Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Her er hvad du skal se, høre og læse i din sommerferie

Et ungdomsoprør mod dansk kolonialisme, en kemi-thriller og radio fra USA’s fængsler. Danwatch anbefaler en dokumentar, en bog, en podcast, en feature-artikel og en biograffilm til sommeren.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

På Danwatchs kontor er vi snart klar til at holde pause fra årsrapporterne, løfte blikket fra aktindsigterne og endeligt gå på sommerferie. Men inden vi slipper tastatur og telefon, giver vi dig her en vifte af kulturanbefalinger, du kan kaste dig over på såvel en regnfuld som solrig staycation.

I biografen: Kemi-thriller om giftig kapitalisme

Selv om Danwatch aldrig har afsløret et kemisk stof i 99 procent af alle amerikaneres blod, så kan vi sagtens genkende den modstand, som advokat Robert Bilott møder fra en magtfuld industri, da han begynder at efterforske et af verdens største kemiselskaber, DuPont de Nemours.

Filmen ‘Dark Waters’ er en dramatisering af en af nyere tids største virksomhedsskandaler i USA, om dengang kemigiganten blev afsløret i bevidst at have forurenet tusindvis af menneskers drikkevand under produktionen af deres mest solgte produkt: Teflon. Filmen har Mark Ruffalo i hovedrollen og kan ses i biografer over hele landet indtil omtrent halvvejs inde i juli.

Feature-artikel: Hvordan en punkteret gummibåd måske kan sænke hele EU’s migrationspolitik

I slutningen af 2017 sank en gummibåd med 150 migranter på vej over Middelhavet. Mange af bådens passagerer druknede, andre endte i Italien og nogle i Libyens berygtede detentionscentre. Denne ekstremt velresearchede artikel følger 23-årige Patrick, som nær mistede livet  i Libyen. I dag har han fået sin sag indbragt for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvilket måske kan sætte en endegyldig stopper for EU’s samarbejde med den libyske kystvagt.

Læs historien på engelsk hos The Correspondent eller på dansk hos Zetland, og check i øvrigt også Danwatchs afsløring af, hvordan Danmark sponsorer det libyske migrantsystem.

Dokumentarfilm: Et oprør mod den kolonihistorie, vi ikke taler så meget om

Knap 300 år efter Danmarks kolonisering af Grønland, følger denne nye danske dokumentarfilm fire unge grønlændere med forskellige holdninger til identitet, oprør og politik i deres land, hvor to ud af tre i dag ønsker selvstændighed. Filmen ‘Kampen om Grønland’ kan ses eller genses på DR’s hjemmeside hele sommeren.

Podcast: Stemmer bag tremmer

Danwatch kunne for nogle måneder tilbage afsløre, hvordan danske pensionskasser har millioner investeret i USA’s berygtede private fængselsindustri. Afsløringer kom i kølvandet på en tiltagende debat om rets- og fængselssystemet i USA, som uden sammenligning er det land i verden, hvor flest mennesker ender bag tremmer.

Podcasten ‘Ear Hustle’ har siden 2017 givet et indblik i livet for nogle af USA’s mere end to millioner fængslede. Den prisbelønnede podcast produceres i San Quentin State Prison i Californien af tidligere og nuværende indsatte og er netop udkommet med en femte sæson.

Du kan høre den her eller på de sædvanlige podcast-platforme.

Bog: Vidnesbyrd fra Australiens flygtningefængsler

Tilbage i 2016 ville danske politikere gerne lade sig inspirere af det australske asylsystem, men en studietur for Folketingets udlændingeudvalg til én af landets berygtede detentions-øer blev aflyst, da det viste sig, at kritiske politikere (og i øvrigt Naser Khader, som umiddelbart virkede til at blive afvist alene på sit navn) ikke måtte få adgang til øen alligevel.

Nu kan medlemmerne af udvalget og alle andre interesserede i stedet læse den iransk-kurdiske journalist og flygtning Behrouz Boochanis førstehåndsberetning fra rædslerne og umeneskeliggørelsen i den fængselslignende australske flygtningelejr på øen Manu.

Bogen er oprindeligt sendt ud af lejren som Whatsapp-beskeder og sat sammen af Boochanis oversætter, Omid Tofighian, og har blandt modtaget Australiens mest prestigefyldte litteraturpris.

’Kun bjergene er min ven. Et vidnesbyrd fra Manus Fængsel’ er netop udkommet på dansk på Gyldendal med forord af forfatter Carsten Jensen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.