Erhvervsstyrelsen frikender Rockwool for sanktionsbrud

Erhvervsstyrelsen har afsluttet en månedlang undersøgelse af Rockwools forretninger i Rusland og konkluderer, at der ikke var tale om brud på sanktioner.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Har du et tip om Rockwool? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Rockwool har tjent millioner af kroner på, at selskabets produkter fra 2014 og frem til 2020 er havnet i forskellige militære projekter i Rusland.

Det har Danwatch og Ekstra Bladet tidligere dokumenteret.

Handlerne har dog ikke været i strid med sanktioner på området. Det fremgår af et brev fra Erhvervsstyrelsen til Rockwool:

“På baggrund af de på sagen foreliggende oplysninger finder Erhvervsstyrelsen ikke anledning til at foretage sig yderligere i sagen. Erhvervsstyrelsen anser derfor sagen for afsluttet,“ skriver Erhvervsstyrelsen til Rockwool.

Rockwool har lagt hele korrespondancen med Erhvervsstyrelsen frem – og heri erkender selskabet, at de russiske datterselskaber gennem eksterne distributører har solgt produkter, der er havnet i russiske flådefartøjer.

“ROCKWOOL A/S har kendskab til, at almindelige isoleringsprodukter – samt isoleringsprodukter til brug i civile applikationer til skibsfarten solgt via de Russiske Datterselskabers eksterne distributører – i visse tilfælde er blevet anvendt i russiske flådefartøjer (…).”

Rockwools danske hovedkvarter i Hedehusene oplyser også, at alle produkter til det russiske marked produceres på koncernens fabrikker i Rusland, og at datterselskaberne selv står for alt salg i Rusland gennem et netværk af distributører.

Toldstyrelsen involveret

I Erhvervsstyrelsens svar til Rockwool fremgår det ikke konkret, hvorfor Rockwool ikke har begået sanktionsbrud, men som udgangspunkt er Rockwools russiske datterselskaber underlagt russisk lov og derfor ikke omfattet af EU-sanktioner.

Erhvervsstyrelsen skriver også i brevet, at de at de oplysninger, som Rockwool A/S har afgivet omkring import til EU fra Rusland, er videregivet til Toldstyrelsen til deres videre behandling, da Toldstyrelsen er ansvarlig myndighed for importforbuddene i sanktionerne mod Rusland.

Til det svarer Rockwool:

“Vi noterer os, at vores afgivne oplysninger er videresendt til Toldstyrelsen og skal her blot bemærke, at der ikke er noget forbud mod import af stenuldsprodukter fra Rusland til EU. Vi stoppede frivilligt al import af stenuldsprodukter fra Rusland i midten af 2022.”

Du kan se hele Rockwools korrespondance med Erhvervsstyrelsen her.

Har du et tip om Rockwool? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram