Danwatch anbefaler: Lige nu kan du streame et hav af kortfilm fra hele verden

Kom med til Balkans grænseland, hvor flygtninge venter på det rigtige tidspunkt til at krydse over. Eller rejs med til Myanmar og mød asfaltarbejderne, der bygger veje mellem oprørskontrollerede områder. Danwatch giver her tre anbefalinger til film fra Odense kortfilmfestival, som lige nu kan ses online.

Billede fra dokumentaren A Day's Work Foto: Max Kerkhoff/A Day's Work

Danmarks største kortfilmfestival Odense International Film Festival løb af stablen i sidste uge og kulminerede i weekenden med et brag af en afslutningsceremoni, hvor der blev uddelt priser til de heldige vindere. 

Odensefestivallen er den eneste filmfestival i Danmark, hvor vinderfilmene får mulighed for at gå videre i konkurrencen om at blive nomineret til en Oscar-statuette. Derfor er det også særligt eftertragtet for filmskabere verden over at blive udtaget til den fynske festival.

Sidste års vinder af bedste kortfilm The Long Good Bye gik faktisk hele vejen og vandt en Oscar ved prisuddelingen i Hollywood.  

Også i år har der været et væld af fantastiske kortfilm, som nu kan streames online resten af ugen (det koster 89 kroner), hvis man ikke fik mulighed for at tage i biografen i Odense i sidste uge. 

Hvis du vil spare pengene, kan du også se kortfilm fra sidste års festival helt gratis, herunder Oscar-vinderen The Long Good Bye

Danwatch anbefaler her tre film, som gjorde særligt indtryk på os og ligger tæt på de stofområder, vi interesserer os for: 

The game 

“The Game” af den danske fotojournalist Andreas Haubjerg løb med prisen for bedste korte dokumentarfilm ved prisuddelingen lørdag aften. Filmen handler om familien Mohseni, der er blevet splittet på hver sine side af grænsen mellem Bosnien og Kroatien. Hver nat begiver faren og datteren sig ud på, hvad de kalder “The Game”, spillet, der handler om at komme forbi voldelige kroatiske grænsevagter for at blive genforenet med moren og sønnen, som er kommet sikkert over på den kroatiske side af grænsen.  

“The Game” er et gruopvækkende og rørende indblik i de menneskeskæbner, der fanges i Europas moralske og geografiske ingenmandsland. 

Se filmen her

Meat 

Kortfilmen “Meat” fra Uganda af instruktøren Asher Rosen er ikke en dokumentar, men den kunne ligeså godt have været det. Den socialrealistiske film er en skildring af bagsiden af medaljen af moderne dyrebeskyttelse i Afrikas nationalparker, hvor vestligt finansierede nationalparker ofte har ført til en militarisering af dyrebeskyttelsesarbejde og fordrivelse af oprindelige folk fra deres land. En udfordring Danwatch har beskrevet omkring Ngorongoro-parken i Tanzania.

“Meat” handler om en ugandisk kvinde og hendes søn fra Batwa-folket, der bliver anholdt af bevæbnede rangers, fordi hun jager et vildt dyr i regnskoven. De bliver fordrevet fra deres land, ender på gaden i fattigdom, men bliver til sidst tilbudt at komme tilbage i nationalparken som selfie-objekter for godtroende hvide turister, der vil opleve “eksotiske” stammefolk synge og danse. 

Batwa-folket er en af Afrikas ældste oprindelige folk og anses i dag som “naturbevaringsflygtninge”, altså mennesker der er drevet på flugt fra deres oprindelige land med henblik på at bevare vilde dyr i nationalparker og at tjene penge på turisme.     

Se filmen her

A Day’s work 

“A Day’s Work” af den tyske filminstruktør Max Kerkhoff er en æstetisk og visuel stærk kortfilm i dokumentargenren, der skildrer én dags hårdt arbejde med at lægge asfalt i et indledningsvist ukendt land. Mænd og kvinder hjælpes ad med at sortere hvide sten og opvarme rygende olie i store sorte metalgryder, mens børn leger rundt midt i arbejdsmylderet. 

Der ikke sagt noget i løbet af filmen, og som seer stiller man sig langsomt tilfreds med at være blevet klogere på, hvordan én arbejdsdag i asfaltbranchen i en anden del af verden foregår. 

Men til sidst tager filmen en overraskende drejning og væves smukt ind i kontekst af fredsforhandlingerne under borgerkrigen i Myanmar. 

Se filmen her.   

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down