31. oktober 2018

Dansk filmfestival viser kvinders hverdagskampe globalt

Hverdagsproblemer og livsvilkår for kvinder i Indien og Tyrkiet nuancerer filmprogrammet for festivalen POW, der henover weekenden sætter kvindelige fortællinger i fokus.

Scene fra filmen Under my Burkha, der vises i København søndag den 4. november. Foto: POW

Fire indiske kvinder forsøger at finde deres plads mellem en moderne tilværelse og et traditionsbundet, patriarkalsk Indien. I Tyrkiet kæmper fem søstre mod tvangsægteskaber og husarrest. Fortællingerne giver i to spillefilm danskerne indblik i ligestillingskampe langt herfra.

Filmene vises som en del af Power of Women festivalen, der på torsdag skydes i gang i København. Fra den 1.-4. november byder festivalprogrammet på film, koncerter, debatter og workshops.

I år er festivalens globale udsyn bredere end sidste år, og forhåbentlig kan Danmark og lande som Indien og Tyrkiet lære noget om hinanden i forbindelse med festivalen, siger festivalchef Füsun Eriksen:

“Formålet er at åbne folks øjne. Både for danskere, der lærer at se udad i stedet for kun at pille i deres egne navler, men også for tyrkere og indere, der forhåbentligt kan blive inspireret af Danmarks måde at italesætte problematikker og stille spørgsmål på”.

[Citat2]

Skabende kvinde-power inspirerer

Füsun Eriksen startede sidste år festivalen som en platform for at tale om ligestilling. Festivalen skal sætte fokus på kvinders repræsentation i kunst og kultur både i Danmark og udlandet. Samtidig vil Füsun Eriksen vise festivalens publikum, at der findes andre historier end dem, vi hører, om undertrykte og kuede kvinder i lande som Indien og Tyrkiet:

[Boks1]

“Vi får oftest præsenteret de negative historier og kommer til at dømme en hel nation på baggrund af dem. Vi hører sjældent om de sindssygt mange seje, stærke kvinder i Tyrkiet og Indien. De kvinder, der tjener penge, har magt, kræver deres ret og faktisk gør en forskel.”

De to film, ‘Lipstick under my Burkha’ og ‘Mustang’, er udvalgt til festivalen, fordi de har stærke, kvindelige karakterer, der kæmper for deres frihed og for at blive respekteret. Samtidig er filmene lavet af kvindelige instruktører, der ikke har modtaget nogen offentlig støtte til deres film.

“Det at de to kvinder er endt med at få succes med deres film, endda på trods af, at ‘Lipstick under my Burkha’ først blev forbudt i Indien, er udtryk for en skabende kvinde-power, der er inspirerende i sig selv”, siger Füsun Eriksen.

En sej indisk kamp

Frederikke Bencke studerer tværkulturelle studier og har af flere omgange opholdt sig i Indien i længere perioder. Det var hende, der anbefalede den indiske film, ‘Lipstick under my Burkha’, til årets festival.

Filmen havde en hård medfart i Indien. Til at starte med forbød censur-komiteen den, da den var for “dame-orienteret” og kunne give kvinder for gode idéer, fortæller Frederikke Bencke. Den endte med at blive vist – dog i censureret udgave.

[Citat1]

Gennem filmen skildres på tragikomisk vis fire indiske kvinders hverdagsliv med drømme, ønsker og problemer. Som eksempelvis den unge Rehana, der lytter til Miley Cyrus, og som gerne vil synge, gå på universitetet og drikke sig fuld med sine venner, men som bliver påbudt af sine forældre at sidde derhjemme og sy burkaer.

“På den måde er der mange interessante metaforiske spil i filmen”, fortæller Frederikke Bencke, og fortsætter:
“Jeg kan godt lide den, fordi den er så provokerende. Den undskylder ikke for noget, hverken for sin humor eller for sin alvor.”

Der er ikke så langt mellem syd og nord

Ifølge Frederikke Bencke kan filmen vise os, at vi ikke kan ignorere den kvindeundertrykkelse, der sker i det små i vores hverdag, og at vi er nødt til at stå ansigt til ansigt med den.

Ligesom Füsun Eriksen tror hun på, at de udenlandske film kan lære os noget herhjemme, og at der er en vigtig pointe i at nuancere vores opfattelse af lande som Indien:

“Der er god grund til at vriste os fri fra idéen om, at det globale syd er et sted, hvor alt er hamrende forfærdeligt – for de undertrykkende strukturer, som kvinder og minoritetsgrupper lever under rundt omkring i verden er faktisk de samme, som de beretter om fra Danmark hver eneste dag. Man skal være forsigtig med at tænke, at vi er nået så fandens langt i ligestillings-bevægelsen i det globale nord.”

Efter filmvisningen vil Frederikke Bencke stille op til en samtale med professor i antropologi Atreyee Sen.

Festivalens program kan ses på deres hjemmeside.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down