Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

I en måned var han naturens vigtigste influencer. Nu kæmper unge om adgang til hans Instagram

David Attenborough fortæller med en bog og endnu en tv-serie om naturens tilbagegang og opfordrer folk til at handle, før det er for sent. Samtidig har Attenborough på kort tid oparbejdet en kæmpe følgerskare på sin Instagram, for så at stoppe med at poste – til stor frustration for unge klimaaktivister.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

D. 24. september tonede et lidt uvant billede frem på Instagram.

En ældre herre med blå skjorte og kridhvidt hår befandt sig pludselig midt i den endeløse strøm af topmodeller og tapas-serveringer.

“Mit navn er David Attenborough, og jeg har optrådt på tv og i radioen de seneste tres år”, præsenterede han sig, og løftede fingeren for at understrege en pointe:

“Men dette er min første gang på instagram”.

94-årige David Attenborough har i et halv århundrede været naturens stemme. Han har været hovedkraften bag- og fortælleren i utallige naturserier som Life on Earth og Vores Planet

Nu var han klar med endnu en serie og en bog af samme navn “Et liv på vores planet” med undertitlen “Mit vidnesbyrd og min vision for fremtiden”. Og i den forbindelse var han altså kommet på Instagram.

“Jeg har valgt at udforske denne form for kommunikation, der er ny for mig, fordi – som vi alle ved – verden er i store problemer”, sagde David Attenborough i den første video.

Beskeden spredte sig med en rasende hast. Den første video er i dag afspillet mere end 18 millioner gange. Og på under fem timer fik David Attenborough en million følgere, hvilket var det hurtigste, nogen nogensinde havde formået det. 

En kort fornøjelse

De følgende uger blev der fra Instagram-kontoen delt videoer om klodens forsvindende biodiversitet; billeder af den britiske Prins Charles til privat forpremiere til Attenboroughs nye tv-serie; videoer af David Attenborough, der kører ved siden af en gepard; videoer af David Attenborough, som svarer på spørgsmål fra David Beckham; billeder af David Attenborough med en marekat på skulderen; og – mest af alt – videoer af David Attenborough, der leverer sit budskab om, at vi må ændre vores levevis, hvis vi skal redde kloden.

Og så, efter fem uger med 26 opslag og 45 millioner videoafspilninger, kom beskeden til følgerne, som der nu var 6,1 millioner af:

“Og det var det”, sagde David Attenborough. 

“Jeg har vendt de ting, jeg gerne vil dele. Andre må tage tråden op herfra”. 

I lidt over en måned havde den 94-årige naturformidler været en af de største influencere, men så sluttede det lige så pludseligt, som det var begyndt.

Send mikrofonen videre

I dag er der masser af unge klimaaktivister, der gerne vil tage tråden op fra den 94-årige naturformidler. De har bare lidt svært ved at forstå, hvordan man som Attenborough kan oparbejde et publikum på seks millioner på de sociale medier … og ikke bruge det til noget.

Derfor har 300 unge klimaaktivister startet en kampagne ved navn #PassTheMic og sendt et åbent brev til David Attenborough:

“Den platform, du har skabt på Instagram, viser, hvor stor indflydelse du har, men jordens sande skæbne har i århundreder været i hænderne på dem, der står i frontlinjen og forsvarer den”, skriver aktivisterne, der blandt andet kommer fra klimabevægelsen Fridays for Future, der er vokset ud af Greta Thunbergs skolestrejker.

“Derfor beder vi dig om at give mikrofonen videre: at aflevere din Instagram-konto og dermed dit publikum til dem, der fører kampagne for naturens verden som om deres liv afhang af det, hvilket det i mange tilfælde gør”, fortsætter aktivisterne.

Hvis David Attenborough går med til deres forslag, vil aktivisterne give kontoen og det store publikum videre til aktivister i de områder, der påvirkes mest af klimaforandringerne og til aktivister fra oprindelige folk og minoriteter. Derigennem vil aktivisterne vise klimakrisens “virkelige konsekvenser”.

“Med seks millioner mennesker for enden af dine fingerspidser, er magten til at ændre fortællingen om klimakrisen en realitet”, skriver aktivisterne og minder om, hvor stærkt et værktøj, de sociale medier er for dem, der ellers ikke har en stemme.

David Attenborough har endnu ikke svaret på aktivisternes brev, men i det sidste opslag på Instagram-kontoen skriver han, at det handler om kommunikation, hvis vi skal redde kloden. 

Så hvem ved …

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.