Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Erhvervsstyrelsen undersøger Danfoss for mulige sanktionsbrud

På baggrund af afsløringer fra Danwatch og DR vil Erhvervsstyrelsen nu undersøge, om Danfoss har overtrådt love og regler i forbindelse med salg af komponenter til russiske krigsskibe og militærprojekter.

Thomas Gösta Svensson

Journalist

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Erhvervsstyrelsen har nu indledt en undersøgelse af den danske koncern Danfoss for mulige brud på EU-sanktionerne og reglerne for produkter, der kan anvendes militært.

Det sker, efter Danwatch i maj i samarbejde med DR kunne afsløre, at Danfoss gennem det russisk datterselskab AO Ridan i årevis har leveret industrielle varmevekslere til brug i den russiske flåde og den russiske hær

Blandt andet leverede koncernen i 2017 varmevekslere til brug i to våbentransportskibe, hvoraf det ene skal tjene i Sortehavsflåden med base på den ulovligt annekterede Krim-halvø.

I en skriftlig orientering til Det Udenrigspolitiske Nævn oplyser Erhvervsstyrelsen, at de er ved at undersøge sagen nærmere og har bedt Danfoss om en redegørelse.

“Afhængig af redegørelsens indhold vil Erhvervsstyrelsen kunne afgøre, om der eventuelt er sket overtrædelser i forhold til dual use-reglerne (produkter, der både kan anvendes civilt og militært, red.) eller EU-sanktionerne”, skriver Erhvervsstyrelsen. 

Ministre skal stå skoleret

DR og Danwatch har tidligere fået oplyst i en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen, at Danfoss ikke har haft korrespondance med styrelsen vedrørende det russiske datterselskab AO Ridan.  

Danfoss har selv oplyst, at de har foretaget en intern undersøgelse af handlerne med det russiske militær gennem datterselskabet Ridan. Den undersøgelse endte med, at virksomheden frikendte sig selv for ethvert brud på interne retningslinjer og procedurer.

“Vi kan bekræfte, at Ridan har haft en god godkendelsesprocedure og dobbelttjekket alle ordrer, om de overholder alle eksterne og interne regler og procedurer herunder de sanktioner, der blev pålagt Rusland efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014”, konkluderede Danfoss’ pressechef, Mikkel Ballegaard Pedersen, i en mail til Danwatch i slutningen af maj. 

Sagen har har også vakt utilfredshed på Christiansborg. Derfor har Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, indkaldt forsvarsminister Morten Bødskov (S) og repræsentanter for Udenrigsministeriet til at redegøre for sagen i Udenrigspolitisk Nævn.

“Hvis det er sådan, at det er lovligt, så er der stadigvæk hele det etiske spørgsmål. Altså underforstået: Har Danfoss’ datterselskab været med til at sørge for, at Putins krigsmaskine har haft de muskler, som den har? Jeg må indrømme, at jeg synes, det er meget moralsk og etisk forkert”, lød det fra Michael Aastrup Jensen.

Forventer at Danfoss har lavet grundige risikovurderinger

I den seneste orientering fra Erhvervsstyrelsen lægger styrelsen desuden vægt på, at Danmark har tilsluttet sig OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Ifølge retningslinjerne skal virksomheder og organisationer lave grundige risikovurderinger af, hvorvidt deres forretninger kan have negative indvirkninger på menneskerettighederne.

“Retningslinjerne er ikke juridisk bindende for virksomheder, men der er en forventning om, at danske virksomheder lever op til retningslinjer qua Danmarks tilslutning”, skriver Erhvervsstyrelsen.

Danfoss har over for Danwatch ikke kunnet sandsynliggøre, at der fra det russiske datterselskab har været foretaget nogen form for risikovurdering i forbindelse med leverancerne til de militære projekter.

I stedet oplyser Danfoss, at de kun redegør for deres due diligence-procedurer i virksomhedens årsrapporter på et overordnet plan – og altså ikke for konkrete lande eller handler.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.