25. oktober 2019

Filmfestival: Chilensk queeroprør og brasiliansk homofobi kommer til Danmark

På filmfestivalen MIX, der løber af stablen i København og Odense den kommende uge, bliver den gængse forståelse af køn og seksualitet og de udfordringer, der kan følge med livet som seksuel minoritet, sat på spidsen.

Den chilenske performancekunstner Pedro Lemebel fra filmen 'Lemebel' Foto: Joanna Reposi Garibald & Claudia Romaěn

Pedro Lemebel står på toppen af trappen foran kunstmuseet i Santiago i Chile. Han sætter ild til trappen og ifører sig en stofpose, der til forveksling ligner en ligpose. Så lader han sig langsomt rulle ned over de brændende trin.

Pedro Lemebel var en queer performer og aktivist, der kæmpede for homoseksuelles rettigheder i Chile helt frem til sin død i 2015. Performancen indgår i filmen ‘Lemebel’ (2019), der kan ses på dette års MIX filmfestival, der åbner den 25. oktober og løber ti dage frem.

[Boks1]

MIX filmfestival er en LGBTQ+ festival med fokus på mangfoldighed, kønsdebat og seksuelle minoriteters rettigheder. Danwatch har kigget festivalprogrammet igennem og udvalgt en række film, vi gerne vil se.

Portræt af Chilensk menneskerettighedsforkæmper

I 1980’erne kæmpede forfatter og kunstner Pedro Lemebel mod det konservative diktatur under Pinochet i Chile. Ved at bruge sin egen krop som medium satte han fokus på homoseksualitet og menneskerettigheder, og er siden blevet hyldet som et symbol på queerkulturen.

Den dokumentariske portrætfilm ‘Lemebel’ giver indblik i de sidste år af hans liv og indeholder både private optagelser og intime samtaler med instruktøren Joanna Reposi Garibaldi. Filmen vises den 28. oktober kl. 19.00 i Cinemateket.

Forfulgte queermigranter

I filmen ‘Fireflies’ (2018) skildrer den iranske instruktør Bani Koshnoudi de udfordringer, som et liv i eksil indebærer. I filmen følger vi den homoseksuelle Ramin, der er flygtet fra forfølgelse i Iran. Som bådflygtning ender han i den lille havneby Veracruz i Mexico, hvor en tilværelse med frustration og modløshed møder ham. Filmen er fiktion, men er inspireret af virkelige hændelser. Den kan ses den 27. oktober kl. 21:45 og den 30. oktober kl. 19.15 i Cinemateket.

På festivalen er der et særligt kortfilmsprogram med fokus på queer- og migranthistorier. Her vises blandt andet kortfilmen ‘Scar Tissue’ (2017) om Sami, der er en homoseksuel syrisk flygtning, som forsøger at opbygge en hverdag i Amsterdam, mens han bearbejder fortiden. Kortfilmene er udvalgt af International Queer & Migrant Filmfestival og vises den 1. november kl. 16.15 i Cinemateket.

Homofobi i Brasilien

Filmen ‘Socrates’ (2018) er både skrevet, produceret og spillet af udsatte teenagere fra Brasilien. Filmen skildrer netop livet på randen af samfundet i São Paulo, hvor den 15-årige Socrates efter sin mors død udstødes af sin homofobiske far og må leve i isolation på grund af sin seksualitet.

I samme stil er filmen ‘The Orphan’ (2018). Her bliver Jonathas adopteret af et barnløst par, der leverer han tilbage, fordi han har feminine manerer. I reaktion på dette, udviser Jonathas stor modstandskraft overfor de fordomme, han møder. De to brasilianske film vises sammen den 29. oktober kl. 19.15 i Cinemateket.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down