Nu sejler russisk våbenskib med Danfoss-dele til Krim

Danfoss’ russiske datterselskab solgte i 2017 varmevekslere til to russiske våbenskibe. Lige nu sejler et af dem ad Volga-floden mod den besatte Krim-halvø, hvor det skal indgå i Sortehavsflåden.

Kort klip fra videoen af våbenskibet, der sejler på Volga-floden mod Krim-halvøen. Video: Vympel Skibsværfts Telegram-kanal
Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Det topmoderne russisk våbenskib ‘Gennady Dmitriev’, som har to varmeveklsere fra den danske koncern Danfoss indbygget i det centrale kølesystem, er lige nu vej ned ad Volga-floden mod byen Sevastopol på Krim, som Rusland ulovligt annekterede i 2014.

På Krim skal skibet endeligt færdiggøres, hvorefter det skal indgå i det russiske militærs Sortehavsflåde, der, udover at være involveret i kampe med ukrainsk militær, også er med til at blokere for civil skibstrafik i Sortehavet, herunder leverancer af korn.

De danske bidrag til Putins krigsmaskine

Danwatch har i den seneste tid sat fokus på danske virksomheders handel med det russiske militær.

Blandt andet har vi i samarbejde med DR afsløret, at Danfoss gennem et russisk datterselskab har leveret varmevekslere til en række skibe i den russiske flåde - herunder to våbentransportskibe.

Læs nogle af artiklerne her:

Våbenskibets sejlads mod Krim, der startede den 17. juni, fremgår af en nyhed på skibsværftet Vympels hjemmeside samt på Telegram, hvor værftet har vedlagt en række billeder og video, som Danwatch har fået verificeret.

Danfoss har tidligere erkendt over for Danwatch og DR, at det russiske datterselskab Ridan har solgt varmevekslere til ‘Gennady Dmitriev’ samt et andet våbenskib, der er designet til at kunne sejle op på siden af krigsskibe og ubåde og omlaste ammunitionen på åbent hav.

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel værftet nu er underlagt sanktioner”, har Mikkel Ballegaard Pedersen, pressechef i Danfoss, tidligere skrevet.

Danfoss’ datterselskab vandt udbuddet på varmevekslerne i 2017, og i kontrakten fremgår det tydeligt, at de skulle bruges til to våbenskibe. Skibsværftet Vympel havde allerede dengang meldt ud, at ‘Gennady Dmitriev’ skulle til Sortehavsflåden på Krim, mens det andet våbenskib skulle til den russiske flåde i Østersøen. 

På tidspunktet for salget var Rusland underlagt EU-sanktioner som følge af annekteringen af Krim, og blot et halvt år forinden havde FN også fordømt en række grove menneskerettighedsbrud begået på Krim-halvøen.

Salget af varmevekslerne har medført kritik fra flere eksperter, herunder professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, der mener, at Danfoss’ handler er i strid med FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP).

“Det ligner absolut et brud på UNGP-retningslinjerne, fordi man hjælper en militærmagt med at krænke menneskerettighederne. Hvis Danfoss havde udført en ansvarlig due-diligence (risikovurdering, red.) i forhold til leverandørkæde og slutprodukt, så stod det jo klart, at slutkunden var det russiske militær, og at varmevekslerne skulle bruges til et våbenskib på Krim”, siger han.

Erhvervsstyrelsen meldte i sidste uge ud, at man er gået i gang med at undersøge, om Danfoss har overtrådt love og regler i forbindelse med salg af komponenter til russiske krigsskibe.

Derudover skal forsvarsminister Morten Bødskov (S) sammen med repræsentanter for Udenrigsministeriet redegøre for Danfoss’ handler med det russiske militær i Udenrigspolitisk Nævn.

Danfoss har tidligere oplyst til Danwatch, at de har foretaget en intern undersøgelse af sagen. Den endte dog med, at virksomheden frikendte sig selv for ethvert brud på interne retningslinjer og sanktioner.

Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram