Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kofod og Bødskov skal forklare Danfoss’ salg til den russiske flåde

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) skal ved næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn redegøre for Danwatch og DR’s afsløringer om Danfoss salg til den russiske flåde
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Mathias Glistrup

Journalist

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Sagen om Danfoss’ salg af komponenter til den russiske flåde har nu ramt Christiansborg. 

Danwatch og DR har i flere artikler kunne afsløre, at Danfoss’ russiske datterselskab AO Ridan har solgt varmevekslere til en række skibe i den russiske flåde. Det gælder blandt andet til et våbenskib, der skal indgå i Sortehavsflåden på Krim, som Rusland ulovligt annekterede i 2014.    

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, vil nu tage sagen op i Det Udenrigspolitiske Nævn.  

“Jeg har allerede taget initiativ til, at vi på vores næste ordinære møde i Udenrigspolitisk Nævn får Udenrigsministeriet og forsvarsministeren til at forklare, hvad der er op og ned i den her sag”, siger han til DR.

Etisk ansvar 

En række eksperter har tidligere vurderet, at Danfoss overtræder FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP), som skal sikre, at virksomheder ikke bidrager til overtrædelse af menneskerettighederne. 

Det gælder blandt andre professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff.

“Det ligner absolut et brud på UNGP-retningslinjerne, fordi man hjælper en militærmagt med at krænke menneskerettighederne”. 

Og  Michael Aastrup Jensen mener også, at Danfoss har et etisk ansvar:

“Hvis det er sådan, at det er lovligt, så er der stadigvæk hele det etiske spørgsmål. Altså underforstået: Har Danfoss’ datterselskab været med til at sørge for, at Putins krigsmaskine har haft de muskler, som den har? Jeg må indrømme, at jeg synes, det er meget moralsk og etisk forkert”, siger han. 

Skåltaler 

Danfoss gør også selv meget ud af på deres hjemmeside, at de følger FN’s retningslinjer, og da menneskerettighederne fyldte 70 år i 2018, understregede Danfoss’ direktør, Kim Fausing, at de altid har været “en del af virksomhedens DNA”, som Danfoss til stadighed værner om.

“At respektere menneskerettigheder handler i bund og grund om anstændighed”, slog han fast.

Det klinger hult ifølge ifølge SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen. 

“Jeg synes, det er en fejl af Danfoss. Det er pinligt for Danmark, at en stor dansk hæderkronet virksomhed bidrager, i hvert fald indirekte, til den russiske krig i Ukraine”, siger hun til DR og fortsætter:

“Store virksomheder inklusive Danfoss plejer at holde skåltaler om, at man skal opføre sig ordentligt ude i verden, at man skal være bevidst om, hvordan man påvirker verden omkring, og her er det jo helt klart, at man har bidraget til, at russiske skibe kan fungere”, siger hun

Undersøger sagen

“Hvis Danfoss har vidst, at de har solgt noget til den russiske flåde, er det et klart brud på de regler, der er i FN omkring virksomheders ansvar for menneskerettigheder”, siger Rune Lund, erhvervsordfører hos Enhedslisten.

“Selvom en varmeveksler i sig selv er uskadelig, har man solgt produkter, så den russiske hær har kunnet udføre militære operationer og alt andet lige styrket den russiske hær”, siger han videre.

Danfoss har selv meldt ud, at man ikke mener at have brudt internationale sanktioner, men nu vil undersøge virksomhedens interne retningslinjer.  

“(…) vores egne interne retningslinjer går videre end sanktionerne, der blev vedtaget efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og Sevastopol i 2014, og vi vil nu undersøge til bunds om vores interne kontroller over for vores datterselskaber er tilstrækkelige”, siger Mikkel Ballegaard Pedersen, pressechef i Danfoss.

Danfoss oplyser desuden nu – efter at have undersøgt sagen nærmere -, at:

“De yderligere undersøgelser viser, at Ridan ikke har grund til at tro, at der nogensinde er leveret komponenter til russiske skibsværfter beregnet til militære formål uanset om skibene er færdige eller ej.” 

“I Rusland arbejder militæret med et udtryk kaldet ”militær godkendelse” og vi kan nu bekræfte, at Ridan heller ikke har ”militær godkendelse(…) Dette er et krav for leveringer af materiale til militære formål.”

Danfoss har tidligere erkendt – og gør det fortsat, at Ridan blandt har leveret komponenter til to våbentransportskibe, hvoraf det ene skal indgå i Sortehavsflåden på Krim. Blandt andet har pressechef Mikkel Ballegaard Pedersen sagt:

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel-værftet nu er underlagt sanktioner,”

Derfor har Danwatch spurgt Danfoss om, hvordan Ridan så har kunne levere til våbentransportskibene i den russisk flåde, hvis Ridan ikke har militær godkendelse.

Hertil lyder svaret fra Danfoss:

“Det er et krav fra det russiske forsvarsministerium, at det kræver en såkaldt militær godkendelse at levere materiel til militære formål.”

Næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor sagen tages op, er den 2. juni. 

Artiklen er blevet ændret den 18. maj, hvor der er tilføjet et citat fra Danfoss.

Har du et tip om Danfoss? Så kontakt journalisterne Thomas Gösta Svensson og Mathias Glistrup på [email protected]

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.