Sluk lyset. Benzinen er for dyr. Hvor er elprisen i dag? Lige nu?
El virker altid for dyrt, men energi koster omtrent fem procent af, hvad du tjener. Du tænker energi som en regning i fremtiden, men vi bruger den hele tiden hver eneste dag, og vi tænker mere på prisen end på omkostningerne for kloden.
Dette er indgangen til tegneserien, Hvis verden skal bestå, en videnskabelig tegneserie om menneskers forbrug af energi og krisen, vi står midt i. Superhelten i rødt tøj og rustning flyver og kommunikerer hurtigere, end nogensinde før, borer dybt ned i jorden og ser langt ud i horisonten. Han kan løfte hvad som helst, fryser eller sveder aldrig, og er frem for alt blevet dybt afhængig af sine superkræfter.
Bestseller i Frankrig
Superhelten er blevet til i et samarbejde mellem den franske satiretegner Christophe Blain og Jean-Marc Jancovici, der er videnskabsmand, ingeniør og stifter af tænketanken, Shift Project, som arbejder for en fossilfri økonomi. Bag de to skabere af bogen, der ifølge forlaget var den bedst sælgende bog i Frankrig i 2022, er et netværk af ngo’er, We Planet, der “håber at være med til at skabe en bedre grundforståelse af ressourcer og energi”.
Eksemplerne i bogen stammer fra Frankrig, men serverer globale paradokser kort og fyndigt: “Siden det første klimatopmøde COP1 i 1995, er det forbruget af de fossile energiformer, der er øget mest. Langt mest”!
Ræsonnementet bag stigningen af fossile energiformer forklares i vitsen om patienten, der kommer ind til lægen, som spørger:
“Hvor meget drikker De?”
“En flaske whisky om dagen”.
“Nå da da”.
Og en måned senere:
“Hvor meget så nu”? spørger lægen.
“Jeg drikker halvanden flaske whiskey om dagen!”
Og ved synet af lægens bestyrtede ansigtsudtryk siger patienten:
“Jo, men hør nu her. Nu drikker jeg desuden et glas appelsinjuice om ugen”.
Men hvad gør vi så med energikrisen?
For den mindre sortseende læser end journalister, der dagligt beskæftiger sig med klimakrise og krænkelser af menneskerettigheder, kan tegneserien lyde som en barsk, historisk gennemgang af menneskets energiforbrug gennem 200 år.
Det er den også. Tab af biodiversitet. For mange mennesker samlet i for store byer. Grænseløst forbrug på tværs af lande, der koster oceaner af energi. Temperaturen, der stiger hurtigere ved polerne, og ekstrem kulde i kortere perioder.
“Men hvad gør man”, siger superhelten, “jeg har aldrig lært at sætte farten ned?”
Der er to måder at sætte farten ned på. Nøjsomhed og fattigdom. Det sidste er påtvunget og sker af sig selv for mange mennesker i verden. Det første er et valg, vi har svært ved at træffe.
I bogens sidste halvdel møder superhelten god og ond energi (gæt selv), og flere paradokser kommer på bordet. Vedvarende energi er lovende, men kræver ressourcer og plads og har endnu ikke erstattet fossile energikilder.
Løsninger til hverdagens superhelt
Og så til den overraskende vejledning af det enkelte desperate menneske midt i klimakrisen: Bliv bare ved med at spise oksekød. Men spis mindre. Spis færre forarbejdede fødevarer af bedre kvalitet. Drop bilerne i byerne, men behold dem på landet, hvor distancerne er længere, men folk er færre, og kollektiv trafik er for dyrt i CO2-regnskabet.
Du må gerne flyve, men vælg et andet land, frem for en anden by i samme land, hvor toget kunne have transporteret dig. Alt det, du kender. Pragmatiske løsninger, der giver håb for hverdagens superhelte, der har vanskeligt ved at sætte farten ned.
“Vi ved, at det gamle system ikke fungerer meget længere”, siger videnskabsmanden til tegneren.
Køb bogen og få resten af historien.
Hvis verden skal bestå, af Christophe Blain, Forlaget Fahrenheit, 207,95 kr.