Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Du har set Tiger King, så hvad nu?

Vi har samlet fem gode film og serier, du kan kaste dig over i hjemmebiffen, mens du venter på, at de rigtige biografer åbner.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

11. marts sendte Mette Frederiksen en stor del af danskerne hjem på sofaen, hvor de fra en ende af kunne tømme Netflix for godt indhold. Så de fleste kastede sig naturligvis over dokumentarserien Tiger King om Joe Exotic, hans tigere og hans dom for at hyre en lejemorder til at slå hans nemesis, Carole Baskin, ihjel.

Men syv afsnit om methamfetamin, tigere og afdøde – måske spiste – eksmænd holder kun til en enkelt dag med binge watching. Og selvom Homeland sikkert godt kan tåle et gensyn, så løber Carrie Mathison også på et tidspunkt tør for terrorister.

Vi har derfor samlet fem film og serier, du kan kaste dig over, mens du venter på, at biograferne åbner igen. Måske du ikke anede, du ville kunne lide dem. I hvert fald tager de dig med ud i den verden, du lige nu ikke kan besøge.

Mit børnehjem i Kabul

Afghanistan har været et af verdens smertensbørn i årtier. Masser af krige, masser af besættelser og masser af opbrud. Og det er i et af de opbrud, vi møder den 15-årige Qodrat, som overlever på gaden i Kabul ved at sælge hjemmelavede nøgleringe og biografbilletter til sine elskede Bollywood-film på det sorte marked. Han dagdrømmer sig væk fra gaden og ind i Bollywoods magiske verden. Men en dag fanger politiet ham og placerer ham på et sovjetisk børnehjem.

Her hersker en slags ‘Fluernes Herre’-agtig stemning blandt de hormonplagede teenagedrenge, og det gælder om ikke at blive det næste offer for brutal mobning. Men det gælder også om at bevare den lille smule af hjem, som børnehjemmet også er.

Mit børnehjem i Kabul tager seerne med til Afghanistan i slut-80’erne. Sovjetunionen sidder stadig på magten i landet, men det knirker i det udemokratiske fundament og mujahedinerne står klar i kulissen til at overtage magten.

Mit børnehjem i Kabul kan ses i Grand Hjemmebio.

 

Dirty Money

‘Money makes the World go around’, sang Liza Minelli med synlig ild i øjnene og lige så synlig hunger efter noget andet end fattigdom i klassikeren ‘Cabaret’. Og netop penge er på programmet, når Netflix’ serie Dirty Money tager os en tur igennem en beskidt verden af helt skarpe skræddersyede jakkesæt og helt flosset moral.

I løbet af seks afsnit kan du få indsigt i, hvordan banker med åbne øjne har sendt narkopenge gennem den store hvidvaskemaskine. Du får et kik ind i en bilindustri, der har snydt på vægten og kaldt sig grønnere, end den er. Og du får lov at se med på sidelinjen, når medicinalindustrien skruer prisen i vejret på livsnødvendig medicin, så der er flere penge at betale bonusser til cheferne med.

Se Dirty Money på Netflix

 

Okja

En kæmpe genmanipuleret grå gris uden tryne og en lille bitte teenage-pige. Det giver sig selv, at et venskab måtte opstå imellem Okja og Mija. Men selvom filmen Okja lugter en lille smule mere af Disney end af gris, tvinger den seeren til at forholde sig til voldsomme vækstideologier i kødindustrien, udnyttelse af naturressourcer og også en hensynsløs kamp for veganisme – koste hvad det koste vil.

På tværs af flere lande viser filmen gennem Mija og Okjas øjne, hvordan en global madindustri agerer for at mætte flest betalingsvillige munde, og Okja ender med at være en film, som kan få selv den mest inkarnerede kødspiser til at overveje vegetarløsningen.

Bag Okja står Bong Joon-ho, som uden sammenligning er mest kendt i vesten for sin oscar-vindende blockbuster, Parasite, men Okja udgør også en stjerne i hans bagkatalog, der i øvrigt også er værd at gå på opdagelse i.

Find Okja på Netflix

 

Imperiets sidste sang

I den buldrende ørkenhede i Aden i Yemen står en ung officer og hans hustru. Året er 1965 og det britiske militærpoliti forsøger at nedkæmpe en opstand i lokalbefolkningen. Verden er i opbrud og det er flere af karakterernes forhold også. Men selvom verden står i flammer rundt om den militærbase, der sætter scenen i den britiske serie Imperiets sidste sang (The last Post), går livet videre for de britiske soldater og deres familier.

Som altid i krig og kærlighed er der utallige kneb, som gælder. Men som det også altid er i krig og kærlighed, ender det hele på kollisionskurs. Tilsæt farverige 60’er-kjoler, svedige krigslystne mænd og lange intense blikke, og du har Imperiets sidste sang.

Serien er skabt af den Bafta-vindende manuskriptforfatter Peter Moffat og bygger på hans egne barndomsminder om farens karriere som officer i det britiske militærpoliti.

Imperiets sidste sang kan ses på DR

 

Orphans of Ebola

Billeder af Ebola-krisen i Sierra Leone og de omkringliggende lande sidder godt fast på nethinden hos alle, der fulgte den i årene 2014 og 2015. Gule beskyttelsesdragter, afkræftede kroppe og massegrave. Efter et år kunne landet langsomt samle sig op igen, efter at sygdommen havde taget livet af godt 4.000 mennesker. Nogle steder var hele landsbyer blevet udslettet af sygdommen.

I denne dokumentar følger vi et barn fra en af de landsbyer, som blev udraderet af Ebola-epidemien. Han hedder Abu, er 12 år gammel og har mistet otte familiemedlemmer til sygdommen. Nu må han starte et liv et andet sted og uden et bagland.

Filmen er optaget over en periode på fire måneder. Den begynder lige efter den værste bølge af epidemien er overstået i december 2014 og slutter i april 2015, da landets skoler igen åbner.

Se Orphans of Ebola på HBO

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.