalen POW, der henover weekenden sætter kvindelige fortællinger i fokus.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Fire indiske kvinder forsøger at finde deres plads mellem en moderne tilværelse og et traditionsbundet, patriarkalsk Indien. I Tyrkiet kæmper fem søstre mod tvangsægteskaber og husarrest. Fortællingerne giver i to spillefilm danskerne indblik i ligestillingskampe langt herfra.

Filmene vises som en del af Power of Women festivalen, der på torsdag skydes i gang i København. Fra den 1.-4. november byder festivalprogrammet på film, koncerter, debatter og workshops.

I år er festivalens globale udsyn bredere end sidste år, og forhåbentlig kan Danmark og lande som Indien og Tyrkiet lære noget om hinanden i forbindelse med festivalen, siger festivalchef Füsun Eriksen:

“Formålet er at åbne folks øjne. Både for danskere, der lærer at se udad i stedet for kun at pille i deres egne navler, men også for tyrkere og indere, der forhåbentligt kan blive inspireret af Danmarks måde at italesætte problematikker og stille spørgsmål på”.

Vi hører sjældent om de sindssygt mange seje, stærke kvinder i Tyrkiet og Indien. De kvinder, der tjener penge, har magt, kræver deres ret og faktisk gør en forskel

Füsun Eriksen

Skabende kvinde-power inspirerer

Füsun Eriksen startede sidste år festivalen som en platform for at tale om ligestilling. Festivalen skal sætte fokus på kvinders repræsentation i kunst og kultur både i Danmark og udlandet. Samtidig vil Füsun Eriksen vise festivalens publikum, at der findes andre historier end dem, vi hører, om undertrykte og kuede kvinder i lande som Indien og Tyrkiet:

Filmvisninger

– Mustang vises i Støberiet torsdag den 1. november klokken 10:00. Filmvisningen er gratis, og tilmelding sker ved at skrive til [email protected] – Lipstick under my Burkha vises i Literaturhaus søndag den 4. november klokken 18:00. Filmvisningen er gratis, men billetter kan reserveres.

Filmvisninger

– Mustang vises i Støberiet torsdag den 1. november klokken 10:00. Filmvisningen er gratis, og tilmelding sker ved at skrive til [email protected] – Lipstick under my Burkha vises i Literaturhaus søndag den 4. november klokken 18:00. Filmvisningen er gratis, men billetter kan reserveres.

“Vi får oftest præsenteret de negative historier og kommer til at dømme en hel nation på baggrund af dem. Vi hører sjældent om de sindssygt mange seje, stærke kvinder i Tyrkiet og Indien. De kvinder, der tjener penge, har magt, kræver deres ret og faktisk gør en forskel.”

De to film, ‘Lipstick under my Burkha’ og ‘Mustang’, er udvalgt til festivalen, fordi de har stærke, kvindelige karakterer, der kæmper for deres frihed og for at blive respekteret. Samtidig er filmene lavet af kvindelige instruktører, der ikke har modtaget nogen offentlig støtte til deres film.

“Det at de to kvinder er endt med at få succes med deres film, endda på trods af, at ‘Lipstick under my Burkha’ først blev forbudt i Indien, er udtryk for en skabende kvinde-power, der er inspirerende i sig selv”, siger Füsun Eriksen.

En sej indisk kamp

Frederikke Bencke studerer tværkulturelle studier og har af flere omgange opholdt sig i Indien i længere perioder. Det var hende, der anbefalede den indiske film, ‘Lipstick under my Burkha’, til årets festival.

Filmen havde en hård medfart i Indien. Til at starte med forbød censur-komiteen den, da den var for “dame-orienteret” og kunne give kvinder for gode idéer, fortæller Frederikke Bencke. Den endte med at blive vist – dog i censureret udgave.

Man skal være forsigtig med at tænke, at vi er nået så fandens langt i ligestillings-bevægelsen i det globale nord

Frederikke Bencke

Gennem filmen skildres på tragikomisk vis fire indiske kvinders hverdagsliv med drømme, ønsker og problemer. Som eksempelvis den unge Rehana, der lytter til Miley Cyrus, og som gerne vil synge, gå på universitetet og drikke sig fuld med sine venner, men som bliver påbudt af sine forældre at sidde derhjemme og sy burkaer.

“På den måde er der mange interessante metaforiske spil i filmen”, fortæller Frederikke Bencke, og fortsætter:
“Jeg kan godt lide den, fordi den er så provokerende. Den undskylder ikke for noget, hverken for sin humor eller for sin alvor.”

Der er ikke så langt mellem syd og nord

Ifølge Frederikke Bencke kan filmen vise os, at vi ikke kan ignorere den kvindeundertrykkelse, der sker i det små i vores hverdag, og at vi er nødt til at stå ansigt til ansigt med den.

Ligesom Füsun Eriksen tror hun på, at de udenlandske film kan lære os noget herhjemme, og at der er en vigtig pointe i at nuancere vores opfattelse af lande som Indien:

“Der er god grund til at vriste os fri fra idéen om, at det globale syd er et sted, hvor alt er hamrende forfærdeligt – for de undertrykkende strukturer, som kvinder og minoritetsgrupper lever under rundt omkring i verden er faktisk de samme, som de beretter om fra Danmark hver eneste dag. Man skal være forsigtig med at tænke, at vi er nået så fandens langt i ligestillings-bevægelsen i det globale nord.”

Efter filmvisningen vil Frederikke Bencke stille op til en samtale med professor i antropologi Atreyee Sen.

Festivalens program kan ses på deres hjemmeside.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.