Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Filmfestival: Chilensk queeroprør og brasiliansk homofobi kommer til Danmark

På filmfestivalen MIX, der løber af stablen i København og Odense den kommende uge, bliver den gængse forståelse af køn og seksualitet og de udfordringer, der kan følge med livet som seksuel minoritet, sat på spidsen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Pedro Lemebel står på toppen af trappen foran kunstmuseet i Santiago i Chile. Han sætter ild til trappen og ifører sig en stofpose, der til forveksling ligner en ligpose. Så lader han sig langsomt rulle ned over de brændende trin.

Pedro Lemebel var en queer performer og aktivist, der kæmpede for homoseksuelles rettigheder i Chile helt frem til sin død i 2015. Performancen indgår i filmen ‘Lemebel’ (2019), der kan ses på dette års MIX filmfestival, der åbner den 25. oktober og løber ti dage frem.

MIX Filmfestival

  • Filmfestivalen MIX Copenhagen strækker sig over ti dage fra fredag den 25/10 til og med søndag den 3/11
  • MIX Odense løber fra den 23/10 til den 27/10
  • Der vises 38 spillefilm, 20 dokumentarer og 50 kortfilm
  • MIX blev første gang afholdt i 1986 og er Danmarks ældste årligt tilbagevendende filmfestival samt en af verdens ældste LGBTQ+ filmfestivaler

MIX Filmfestival

  • Filmfestivalen MIX Copenhagen strækker sig over ti dage fra fredag den 25/10 til og med søndag den 3/11
  • MIX Odense løber fra den 23/10 til den 27/10
  • Der vises 38 spillefilm, 20 dokumentarer og 50 kortfilm
  • MIX blev første gang afholdt i 1986 og er Danmarks ældste årligt tilbagevendende filmfestival samt en af verdens ældste LGBTQ+ filmfestivaler

MIX filmfestival er en LGBTQ+ festival med fokus på mangfoldighed, kønsdebat og seksuelle minoriteters rettigheder. Danwatch har kigget festivalprogrammet igennem og udvalgt en række film, vi gerne vil se.

Portræt af Chilensk menneskerettighedsforkæmper

I 1980’erne kæmpede forfatter og kunstner Pedro Lemebel mod det konservative diktatur under Pinochet i Chile. Ved at bruge sin egen krop som medium satte han fokus på homoseksualitet og menneskerettigheder, og er siden blevet hyldet som et symbol på queerkulturen.

Den dokumentariske portrætfilm ‘Lemebel’ giver indblik i de sidste år af hans liv og indeholder både private optagelser og intime samtaler med instruktøren Joanna Reposi Garibaldi. Filmen vises den 28. oktober kl. 19.00 i Cinemateket.

Forfulgte queermigranter

I filmen ‘Fireflies’ (2018) skildrer den iranske instruktør Bani Koshnoudi de udfordringer, som et liv i eksil indebærer. I filmen følger vi den homoseksuelle Ramin, der er flygtet fra forfølgelse i Iran. Som bådflygtning ender han i den lille havneby Veracruz i Mexico, hvor en tilværelse med frustration og modløshed møder ham. Filmen er fiktion, men er inspireret af virkelige hændelser. Den kan ses den 27. oktober kl. 21:45 og den 30. oktober kl. 19.15 i Cinemateket.

På festivalen er der et særligt kortfilmsprogram med fokus på queer- og migranthistorier. Her vises blandt andet kortfilmen ‘Scar Tissue’ (2017) om Sami, der er en homoseksuel syrisk flygtning, som forsøger at opbygge en hverdag i Amsterdam, mens han bearbejder fortiden. Kortfilmene er udvalgt af International Queer & Migrant Filmfestival og vises den 1. november kl. 16.15 i Cinemateket.

Homofobi i Brasilien

Filmen ‘Socrates’ (2018) er både skrevet, produceret og spillet af udsatte teenagere fra Brasilien. Filmen skildrer netop livet på randen af samfundet i São Paulo, hvor den 15-årige Socrates efter sin mors død udstødes af sin homofobiske far og må leve i isolation på grund af sin seksualitet.

I samme stil er filmen ‘The Orphan’ (2018). Her bliver Jonathas adopteret af et barnløst par, der leverer han tilbage, fordi han har feminine manerer. I reaktion på dette, udviser Jonathas stor modstandskraft overfor de fordomme, han møder. De to brasilianske film vises sammen den 29. oktober kl. 19.15 i Cinemateket.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.