Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Kommunernes kontroversielle investeringer
- Trods ambitioner om social ansvarlighed har danske kommuner og regioner investeret millioner af skatteborgernes penge i kontroversielle virksomheder.
- Investeringerne inkluderer også statsobligationer fra skattelylande og andre kontroversielle stater.
- Store forskelle: København har investeret i kun elleve problematiske selskaber, imens Kalundborg har 286 værdipapirer udstedt af mere end 70 problematiske virksomheder.
“Dear President Infantino, Aramco sponsorship is a middle finger to women’s football.”
Eller sagt med lidt pænere ord: Fifas sponsoraftale med det saudiske statsejet olieselskab, Saudi Aramco, er en hån mod kvindefodbolden.
Sådan lød budskabet i et brev, der i oktober blev sendt til Fifas schweiziske præsident, Gianni Infantino, fra 126 internationale kvindelige professionelle fodboldspillere, heriblandt Pernille Harder og 21 andre spillere fra Danmark.
Saudi-Arabien er i øjeblikket ikke kun centrum for kritik fra nogle af verdens bedste kvindelige fodboldspillere. Olielandet indtager også en hovedrolle i en ny kritisk dokumentarfilm, som sætter fokus på umenneskelige forhold for migrantarbejdere.
Nu kan Danwatch dokumentere, at danske kommuner har investeret skattekroner i saudiske statsobligationer.
Fifa – fodboldens magtfulde verdensorganisation – og dens omdiskuterede præsident Gianni Infantino har indledt en tæt pardans med Saudi-Arabien. Olielandet ser ikke alene ser ud til at løbe med værtskabet for mændenes VM i 2034, men har også – via det nationale olieselskab Aramco – underskrevet en aftale med Fifa om et globalt partnerskab. En aftale, som giver sponsorrettigheder til flere begivenheder herunder VM for kvinder i 2027 i Brasilien.
Og sidstnævnte har altså fået de mere end hundrede kvindelige fodboldspillere til at protestere. De finder det både paradoksalt og kritisabelt, at de skal være reklamesøjle for et regime, der straffer homoseksualitet.
“Forestil dig, at LGBTQ+-spillere, hvoraf mange er helte i vores sport, forventes promovere Saudi Aramco under VM i 2027 – et nationalt olieselskab i et regime, der kriminaliserer de forhold, de (spillerne red.) er i, og de værdier de står for,” står der bl.a. i brevet.
Her stopper kritikken af Saudi-Arabien dog ikke. Som Danwatch tidligere har skrevet, har den saudiske kronprins Mohammed bin Salman en spektakulær VM-slutrunde for mændene i støbeskeen, hvor spillerne blandt andet skal spille på et nybygget stadion, der er hævet mere end 300 meter over jorden i en højteknologisk fremtidsby.
Men som Danwatch fortalte i sidste uge, er projektet langt fra uden menneskelige omkostninger. En ny britisk dokumentar produceret af ITV viser, at migrantarbejdere udsættes for arbejdsdage på op til 16 timer – flere af dem uden at få betaling i flere måneder – i forbindelse med byggeriet af The Line, som fremtidsbyen er blevet døbt.
Dokumentaren afslører også, at 21.000 migrantarbejdere er døde, siden kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030 blev lanceret i 2016. Visionen sigter mod at gøre Saudi-Arabien mindre afhængig af olie og omfatter blandt andet den gigantiske by Neom, som The Line skal være en del af.
Kommuner: Det er en fejl
På trods af kritikken er danske skattekroner blevet investeret i saudiske statsobligationer. Danwatch og Gravercentret – Danmarks Center for Undersøgende Journalistik – har undersøgt investeringerne i alle landets 98 kommuner og kan dokumentere, at fire danske kommuner har købt statsobligationer fra Saudi-Arabien for i alt 534.498 kroner.
I førerfeltet er Vejen og Kalundborg, som har købt saudiske statsobligationer for henholdsvis 275.071 kroner og 181.076 kr.
Kalundborg Kommune oplyser til Danwatch, at man har bedt om at komme ud af alle “problematiske positioner” gennem investeringsforeninger, mens Vejens konservative borgmester Frank Schmidt-Hansen ikke har nogen kommentarer til kommunens saudiske investeringer.
Hos Fanø Kommune, som har købt for 44.983 kroner saudiske statsobligationer, siger kommunaldirektør, Søren Abildtrup:
“Vi har ikke længere de pågældende statsobligationer, og har på baggrund af sagen også valgt, at vi skal være endnu mere restriktive og gå med livrem og seler, så en lignende situation ikke kan gentage sig.”
Kommunaldirektøren uddyber, at kommunen via en kapitalforvalter har haft en række investeringer, som ikke har levet op til deres investeringspolitik.
Talsmanden for Saudi-Arabiens VM 2034-bud, Hammad Albalawi, har tidligere gjort det klart i et længere interview med britiske Sky Sports, at det ville være sikkert for LGBTQ+-personer at rejse til VM-slutrunden.
“Jeg vil sige, at du vil blive respekteret, og du vil blive budt velkommen i Saudi-Arabien,” har han udtalt.