Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danfoss-sagen: Plader fra Kolding sidder i russisk våbenskib

Danfoss skriver i en redegørelse til Erhvervsstyrelsen, at koncernes selskab i Kolding har leveret komponenter til varmevekslere, der via et russisk datterselskab er blevet solgt til skibe i den russiske flåde.

Mathias Glistrup

Journalist / mg@danwatch.dk

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Når det spritnye våbenskib ‘Gennady Dmitriev’ fra Ruslands berygtede Sortehavsflåde inden længe skal i indgå i militære aktioner, så er det med et tydeligt dansk aftryk fra industrikoncernen Danfoss om bord.

Det afslører en redegørelse fra Danfoss til Erhvervsstyrelsen, som Danwatch har fået aktindsigt i. 

Danfoss er efter flere afsløringer fra Danwatch blevet bedt af myndighederne om at forklare en række salg af varmeveklsere til skibe i den russiske flåde foretaget af Danfoss russiske datterselskab Ridan. Herunder til våbentransportskibet ‘Gennady Dmitriev’, som i sidste uge ankom til Sevastopol på Krim.

Erhvervsstyrelsen undersøgelse skal kaste lys over, om Danfoss har brudt sanktioner i forbindelse med levering af varmevekslere til skibene i den russiske flåde. 

Hidtil har det været fremme, at varmevekslerne har været produceret på Ridans fabrik i Nizhny Novgorod – lidt over 400 kilometer fra Moskva.

I redegørelsen fra Danfoss fremgår det nu, at Ridans varmevekslere er fremstillet med plader, som er leveret fra Danfoss danske selskab Sondex i Kolding, som Danfoss opkøbte i 2016.

“Sondex A/S leverer dele til varmevekslere til JSC Ridan. Disse dele er enkeltplader, kassetter (plader, der loddes sammen to og to) og pakninger”, står der i redegørelsen, hvor det også slås fast, at varmevekslerne ikke er en metervare, men produceres til hver enkelt kunde: 

“Når en indkøbsordre er modtaget, producerer JSC Ridan den specifikke varmeveksler”.

Nægter kendskab 

Danfoss fremhæver dog i redegørelsen, at det danske hovedkvarter i Nordborg ikke kender til, hvor Ridans produkter ender.

“Danfoss A/S og dets danske datterselskaber gøres ikke af JSC Ridan bekendt med det endelige slutprodukt, slutbruger og/eller slutbrugen. Dette gælder også for et eventuelt salg, levering, overførsel eller eksport af varmevekslere eller andre produkter fra JSC Ridan til det russiske militær, herunder til det russiske militær som slutbruger”.

Danfoss har tidligere erkendt over for DR og Danwatch, at Ridan har solgt varmevekslere til blandt andet våbenskibet Gennady Dmitriev, der er designet til at kunne sejle op på siden af krigsskibe og ubåde og omlaste ammunition og missiler på åbent hav. 

I redegørelsen understreger Danfoss, at man ikke havde nogen viden om, at varmevekslerne ville ende på skibe i den russiske flåde.

“Hverken Danfoss A/S eller Sondex A/S har nogen de facto viden om, at de af JSC Ridan leverede varmevekslere er solgt til det russiske militær”.

En af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv, Tara Van Ho fra Essex Law School i England, har tidligere til Danwatch fremhævet, at Danfoss som moderselskab også har et ansvar for, hvor et datterselskabs produkter ender.

Eksempelvis skete Ridans salg af varmeveksler til våbenskibene i 2017, hvor Rusland var blevet pålagt sanktioner som følge af landets ulovlige annektering af Krim i 2014.

“De bør proaktivt sikre, at deres datterselskaber, inklusive Ridan, regelmæssigt er involveret i due diligence (risikovurdering, red.) og træffer passende forbedrede foranstaltninger, når de er involveret i salg til militærproduktion”, siger hun.

Tonsvis af danske komponenter leveret til Rusland

Danwatch har foretaget en gennemgang af offentligt tilgængelige shippingdata, som viser, at Ridan igennem mange år har modtaget store sendinger med komponenter fra andre Danfoss-selskaber i blandt andet Danmark, Kina, Rumænien og Slovenien.

Især det danske Sondex A/S, som Danfoss-koncernen opkøbte i 2016, har været storleverandør til Ridan, som de gennem årene har leveret mindst 6.700 tons komponenter og reservedele til.

I 2017, hvor Ridan vandt kontrakten om at bygge varmevekslere til de to våbentransportskibe, leverede Sondex især vulkaniserede gummipakninger til Ridans varmevekslere. Ifølge Danfoss’ egen redegørelse til de danske myndigheder har Sondex også leveret forskellige typer af varmevekslerplader til det russiske søsterselskab Ridan.

Stod sort på hvidt

Danfoss skriver også i redegørelsen: “JSC Ridan har efter det oplyste ikke haft grund til at tro, at de leverede varmevekslere havde en militær anvendelse.”

Danwatch har i en tidligere artikel stillet et stort spørgsmålstegn ved den udlægning, Da Ridan i 2017 vandt kontrakten om levering af varmevekslere til to våbenskibe stod der sort på hvidt i det officielle udbudsdokument fra skibsværftet Vympel, at varmevekslerne er til et et fartøj, der skal transportere våben.

Hvis Danfoss og Ridan dengang havde taget et hurtig kig på kunden Vympels hjemmeside kunne de også have set en pressemeddelelse fra august 2016 , hvor der står, at skibsværftet har indgået en kontrakt med den russiske føderations forsvarsministerium om to fartøjer til våbentransportprojekt 20360M. Det fremgår også, at det ene skib skulle til Sortehavsflåden Krim, der også dengang var underlagt EU-sanktioner.

Det er uvist, hvornår Erhvervsstyrelsen kommer med en afgørelse i sagen. Styrelsen oplyser til Danwatch, at den fortsat er under behandling, og at man ikke har yderligere kommentarer.

Danfoss er i en pressemeddelelse i forbindelse med redegørelsen meget skråsikre på, at en afgørelse ikke får konsekvenser for koncernen. 

“Danfoss har oplyst til Erhvervsstyrelsen, at dets egne undersøgelser ikke giver anledning til at tro, at eksterne eller interne regler og procedurer er blevet overtrådt. Danfoss afventer derfor uden bekymring resultatet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse.”

Danfoss meldte den 15. juli ud, at koncernen har indgået en aftale om at afhænde Ridan til den lokale ledelse, og at transaktionen forventes afsluttet i september måned i år. 

På kortet nedenfor har vi ved hjælp af åbne kilder dokumenteret våbenskibet Gennady Dmitrievs sejlads fra skibsværftet i Rybinsk til flådebasen ved Sevastopol på Krim. Ved at klikke på stedmarkørerne kan du se fotos fra turen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.