17. oktober 2011

G4S tilbagetog fra bosættelser trækker ud

I marts måned meddelte G4S, at firmaet ville stoppe flere aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Men det sker først mellem 2012 og 2015, siger G4S nu. Og firmaet fortsætter med at levere sikkerhed i bosættelser og udstyr til flere fængsler.


Efter massiv kritik fra en række organisationer og politikere meddelte verdens største sikkerhedsfirma, dansk-britiske G4S i marts, at det ville trække sig fra en række aktiviteter i de israelske bosættelser på den besatte Vestbred.

Nu, et halvt år senere, skriver G4S’ juridiske direktør Søren Lundsberg til DanWatch, at de først trækker sig ud i løbet af en årrække fra 2012 til 2015. Årsagen er, at firmaet ser sig tvunget til at opretholde gældende kontrakter. De kontrakter G4S vil ud af i løbet af de kommende år gælder “servicering af sikkerhedsudstyr i et fængsel, i en politistation og ved grænse-checkpoints,” skriver G4S til DanWatch.

Her fortsætter G4S som hidtil

G4S vil dog stadig være engageret i en række aktiviteter i de ulovlige bosættelser efter 2015. De har nemlig ingen planer om at stoppe levering af sikkerhedsydelser til banker og supermarkeder, der ligger inde i bosættelserne.

G4S fortsætter også med at levere sikkerhedsudstyr til fire fængsler, der indeholder palæstinensiske sikkerhedsfanger. Aktuelt leverer de nemlig udstyr til Ofer fængslet Vestbredden samt fire fængsler i Israel; Megiddo, Kishon, Ketziot og Damon, der ifølge IPA (Israeli Police Association) alle rummer palæstinensiske fanger fra Vestbredden. G4S trækker sig kun fra ét fængsel. Hvilket fængsel vil de ikke sige.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Grænseløs uvidenhed om international lov”

Margrethe Auken, medlem af Europa Parlamentet, har ikke meget til overs for G4S’ nylige udmelding:

“G4S’ ledelse viser, at deres uvidenhed nærmest er grænseløs når det kommer til international lov og ret. De lader til at tro, at de israelske bosættelser på Vestbredden’s ulovlige status er et politisk spørgsmål, og at de derfor kan forholde sig neutrale. Det er selvfølgelig ikke tilfældet. Bosættelserne er ulovlige efter international lov, og at G4S direkte og indirekte støtter bosættelserne er forargeligt,” udtaler hun til DanWatch.

I følge IPA holder Ketziot fængslet 2.200 palæstinensiske ‘sikkerhedsfanger’, altså politiske fanger, hvoraf en del af dem er ‘administrativt fængslede’, hvilket er personer fængslet uden rettergang.

I januar 2011 var der 8 børn mellem 12 og 15 år i Ofer fængslet og 2 i Megiddo fængslet. Der var 85 børn mellem 16 og 17 år i Ofer fængslet, 66 i Megiddo fængslet og 3 i Kishon fængslet.
Ifølge organisationen Defence for Children International bliver børn i israelske fængsler ofte afhørt uden advokat eller familiemedlem til stede, og børnene bliver ofte truet eller fysisk tvunget til at tilstå eller underskrive dokumenter, de ikke forstår.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Vil have kontrakt med EU-Parlamentet afsluttet

Margrethe Auken vil fortsat lægge pres på G4S:
“I Europa-Parlamentet kan vi naturligvis ikke have en kontrakt med et firma, der støtter ulovlige bosættelser og fængsler, hvor menneskerrettighederne bliver brudt. Det må få konsekvenser og jeg vil blive ved med at presse på, for at G4S enten trækker sig helt ud af alle problematiske kontrakter i Israel og på Vestbredden eller Europa-Parlamentet annullerer sin kontrakt med firmaet.” udtaler hun.

I Juli 2010 overtog G4S et israelsk privat sikkerhedsfirma, Aminut Moked Artzi, der står for sikkerheden i industrizonen Barkan i bosættelsen Ariel. Denne aktivitet figurerer ikke som en aktivitet, G4S vil trække sig fra.

Søvndal: Bosættelser er ulovlige

Siden sin tiltrædelse har den nye regerings udenrigsminister allerede været ude med hård kritik af de israelske bosættelser på Vestbredden.
Adspurgt om G4S’ involvering i selv samme bosættelser siger Villy Søvndal:
“Regeringens holdning til de israelske bosættelser på Vestbredden er meget klar, nemlig at disse bosættelser er ulovlige i henhold til folkeretten og udgør en forhindring for fred. Regeringen opfordrer derfor til, at virksomheder ikke gennemfører aktiviteter, der risikerer at medvirke til at opretholde de ulovlige bosættelser.”

Dog har Villy Søvndal ingen konkrete anvisninger til G4S:
“Virksomheder er imidlertid ikke bundet af dansk mellemøst-politik, men står selv til ansvar for deres dispositioner, da der ikke er vedtaget sanktioner i forhold til de besatte områder,” udtaler han.

Christian Juhl, Enhedslistens udenrigsordfører, er ikke enig med Villy Søvndal:
“Vi må tage det op i Udenrigspolitisk Nævn, for jeg kan ikke tro at det er officiel dansk holdning som Villy udtrykker. Jeg er meget mere enig med SFs EU parlamentariker, end med Villy. For at sige det på en pæn måde, har G4S snydt. Da der dengang var et voldsomt pres, gav de tilsagn om at ville trække sig, og nu trækker de sig kun fra enkelte aktiviteter,” siger han og fortsætter:

“G4S skal ikke servicere danske offentlige virksomheder hvis de samtidig engagerer sig i bosættelser på Vestbredden.”

Efter DanWatch afslørede G4S’ aktiviteter på Vestbredden har G4S påbegyndt udarbejdelsen af et internt etikudvalg, der skal bedømme om kontrakter lever op til G4S’ etiske politik og internationale menneskerettigheder.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down