Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

G4S: Vi bliver i fængsler og bosættelser

I den kontroversielle sag om deres engagement på den besatte Vestbred løfter G4S nu sløret for, hvilke kontrakter de trækker sig fra og hvilke, de bevarer.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Det har indtil nu ikke været muligt at få detaljer om, hvilke kontrakter G4S præcis agter at trække sig fra, og hvilke aktiviteter med forbindelse til den kontroversielle besættelse af Palæstina, de fortsætter.

Men nu bekræfter pressemedarbejder Piers Zangana, overfor DanWatch, at G4S vedholder deres kontrakter med private og kommercielle kunder i israelske bosættelser samt deres kontrakter med israelske fængsler.

Piers Zangana siger til DanWatch, at G4S trækker sig fra serviceringen af sikkerheds og overvågningsudstyr i det israelske Ofer fængsel på Vestbredden, den israelske ‘E1’ politistation på Vestbredden og checkpoints langs muren, der adskiller Vestbredden fra Jerusalem og Israel.

Piers Zangana understreger, at G4S ikke har kontrakter om den samlede drift af israelske fængsler.

Det er Amnesty, der selv har afsluttet deres kontrakter med G4S, ikke tilfreds med:

“Vi finder det bekymrende, at G4S har valgt kun at trække sig fra ét israelsk fængsel på Vestbredden og ikke fra Ktziot, Megido og Damon fængslerne i Israel, der alle rummer palæstinensiske fanger,” siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær hos Amnesty Internationals danske afdeling, og tilføjer:
“Det er et brud på Geneve-konventionerne, at palæstinensere holdes fængslet i Israel. Desuden holdes mange af de palæstinensiske fanger i Israel administrativt fængslet uden dom”.

Trækker sig fra enkelte aktiviteter efter mediestorm

Efter DanWatch i 2010 kunne afsløre G4S’ kontaktflade med den israelske besættelse af Palæstina, er selskabet havnet i en mediestorm. Efter pres fra ngo’er annoncerede G4S, at de vil trække sig fra aktiviteter i Israel og Palæstina, dog uden at gå i detaljer.

I et interview i Jyllands Posten udtrykte Thomas Medom, politisk ordfører for SF i Aarhus byråd, den gang glæde over G4S’ udmelding om tilbagetrækkelse, da hans kommune har store kontrakter med virksomheden. I dag, efter detaljerne om tilbagetrækkelsen er kommet frem, siger han:

“Det er skuffende, at G4S fortsat aktivt støtter op om en ulovlig og dybt skadelig besættelse af det palæstinensiske folk. FN har gentagne gange kritiseret bosættelsespolitikken og det store antal politiske fanger, og det er også officiel dansk politik at tage afstand fra bosættelserne. Det passer meget dårligt sammen med, at G4S åbenbart fortsat spiller en aktiv rolle i Israels brud på menneskerettighederne.”

Og Thomas Medom håber, at kritikken, som døde ud ved G4S’ tidligere svar, igen kan komme på dagsordenen med de nye oplysninger:

“Jeg håber på, at staten og de store kommuner igen kan skabe et pres på G4S, da vi har en fælles interesse i ikke at blive kædet sammen med en politik, der optrapper konflikten mellem Israel og Palæstina. Der er brug for en mere fredelig udvikling i Mellemøsten, og bosættelser og den store brug af politiske fanger er det stik modsatte af en fredelig udvikling.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.