Kofod og Bødskov skal forklare Danfoss’ salg til den russiske flåde

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) skal ved næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn redegøre for Danwatch og DR’s afsløringer om Danfoss salg til den russiske flåde

Venstre vil nu have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) til at forklare Danfoss salg af varmevekslere til den russiske flåde. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Sagen om Danfoss’ salg af komponenter til den russiske flåde har nu ramt Christiansborg. 

Danwatch og DR har i flere artikler kunne afsløre, at Danfoss’ russiske datterselskab AO Ridan har solgt varmevekslere til en række skibe i den russiske flåde. Det gælder blandt andet til et våbenskib, der skal indgå i Sortehavsflåden på Krim, som Rusland ulovligt annekterede i 2014.    

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, vil nu tage sagen op i Det Udenrigspolitiske Nævn.  

“Jeg har allerede taget initiativ til, at vi på vores næste ordinære møde i Udenrigspolitisk Nævn får Udenrigsministeriet og forsvarsministeren til at forklare, hvad der er op og ned i den her sag”, siger han til DR.

Etisk ansvar 

En række eksperter har tidligere vurderet, at Danfoss overtræder FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP), som skal sikre, at virksomheder ikke bidrager til overtrædelse af menneskerettighederne. 

Det gælder blandt andre professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff.

“Det ligner absolut et brud på UNGP-retningslinjerne, fordi man hjælper en militærmagt med at krænke menneskerettighederne”. 

Og  Michael Aastrup Jensen mener også, at Danfoss har et etisk ansvar:

“Hvis det er sådan, at det er lovligt, så er der stadigvæk hele det etiske spørgsmål. Altså underforstået: Har Danfoss’ datterselskab været med til at sørge for, at Putins krigsmaskine har haft de muskler, som den har? Jeg må indrømme, at jeg synes, det er meget moralsk og etisk forkert”, siger han. 

Skåltaler 

Danfoss gør også selv meget ud af på deres hjemmeside, at de følger FN’s retningslinjer, og da menneskerettighederne fyldte 70 år i 2018, understregede Danfoss’ direktør, Kim Fausing, at de altid har været “en del af virksomhedens DNA”, som Danfoss til stadighed værner om.

“At respektere menneskerettigheder handler i bund og grund om anstændighed”, slog han fast.

Det klinger hult ifølge ifølge SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen. 

“Jeg synes, det er en fejl af Danfoss. Det er pinligt for Danmark, at en stor dansk hæderkronet virksomhed bidrager, i hvert fald indirekte, til den russiske krig i Ukraine”, siger hun til DR og fortsætter:

“Store virksomheder inklusive Danfoss plejer at holde skåltaler om, at man skal opføre sig ordentligt ude i verden, at man skal være bevidst om, hvordan man påvirker verden omkring, og her er det jo helt klart, at man har bidraget til, at russiske skibe kan fungere”, siger hun

Undersøger sagen

“Hvis Danfoss har vidst, at de har solgt noget til den russiske flåde, er det et klart brud på de regler, der er i FN omkring virksomheders ansvar for menneskerettigheder”, siger Rune Lund, erhvervsordfører hos Enhedslisten.

“Selvom en varmeveksler i sig selv er uskadelig, har man solgt produkter, så den russiske hær har kunnet udføre militære operationer og alt andet lige styrket den russiske hær”, siger han videre.

Danfoss har selv meldt ud, at man ikke mener at have brudt internationale sanktioner, men nu vil undersøge virksomhedens interne retningslinjer.  

“(…) vores egne interne retningslinjer går videre end sanktionerne, der blev vedtaget efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og Sevastopol i 2014, og vi vil nu undersøge til bunds om vores interne kontroller over for vores datterselskaber er tilstrækkelige”, siger Mikkel Ballegaard Pedersen, pressechef i Danfoss.

Danfoss oplyser desuden nu – efter at have undersøgt sagen nærmere -, at:

“De yderligere undersøgelser viser, at Ridan ikke har grund til at tro, at der nogensinde er leveret komponenter til russiske skibsværfter beregnet til militære formål uanset om skibene er færdige eller ej.” 

“I Rusland arbejder militæret med et udtryk kaldet ”militær godkendelse” og vi kan nu bekræfte, at Ridan heller ikke har ”militær godkendelse(…) Dette er et krav for leveringer af materiale til militære formål.”

Danfoss har tidligere erkendt – og gør det fortsat, at Ridan blandt har leveret komponenter til to våbentransportskibe, hvoraf det ene skal indgå i Sortehavsflåden på Krim. Blandt andet har pressechef Mikkel Ballegaard Pedersen sagt:

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel-værftet nu er underlagt sanktioner,”

Derfor har Danwatch spurgt Danfoss om, hvordan Ridan så har kunne levere til våbentransportskibene i den russisk flåde, hvis Ridan ikke har militær godkendelse.

Hertil lyder svaret fra Danfoss:

“Det er et krav fra det russiske forsvarsministerium, at det kræver en såkaldt militær godkendelse at levere materiel til militære formål.”

Næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor sagen tages op, er den 2. juni. 

Artiklen er blevet ændret den 18. maj, hvor der er tilføjet et citat fra Danfoss.

Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right