10. august 2022

Danwatch anbefaler: 50 menneskers kamp for frihed, kærlighed eller for at være den, man er

Hvert afsnit af den canadiske podcastserie The Hum er ét enkelt menneskes rå, rene og ucensurerede fortælling om at overleve. De 50 afsnit er vidnesbyrd om ofre, der tog magten i deres eget liv og vandt.


“Da jeg blev solgt, blev mit liv meningsløst”.

Overskriften på afsnit 50 af den canadiske podcastserie The Hum er brutal, og bag ordene gemmer sig en historie om en kvindes farlige flugt i 1999 fra Nordkorea til Kina.

Sommeranbefalinger

Juli og ferie giver tid til fordybelse. Derfor anbefaler vi alt det bedste og mest interessante, du kan læse, lytte, se og opleve fra de områder, vi på Danwatch går op i.
 
Rigtig god fornøjelse – og god sommer fra os her på Danwatch.

I Kina blev Soyeon Jang samlet op på gaden af tre mænd, som hun troede var politi. Det var de ikke. Mændene solgte hende til en landsby, hvor hundredvis af nordkoreanske kvinder levede som hustruer til kinesiske mænd eller tvangsarbejdere. 

I dag lever Soyeon Jang i Canada. Og resten af historien kunne lyde som en vinderfortælling. Hun fik en uddannelse og genfandt sin mor, som hun mistede kontakten til på gaden i Kina. Alligevel er Soyeon Jang fra tid til anden deprimeret. Hun savner sit hjemland, det sted, hvor hun hører til. 

De er både vindere og ofre, personerne i podcasten The Hum. Vindere, fordi de har overvundet horrible krænkelser, og ofre fordi de har været udsat for kyniske undertrykkere. 

Som det ægyptiske kunstnerpar Miral Mokhtar og Nouran Hussein, der flygtede for kærligheden og fra undertrykkelsen af queerpar i deres hjemland. Eller Heather Trentacosta, der er søster til en livstidsindsat, som på 27. år hævder, at han er uskyldigt dømt.

Hele verdens moder

Noras historie er blot én af mange, der bliver hos lytteren, når podcasten er forbi. Nora Sandigo gik fra at være mor til to piger til at være juridisk værge for 2000 børn i USA. Det begyndte med to børn af nogle bekendte, der grædende spurgte, om de måtte bo hos hende. Forældrene skulle sendes ud af landet som illegale immigranter, men børnene var født i USA og frygtede at blive fanget i det sociale system.

“De børn mangler kram og kys fra deres forældre, det skal nogen sørge for, at de får”, siger Nora Sandigo i podcasten.

Hun tog børnene hjem til sig selv, og det rygtedes. I dag opsøger hun deportationscentre som aktivist for at finde børnene og give dem husly i et hjem, der er oprettet til børn, hvis forældre sendes ud af landet. 

De få penge, hun indsamler via sin fond, The Nora Sandigo Foundation, går til mad og ophold for børnene i den tid, de er adskilt fra forældrene. 

Nora Sandigo minder verden om, at deportation af mennesker fra USA stik mod den gængse opfattelse ikke er et Trump-fænomen. To millioner mennesker blev deporteret under Obama administrationen, og det fortsætter under Biden, siger hun. 

Find podcastserien The Hum her, den er produceret og udgivet af det canadiske nonprofit-kunstnerkollektiv, The Jayu.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right