Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

ISS har vagter i ulovlige bosættelser

Rengøringsgiganten ISS leverer rengøring, catering og - ligesom sikkerhedsselskabet G4S - vagttjeneste til ulovlige bosættelser i Palæstina.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
ISS, en af de største virksomheder i Danmark, bekræfter overfor DanWatch, at de leverer forskellige ydelser til bosættelser på de besatte Golanhøjder og Vestbredden, hvis israelske ejerskab ikke er anerkendt af FN. Eksperter og politikere mener, at det er uforeneligt med ISS’ etiske profil.

ISS’ direktør, Maarten van Engeland, er bestyrelsesformand for CSRfonden, som står bag CSR Awards, der hædrer det danske erhvervsliv, men virksomheden opererer samtidig i konfliktområder, som ifølge udenrigsminister Villy Søvndal “udgør en alvorlig hindring for fred.”

DanWatch afslører nu, at ISS også tager del i sikkerhedsindustrien i bosættelserne, – aktiviteter som sikkerhedsselskabet G4S tidligere har fået bred kritik for. Og det går ikke, hvis de forsøger at opretholde en etisk profil, mener MEP Margrete Auken: “Det vil være gavnligt for fredsprocessen, hvis pæne internationale virksomheder markerer, at de ikke vil agere i bosættelser, siger hun om ISS.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

ISS’ Kommunikationschef, Kenth Kærhøg, bekræfter at ISS gennem datterselskaber står for catering, rengøring, skadedyrsbekæmpelse og vagtservice på den palæstinensiske Vestbred for Israelske kunder, og tilføjer at “ISS ikke normalt driver forretning i konfliktområder.”

Normaliseringen af bosættelserne

Trods principper om ikke at arbejde i konfliktområder, er ISS ikke bekymret for at operere i ulovlige bosættelser, siger Kenth Kærhøg: “ISS mener godt, at man kan udføre arbejde på Vestbredden og i Golan uden at være en del af en konflikt eller diskussion om territorie-rettigheder.”

Det er Jeff Halper, leder af Israeli Committee Against House Demolitions, en organisation med ekspertise indenfor Vestbreddens infrastruktur, ikke enig i: “Det er ikke sandt, at du kan operere i bosættelser og ikke være en del af konflikten, fordi bosættelserne er kernen i konflikten.”

“De private sikkerhedsfirmaer er en del af en israelsk strategi for at sænke det israelske militærprofil på Vestbredden og normalisere bosættelser. En del af denne proces er en privatisering af blandt andet sikkerhed. Så uanset om du er involveret i bosættelsers ydre sikkerhed eller sikring af private virksomheder, er du en del af normaliseringen af bosættelser”, siger Jeff Halper, “men problemet er, at det ikke er normalt. Besættelsen er ulovlig, og alle bosættelser er ulovlige.”

ISS er underskriver af FNs Global Compact, et sæt etiske retningslinjer for virksomhedsførelse. Men det medfører ifølge CSR-ekspert Mads Øvlisen særlige forholdsregler: “Det er efter min opfattelse klart, at der påhviler virksomheder som arbejder i konfliktzoner et særligt ansvar og en særlig informationsopgave. Principielt bør man sikre sig, at man ikke medvirker til at forvolde skade/krænke menneskerettigheder og at ens aktivtet er med til at fremme fred og udvikling i området,” Siger Mads Øvlisen, “Det betyder at disse forhold bør indgå i den due diligence, der skal gennemføres, som ofte bør omfatte en dialog med lokale stakeholders, herunder lokale mindretal, og at der for Global Compacts deltageres vedkommende skal informeres udtømmende og forståeligt om virksomhedens politik og aktiviteter på området.”

Men Margrete Auken mener slet ikke at virksomhedsførelse i bosættelser er foreneligt med FNs Global Compact: “ISS er ikke med til at øge UN Global Compacts troværdighed, hvis de opererer i bosættelser, blinde og døve for hvad der foregår.”

Nyheden om ISS, kommer i en tid hvor især EUs øjne er rettet mod de israelske bosættelser. EUs udenrigsministre rettede d 14. maj 2012 den hidtil skarpeste kritik mod selvsamme bosættelser til et møde om fredsprocessen i Mellemøsten, hvor ministrene fastslog bosættelsernes ulovligheder og fordømte eskalerende bosættervold mod palæstinensiske naboer.

Flere danske sikkerhedsselskaber i bosættelser

ISS’ involvering i ulovlige bosættelser minder på mange måder om sagen om det dansk-britisk sikkerhedsselskab G4S som DanWatch bragte frem i lyset i 2011. G4S leverer også vagttjenester til virksomheder placeret i bosættelser på Vestbredden.

G4S’ tilstedeværelse fik blandt andre tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) til at udtale:

“Mange vil opfatte det som om, at Danmark er involveret, når det drejer sig om en dansknoteret virksomhed. Derfor er det vigtigt, at regeringen markerer, at det ikke er dansk politik og foreslår, at virksomheden trækker sig tilbage fra Vestbredden.”

Udenrigsminister Lene Espersen opfordrede G4S i forbindelse med sagen til ”ikke at gennemføre aktiviteter, der risikerer at medvirke til at opretholde ulovlige bosættelser.”

Kenth Kærhøg fra ISS understreger, at det drejer sig om få ansatte på Vestbredden og Golanhøjderne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.