Kultur & kritik12. jul '24

Hvad sexarbejdere ved om livet 

I Sine Plambechs anmelderroste bog Global Sex kobler hun fire stærke kvinders historie som sexarbejdere sammen med både sin egen og store globale strukturer som køn og migration.

Sandra
Illustration: Sofie Erna Schmidt

Lom, Sommai, Becky og Vivian er mange ting. De er kvinder, døtre, veninder, mødre og så enten har været eller er de sexarbejdere. 

Sidstnævnte er ofte noget, vi forbinder med sagesløse ofre for trafficking, vold, tvang og fattigdom, men virkeligheden er – heldigvis – meget mere nuanceret end som så. 

Læsestof

Sine Plambech: Global sex. Hvad sexarbejdere ved om kærlighed og kapitalisme. Hans Reitzels

Det står på mange måder klart, når man læser de fire kvinders historier i Sine Plambechs anmelderroste bog ‘Global Sex’. Her tager hun – for at bruge et fortærsket ord – os med på en rejse, både ind i sin eget og kvindernes liv – for at belyse og analysere globale tendenser som køn og migration. 

Vi kommer med, når Sine Plambech er telefondame på et thailandsk bordel og på hendes rejser til henholdsvis Thailand og Nigeria, hvor hun i forbindelse med sit arbejde møder kvinderne. Ved at give noget af sig selv, indvilliger de at fortælle og vise Sine, hvorfor de valgte, som de gjorde. 

Fælles for alle fire gælder det, at det ikke er en offer-fortælling, men en oprørskhed og et ønske om at gøre dem og deres familier fri fra fattigdom og arbejdsløshed. 

Det gælder ikke mindst for Becky og Vivan, der begge tager rejsen over middelhavet for et bedre liv. En rejse, der kan koste dem livet, og hvor man ikke ved, hvad der er på den anden side. Alligevel gør de det, fordi alternativet virker værre. 

‘Global Sex’ er en på alle måder rørende og helt aldeles smuk bog om styrke, vilje, venskab og kærlighed. Og den fortjener alle de stjerner, den har fået.