Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

G4S tilbagetog fra bosættelser trækker ud

I marts måned meddelte G4S, at firmaet ville stoppe flere aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Men det sker først mellem 2012 og 2015, siger G4S nu. Og firmaet fortsætter med at levere sikkerhed i bosættelser og udstyr til flere fængsler.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Efter massiv kritik fra en række organisationer og politikere meddelte verdens største sikkerhedsfirma, dansk-britiske G4S i marts, at det ville trække sig fra en række aktiviteter i de israelske bosættelser på den besatte Vestbred.

Nu, et halvt år senere, skriver G4S’ juridiske direktør Søren Lundsberg til DanWatch, at de først trækker sig ud i løbet af en årrække fra 2012 til 2015. Årsagen er, at firmaet ser sig tvunget til at opretholde gældende kontrakter. De kontrakter G4S vil ud af i løbet af de kommende år gælder “servicering af sikkerhedsudstyr i et fængsel, i en politistation og ved grænse-checkpoints,” skriver G4S til DanWatch.

Her fortsætter G4S som hidtil

G4S vil dog stadig være engageret i en række aktiviteter i de ulovlige bosættelser efter 2015. De har nemlig ingen planer om at stoppe levering af sikkerhedsydelser til banker og supermarkeder, der ligger inde i bosættelserne.

G4S fortsætter også med at levere sikkerhedsudstyr til fire fængsler, der indeholder palæstinensiske sikkerhedsfanger. Aktuelt leverer de nemlig udstyr til Ofer fængslet Vestbredden samt fire fængsler i Israel; Megiddo, Kishon, Ketziot og Damon, der ifølge IPA (Israeli Police Association) alle rummer palæstinensiske fanger fra Vestbredden. G4S trækker sig kun fra ét fængsel. Hvilket fængsel vil de ikke sige.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Grænseløs uvidenhed om international lov”

Margrethe Auken, medlem af Europa Parlamentet, har ikke meget til overs for G4S’ nylige udmelding:

“G4S’ ledelse viser, at deres uvidenhed nærmest er grænseløs når det kommer til international lov og ret. De lader til at tro, at de israelske bosættelser på Vestbredden’s ulovlige status er et politisk spørgsmål, og at de derfor kan forholde sig neutrale. Det er selvfølgelig ikke tilfældet. Bosættelserne er ulovlige efter international lov, og at G4S direkte og indirekte støtter bosættelserne er forargeligt,” udtaler hun til DanWatch.

I følge IPA holder Ketziot fængslet 2.200 palæstinensiske ‘sikkerhedsfanger’, altså politiske fanger, hvoraf en del af dem er ‘administrativt fængslede’, hvilket er personer fængslet uden rettergang.

I januar 2011 var der 8 børn mellem 12 og 15 år i Ofer fængslet og 2 i Megiddo fængslet. Der var 85 børn mellem 16 og 17 år i Ofer fængslet, 66 i Megiddo fængslet og 3 i Kishon fængslet.
Ifølge organisationen Defence for Children International bliver børn i israelske fængsler ofte afhørt uden advokat eller familiemedlem til stede, og børnene bliver ofte truet eller fysisk tvunget til at tilstå eller underskrive dokumenter, de ikke forstår.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Vil have kontrakt med EU-Parlamentet afsluttet

Margrethe Auken vil fortsat lægge pres på G4S:
“I Europa-Parlamentet kan vi naturligvis ikke have en kontrakt med et firma, der støtter ulovlige bosættelser og fængsler, hvor menneskerrettighederne bliver brudt. Det må få konsekvenser og jeg vil blive ved med at presse på, for at G4S enten trækker sig helt ud af alle problematiske kontrakter i Israel og på Vestbredden eller Europa-Parlamentet annullerer sin kontrakt med firmaet.” udtaler hun.

I Juli 2010 overtog G4S et israelsk privat sikkerhedsfirma, Aminut Moked Artzi, der står for sikkerheden i industrizonen Barkan i bosættelsen Ariel. Denne aktivitet figurerer ikke som en aktivitet, G4S vil trække sig fra.

Søvndal: Bosættelser er ulovlige

Siden sin tiltrædelse har den nye regerings udenrigsminister allerede været ude med hård kritik af de israelske bosættelser på Vestbredden.
Adspurgt om G4S’ involvering i selv samme bosættelser siger Villy Søvndal:
“Regeringens holdning til de israelske bosættelser på Vestbredden er meget klar, nemlig at disse bosættelser er ulovlige i henhold til folkeretten og udgør en forhindring for fred. Regeringen opfordrer derfor til, at virksomheder ikke gennemfører aktiviteter, der risikerer at medvirke til at opretholde de ulovlige bosættelser.”

Dog har Villy Søvndal ingen konkrete anvisninger til G4S:
“Virksomheder er imidlertid ikke bundet af dansk mellemøst-politik, men står selv til ansvar for deres dispositioner, da der ikke er vedtaget sanktioner i forhold til de besatte områder,” udtaler han.

Christian Juhl, Enhedslistens udenrigsordfører, er ikke enig med Villy Søvndal:
“Vi må tage det op i Udenrigspolitisk Nævn, for jeg kan ikke tro at det er officiel dansk holdning som Villy udtrykker. Jeg er meget mere enig med SFs EU parlamentariker, end med Villy. For at sige det på en pæn måde, har G4S snydt. Da der dengang var et voldsomt pres, gav de tilsagn om at ville trække sig, og nu trækker de sig kun fra enkelte aktiviteter,” siger han og fortsætter:

“G4S skal ikke servicere danske offentlige virksomheder hvis de samtidig engagerer sig i bosættelser på Vestbredden.”

Efter DanWatch afslørede G4S’ aktiviteter på Vestbredden har G4S påbegyndt udarbejdelsen af et internt etikudvalg, der skal bedømme om kontrakter lever op til G4S’ etiske politik og internationale menneskerettigheder.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.