13. juni 2013

G4S: Vi bliver i fængsler og bosættelser

I den kontroversielle sag om deres engagement på den besatte Vestbred løfter G4S nu sløret for, hvilke kontrakter de trækker sig fra og hvilke, de bevarer.


Det har indtil nu ikke været muligt at få detaljer om, hvilke kontrakter G4S præcis agter at trække sig fra, og hvilke aktiviteter med forbindelse til den kontroversielle besættelse af Palæstina, de fortsætter.

Men nu bekræfter pressemedarbejder Piers Zangana, overfor DanWatch, at G4S vedholder deres kontrakter med private og kommercielle kunder i israelske bosættelser samt deres kontrakter med israelske fængsler.

Piers Zangana siger til DanWatch, at G4S trækker sig fra serviceringen af sikkerheds og overvågningsudstyr i det israelske Ofer fængsel på Vestbredden, den israelske ‘E1’ politistation på Vestbredden og checkpoints langs muren, der adskiller Vestbredden fra Jerusalem og Israel.

Piers Zangana understreger, at G4S ikke har kontrakter om den samlede drift af israelske fængsler.

Det er Amnesty, der selv har afsluttet deres kontrakter med G4S, ikke tilfreds med:

“Vi finder det bekymrende, at G4S har valgt kun at trække sig fra ét israelsk fængsel på Vestbredden og ikke fra Ktziot, Megido og Damon fængslerne i Israel, der alle rummer palæstinensiske fanger,” siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær hos Amnesty Internationals danske afdeling, og tilføjer:
“Det er et brud på Geneve-konventionerne, at palæstinensere holdes fængslet i Israel. Desuden holdes mange af de palæstinensiske fanger i Israel administrativt fængslet uden dom”.

Trækker sig fra enkelte aktiviteter efter mediestorm

Efter DanWatch i 2010 kunne afsløre G4S’ kontaktflade med den israelske besættelse af Palæstina, er selskabet havnet i en mediestorm. Efter pres fra ngo’er annoncerede G4S, at de vil trække sig fra aktiviteter i Israel og Palæstina, dog uden at gå i detaljer.

I et interview i Jyllands Posten udtrykte Thomas Medom, politisk ordfører for SF i Aarhus byråd, den gang glæde over G4S’ udmelding om tilbagetrækkelse, da hans kommune har store kontrakter med virksomheden. I dag, efter detaljerne om tilbagetrækkelsen er kommet frem, siger han:

“Det er skuffende, at G4S fortsat aktivt støtter op om en ulovlig og dybt skadelig besættelse af det palæstinensiske folk. FN har gentagne gange kritiseret bosættelsespolitikken og det store antal politiske fanger, og det er også officiel dansk politik at tage afstand fra bosættelserne. Det passer meget dårligt sammen med, at G4S åbenbart fortsat spiller en aktiv rolle i Israels brud på menneskerettighederne.”

Og Thomas Medom håber, at kritikken, som døde ud ved G4S’ tidligere svar, igen kan komme på dagsordenen med de nye oplysninger:

“Jeg håber på, at staten og de store kommuner igen kan skabe et pres på G4S, da vi har en fælles interesse i ikke at blive kædet sammen med en politik, der optrapper konflikten mellem Israel og Palæstina. Der er brug for en mere fredelig udvikling i Mellemøsten, og bosættelser og den store brug af politiske fanger er det stik modsatte af en fredelig udvikling.”

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down