Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nye dokumenter belaster Danfoss: Våbenskib på vej til Krim

Et af de krigsskibe, som Danfoss’ russiske datterselskab har leveret varmevekslere til, er netop nu i gang med at blive klargjort, inden det om lidt skal til Krim-halvøen og den russiske sortehavsflåde. Det afslører en række dokumenter, som Danwatch og DR er i besiddelse af.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Mathias Glistrup

Journalist

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Den danske industrikæmpe Danfoss har i årevis leveret industrielle varmevekslere til krigsskibe til den russiske flåde gennem et datterselskab i Rusland.

Det kunne Danwatch i samarbejde med DR afsløre i går. 

Leverancerne har mødt kritik fra flere eksperter, der mener, at det er brud på FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP). Det skyldes blandt andet, at Danfoss’ datterselskab AO Ridan solgte varmevekslerne til to våbenskibe vel vidende, at slutkunden var det russiske militær, og at det tidligere var offentliggjort, at det ene skulle have base på Krim. 

Nu viser nye dokumenter, at et af skibene med dele fra Danfoss – våbentransportskibet Gennady Dmitriev – er ved at blive endeligt klargjort, inden det sejler til den russiske sortehavsflåde i havnebyen Sevastopol på Krim-halvøen, som Rusland ulovligt annekterede i 2014. Krigsskibe fra flåden spiller en central rolle i den nuværende krig mellem Rusland og Ukraine, hvor de fra Sortehavet skyder missiler langt ind i Ukraine.

Det står i kontrast til de svar, Danfoss har givet om leveringen af varmevekslere til Gennady Dmitriev og et andet identisk våbenskib, der er ved at blive bygget på skibsværftet Vympel.

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel-værftet nu er underlagt sanktioner,” sagde pressechef Mikkel Ballegaard Pedersen tirsdag med henvisning til, at Skibsværftet Vympel blev underlagt sanktioner af EU 15. marts 2022 i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine. 

Maling og indretning

En omfattende gennemgang af russiske udbudsdokumenter, som Danwatch og DR har foretaget, viser dog, at arbejdet på begge våbenskibe fortsætter på fuld damp – sanktioner eller ej.

Mens det andet våbenskib i rækken stadig er under indledende konstruktion på Vympel-skibsværftet, er hovedskibet Gennady Dmitriev langt tættere på at kunne tages i brug.

Skibet blev søsat ved en højtidelig ceremoni i juni 2021 og har siden ligget ved værftets kaj i Volga-floden, hvorfra det skulle færdigbygges.

Mens værftet selv har stået for konstruktionen af primært skibets skrog, har mindre opgaver som vvs, maling og isolering været udliciteret til underleverandører. Opgaverne har været sendt i udbud, og informationer fra netop disse offentligt tilgængelige udbudsdokumenter viser, at Gennady Dmitriev står til at skulle overføres til Krim inden længe.

Frem til midten af april 2022 er leveringsstedet for opgaverne angivet til at være Vympel-værftets adresse i byen Rybinsk midt inde i Ruslands fastland. Men fra 10. april og frem fremgår det, at opgaverne skal udføres i Sevastopol på Krim-halvøen.

Præcist hvornår skibet rent fysisk skal sejles fra værftet i Rybinsk til Krim, er svært at sige med sikkerhed. Men ser man på datoerne for, hvornår hvert enkelt arbejde skal være færdigudført, kunne det tyde på, at leverandørerne har frem til slutningen af juni til at blive færdige med arbejdet ved værftet.

Det fremgår desuden, at det arbejde, der skal udføres i Sevastopol, inkluderer malerarbejde, isolering samt indretning, hvilket også indikerer, at skibsbyggeriet nærmer sig den sidste fase.

Var ejet af Kalashnikov-koncernen

Som Danwatch og DR kunne afsløre tirsdag, bød Danfoss fra sit russiske datterselskab AO Ridan ind på – og vandt – flere offentlige udbud på levering af industrielle varmevekslere til to våbenskibe i 2017. Det skete under overskriften 'våbentransport Projekt 20360M.

Varmevekslerne fra Ridan er siden blevet installeret i skibets centrale kølesystem.

Våbenskibene tilhører Projekt 20360M, som er en klasse af våbentransportskibe, den russiske flåde satser stort på. I første omgang bygges to eksemplarer, men hvis alt går efter planen, vil det russiske forsvarsministerium masseproducere skibe af samme model.

“De fleste flåder har forsyningsskibe, det har vi også i Danmark, men ikke sådan nogle der er dedikeret til våben. Vores bærer typisk brændstof og forsyninger og den slags. Men Rusland er i en situation, hvor de i modsætning til amerikanerne ikke har mange flådebaser rundt om i verden – og der kan sådan nogle dedikerede våbenskibe spille en stor rolle, fordi de kan overføre ammunition til andre skibe, som derfor ikke behøver at sejle langt væk til en base”, fortæller militærforsker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet om våbenskibene.

Herunder kan du se Vympels video fra søsættelsen af Gennady Dmitriev i juni 2021.

Skibsværftet Vympel har længe bygget både civile skibe samt skibe til det russiske militær, herunder flere modeller af bevæbnede patruljebåde, hvoraf flere hører til Sortehavsflåden på Krim.

Da Ridan leverede varmevekslere til Vympel-værftet, var det ejet af den russiske Kalashnikov-koncern. På det tidspunkt var Kalashnikov underlagt sanktioner fra EU, som blev indført i 2014 efter Ruslands annektering af Krim. I 2020 købte det statsejede United Shipbuilding Company 82,8% af Vympel, og i marts 2022 blev selve Vympel også sanktioneret af EU.

Intern undersøgelse

Danfoss meldte tirsdag ud, at man vurderer, at ‘der ikke er sket brud på internationale sanktioner’ i forbindelse datterselskabets salg af varmevekslere til den russiske flåde. Danfoss vil nu undersøge om, der er sket brud på de selskabets interne retningslinjer:  

“(...) Vores egne interne retningslinjer går videre end sanktionerne, der blev vedtaget efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og Sevastopol i 2014, og vi vil nu undersøge til bunds om vores interne kontroller over for vores datterselskaber er tilstrækkelige,” skriver Mikkel Ballegaard Pedersen, pressechef i Danfoss.

Danwatch har spurgt Danfoss om, de stadig vurderer,  at det er usikkert om skibene bliver færdige.

"Transportskibet, som du henviser til, ved vi ikke, hvorvidt eller hvornår bliver færdiggjort," lyder det i et svar fra Danfoss.

Har du et tip om Danfoss? så kontakt journalisterne Thomas Gösta Svensson og Mathias Glistrup på [email protected]

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.