Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danwatch anbefaler: Da danske myndigheder tvang grønlandske piger og kvinder på spiral

Omgivet af et fængslende lydunivers tager de to journalister Celine Klint og Anne Pilegaard Petersen os gennem et grusomt kapitel i Danmarks kolonihistorie med podcastserien Spiralkampagnen, hvor de blandt andet afslører, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland uvidende fik lagt hormonspiral.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Naja Lyberth husker, at instrumenterne var som knive i hendes underliv. Metalstænger, der skulle åbne op for en spiral. En spiral, som hun ikke havde sagt ja til.

Det fortæller Naja Lyberth i podcastserien Spiralkampagnen, der er produceret af journalisterne Celine Klint og Anne Pilegaard Petersen for DR.

Sommeranbefalinger

Juli og ferie giver tid til fordybelse. Derfor anbefaler vi alt det bedste og mest interessante, du kan læse, lytte, se og opleve fra de områder, vi på Danwatch går op i.
 
Rigtig god fornøjelse – og god sommer fra os her på Danwatch.

Sammen med tusindvis af unge grønlandske piger og kvinder udgør Naja Lyberths oplevelse et grusomt vidnesbyrd i Danmarks nyere kolonihistorie. I et forsøg på at standse befolkningstilvæksten i Grønland bliver danske og grønlandske myndigheder i 1960’erne enige om at igangsætte det, man i dag kalder spiralkampagnen. 

I kampagnens første fem år bliver der sat tusindvis af spiraler op hos grønlandske kvinder og unge piger helt ned til 13 år – ofte uden at hverken de selv eller deres forældre bliver spurgt. Fra 1966 til 1970 bliver der sat 4.500 spiraler op i cirka halvdelen de 9.000 fødedygtige piger og kvinder, der var i Grønland i den periode.

Statslige overgreb

Naja Lyberth var selv 14 år, da hun fik sat spiral op af en dansk læge i byen Maniitsoq i 1976.

“Det føltes som et overgreb. At staten tog min mødom”, fortæller hun i podcasten.

Gennem seriens fem afsnit taler de to journalister med flere kvinder, der er tydeligt berørte af at genfortælle overgrebene. De har stort set alle oplevet langvarige konsekvenser som følge af de spiraler, de fik sat op. Flere har haft svært ved at få børn, selv længe efter spiralen blev fjernet. Andre har haft så voldsomme smerter, at de ikke kunne arbejde. Og så er der de mentale mén.

Men det er ikke kun kvinderne, der fortæller deres historie. Journalisterne har også opsøgt nogle af de danske læger, der arbejdede i Grønland, mens Spiralkampagnen stod på. De bekræfter, at der blev sat rigtig mange spiraler op i perioden.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder afslører Spiralkampagnen grove krænkelser af menneskerettighederne, og de har i kølvandet på udgivelsen af podcastserien krævet en officiel undersøgelse af myndighedernes rolle i sagen. En sådan undersøgelse er ifølge Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nu på vej. 

Spiralkampagnen har med god grund skabt røre. Serien viser en hidtil skjult del af historien om Danmark i Grønland og blotlægger noget af den magt, som danske politikere og embedsfolk havde, selv længe efter kolonitiden formelt ophørte i 1953.

Spiralkampagnen kan lyttes på DR’s hjemmeside,  Spotify, Apple Podcast eller der, hvor du plejer at lytte til podcast.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.