13. juli 2022

Danwatch anbefaler: Fodboldens kulørte, korrupte og magtliderlige mørkemænd

Efter 15 års undersøgelser af fodboldverdenens magtelite blotlægger Ekstra Bladets journalist Jan Jensen nu årtiers korrumpering af sportens mest magtfulde organ, FIFA. Det handler om meget mere end fodbold – det handler om stormagtspolitik og storhedsvanvid og er et demokratisk anliggende for os alle.

Illustration Sarah Hartvigsen Juncker. Fotokilde: Marcello Casal Jr./ABr

Har man bare fulgt halvhjertet med i det seneste årtis sportsdebat, ved man det udmærket godt: International topfodbold er forplumret af korruption, bagvaskelse og menneskerettighedskrænkende mørkemænd. Men derfor er det alligevel svært ikke at blive lamslået over, præcis hvor råddent det fodboldpolitiske system er – og i årevis har været – når man hører Ekstra Bladets nye podcast Blodbold.

Sommeranbefalinger

Juli og ferie giver tid til fordybelse. Derfor anbefaler vi alt det bedste og mest interessante, du kan læse, lytte, se og opleve fra de områder, vi på Danwatch går op i.
 
Rigtig god fornøjelse – og god sommer fra os her på Danwatch.

I foreløbigt syv afsnit hudfletter journalist Jan J

ensen, der i 15 år har jagtet fodboldens magtmennesker, tilstanden i international topfodbold. Ekstra Bladets chefredaktør, Knud Brix, er den nysgerrig vært, og sammen viser de, hvordan det på alle måder mistænkelige VM i herrefodbold i Qatar senere på året ikke er en isoleret begivenhed, men derimod kulminationen på årtiers korrumpering af sportens mest magtfulde organ: Det Internationale Fodboldforbund, FIFA.

Med udgangspunkt i sin egen journalistik fortæller Jan Jensen FIFA’s nyere historie gennem forbundets tre seneste præsidenter: Den mafia-glade brasilianer Joao Havelange (1974-1998), hans glatte attaché Sepp Blatter (1998-2015) og endeligt Gianni Infantino, den beregnende advokat, der i dag styrer FIFA med hård hånd og i tæt parløb med Golfens despoter. 

Det er kulørte sager. Vi runder en middag med Liberias frygtindgydende diktator Charles Taylor og et hotelværelse fyldt med katte. Men vi er på ingen måde ovre i afdelingen for uforpligtende røverhistorier. Blodbold er også vedkommende for dem, der ikke interesserer sig en dyt for det, der foregår på banen. Podcasten er en sjældent veltilrettelagt indføring i, hvordan fodbolden for længst er blevet en motor for stormagtspolitik og magtbegærlige mænds storhedsvanvid og indbyrdes intriger. 

Med få måneder til slutrunden i Qatar har det aldrig været vigtigere med en kritisk sportsoffentlighed. Den bidrager Blodbold til, når podcasten, råt for usødet, lader det stå uden for enhver tvivl, at kampen for en mere retfærdig og transparent sport er et demokratisk anliggende for os alle. 

Podcasten holder pause henover sommeren, men bliver genstartet i ugerne op til VM i Qatar. Hvis man ikke allerede er hoppet ombord, er der altså rigeligt tid til at indhente det tabte. Og så kan man ellers gå og glæde sig til, om Jan Jensen – som der bliver teaset for i det seneste afsnit – vitterligt formår at få et solointerview med Sepp Blatter himself. Det gider man godt høre. 

Blodbold, Ekstra Bladet - kan høres på diverse podcasttjenester

Flere artikler fra serien:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram