Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Gigantisk vindmølleprojekt gør elprisen dyrere for kenyanerne

Kenyanerne får endnu ikke strøm fra den nyopførte vindmøllepark 'Lake Turkana Wind Power Project'. I stedet får de en forhøjet el-regning. Udviklingsministeren Ulla Tørnæs udtaler om det dansk-finansierede projekt, at det er en "win-win-win situation".
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
En regning på 313 millioner kroner venter de kenyanske elforbrugere.

Kenyas regering har indgået en aftale med konsortiet Lake Turkana Wind Power Project om, at forbrugerne betaler for eventuelle problemer, der måtte opstå, gennem en fond på 313 millioner kroner. Det skriver det kenyanske medie Business Daily. Både Investeringsfonden for Udviklingslande og Eksport Kredit Fonden har investeret trecifrede millionbeløb i Lake Turkana Wind Power project, der er Kenyas største private investering nogensinde.

Ifølge Kenyas energi institut Energy Regulatory Commission (ERC), er det standard praksis at garantere udenlandske investorer deres penge gennem en fond.

“Det er i tilfældet af, at Kenya Power ikke kan betale de private investorer på grund af uforudsete hændelser”, siger direktør af ERC til Business Daily.

Der er dog i mellemtiden opstået problemer. Vindmøllerne i parken producerer strøm, men der er endnu ikke lavet forbindelse mellem den nye vindmøllepark ved Lake Turkana og det nationale elnet i Kenya. Det kan koste kenyanerne endnu flere penge.

Ifølge Business Daily skal de kenyanske el-forbrugere betale månedlige bøder på omtrent 47 millioner kroner til konsortiet bag vindmølleparken, indtil elnettet er etableret. Energiministeriet er dog i forhandlinger med konsortiet om at udskyde bøderne midlertidigt.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Danske skattekroner er gået til projektet gennem IFU (Investeringsfonden for udviklingslande) der har skudt 100 mio. i projektet og Eksport Kredit Fonden der har stillet en garanti på 1 mia. kr. Samtidigt ejer Vestas en andel på 12,8 %.

Det er planen, at vindmølleparken skal producere 15 til 20 % af kenyanernes elektricitet og samtidig gøre elpriserne lavere.

Udviklingsministeren ser intet problem

Danwatch har derfor spurgt udviklingsminister Ulla Tørnæs, hvordan det er i overensstemmelse med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, at den danske stat via IFU er med til at finansiere et udviklingsprojekt, der lige nu koster de kenyanske borgere yderligere skattekroner?

“Lake Turkana Wind Power er et kommercielt projekt, som forudsætter et kommercielt afkast på investeringen, som er og var en forudsætning for, at investeringen overhovedet bliver foretaget. Hvis ikke der er et kommercielt afkast, så ville der ikke have været nogen vindmøller” skriver Udviklingsministeren Ulla Tørnæs til Danwatch.

Hun tilføjer, at det er kenyanernes eget ansvar at lave gode investeringsaftaler:

“Kenya står foran et valg, som giver de kenyanske borgere en mulighed for – hvis de er utilfredse med deres politikere og forslaget til finansiering – at skifte regeringen ud. Det er sådan et demokrati fungerer – også i Kenya. Derfor er det hverken min rolle eller mit ansvar som dansk udviklingsminister at blande mig i den kenyanske regerings lovlige disponeringer ift. skatteopkrævning.”

Det er en “win-win-win situation”

Selvom kenyanerne pt. kun får højere elpriser men ingen elektricitet, fastholder Ulla Tørnæs at projektet er i overensstemmelse med den danske udviklingsstrategi:

“Lake Turkana projektet bryder på ingen måde med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi. Lake Turkana er tværtimod et godt eksempel på det, vi gerne vil have mere af på baggrund af den nye udviklingspolitiske og humanitære strategi. Det vil give den kenyanske befolkning store positive økonomiske, sociale og miljømæssige resultater. Lake Turkana projektet er et rigtig godt eksempel på, at vi kan lave udviklingssamarbejde sammen med erhvervslivet til gavn for udviklingslandene, for verdens klima og for de virksomheder, der er engagerede. En win-win-win situation. “

Danwatch har tidligere dokumenteret, at internationale investorer, IFU og Eksport Kredit Fonden, i forbindelse med planlægning af Lake Turkana Wind Power Project, ikke har levet op til deres egne og internationale standarder for due diligence. Konsortiet er nu i retten for anklager om illegal jordovertagelse.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.