14. juli 2021

Indiske myndigheder vil granske Carlsberg-regnskaber

De indiske myndigheder har fundet den store regnemaskine og den store spade frem. De skal til at grave dybt i Carlsbergs regnskaber.

Carlsberg Indien er igen kommer i myndighedernes søgelys. Denne gang er det bryggeri-gigantens regnskaber, der skal granskes. Foto: Rune Ivankovic-Gracanin Jensen

Myndighederne i Indien sætter nu gang i en omfattende gennemgang af Carlsbergs lokale afdeling i Indien. Anonyme kilder siger til Bloomberg, at det sker efter beskyldninger om bedrageri.

Indiens svar på Erhvervsstyrelsen, The Registrar of Companies, har ifølge Bloomberg sendt en officiel meddelelse til Carlsberg Indien om granskningen og udbedt sig svar. De har ifølge Bloombergs kilder derudover meddelt bestyrelsen, at de kan forvente at blive indkaldt til torskegilde snart. 

Det er langt fra første gang Carlsberg Indien er i myndighedernes søgelys. I efteråret 2019 kunne Berlingske afsløre, at der var flydt penge fra lokale topfolk i Carlsberg til embedsmænd hos de indiske myndigheder. Ifølge eksperter var der dengang klare tegn på bestikkelse. 

Ligeledes i 2019 modtog det indiske handelsministerium ifølge Berlingske en skrivelse fra bryggeriets lokale samarbejdspartner og medejer af Carlsberg Indien, forretningsmanden C.P. Khetan. Her beskyldte Khetan Carlsberg Indien for at tilbyde konkurrenceforvridende rabatter til samarbejdspartnere og for at muligt bedrag. Ifølge Bloombergs kilder er konflikten mellem Khetan og Carlsberg ikke afsluttet, og det er angiveligt den, der har sat gang i den nye indiske granskning.

Til Bloomberg siger Carlsberg, at de “fortsætter med at være i en vanskelig diskussion” med Khetan. De tilføjer: 

“Der er tale om en disput, som vi forventer vil eskalere over det næste stykke tid, fordi vores partner stadig skylder Carlsberg 43 millioner dollars og stadig ønsker at sælge sin del af forretningen før tid til en fuldkommen urimelig pris”.

I november 2020 klagede revisionsselskabet PwC ifølge Bloomberg til det indiske erhvervsministerium over Carlsberg i Indien, da PwCs seneste revisionsrapport for Carlsberg afslørede både potentielle ulovligheder og brud på interne retningslinjer i datterselskabet. Denne klage bygger ifølge Bloombergs kilder også på disputten med Khetan. 

Revisionsfirmaet afbrød herefter samarbejdet med Carlsberg Indien, og Carlsberg selv afskedigede en række ansatte og iværksatte en større oprydning i det indiske datterselskab.

Danwatch har rakt ud til Carlsberg for at få en kommentar på de indiske myndigheders granskning. De oplyser, at de ikke har yderligere at tilføje.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram