13. september 2022

Danfoss i problemer: Putin vil bremse Rusland-exit

Den russiske præsident Vladimir Putin har udstedt et nyt dekret, der gør det svært for udenlandske virksomheder som Danfoss at forlade Rusland.

Den russiske præsident Vladimir Putin sætter nu en kæp i hjulet for udenlandske virksomheder, der vil ud af Rusland. Foto: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP
Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

I havnen i Sevastopol på Krim ligger lige nu et spritnyt våbenskib til den russiske Sortehavsflåde, der har varmevekslere fra Danfoss installeret i det centrale kølesystem. 

De to varmevekslere er blot et af tusindvis af salg, Danfoss har foretaget på det russiske marked, siden industrigiganten startede op i Rusland i 1993.  

Den 15. juli i år meldte Danfoss så ud, at man efter 29 år har solgt forretningerne i Rusland til den tidligere ledelse som følge af krigen i Ukraine – men præsident Putin kaster nu grus i den plan.

Børsen og flere internationale og russiske medier skriver, at Putin den 8. september har underskrevet et dekret, der kræver, at virksomheder fra såkaldte ‘uvenlige lande’ skal have tilladelse til at sælge deres aktiver i Rusland.

Her ses Vladimir Putins godkendelse af de det nye dekret fra 8. september i år. Foto: Screenshot fra Kremls hjemmeside.

Det vil ifølge flere eksperter, Børsen har talt med, betyde, at virksomheder som Danfoss får meget svært ved at komme ud af Rusland.

“For os at se har det potentialet til fuldstændigt at bremse europæiske virksomheders afhændelse af russiske datterselskaber, uanset hvilke tiltag EU måtte tage for at fremme sådanne salg”, siger Jacob Ørskov Rasmussen, som er partner i advokatfirmaet Plesner til Børsen.

Planlagt exit i september

Danfoss meldte i sidste måned ud, at man forventede, at salget af de russiske datterselskaber var endelig på plads i løbet af september. Et salg, der vil medføre et nedskrivning af værdier på omkring 600 mio. kroner. 

I dag lyder det fra hovedkontoret i Nordborg:

“Vi kan desværre ikke sige noget om salget af den russiske forretning til vores tidligere ledelse, da der er stor usikkerhed om godkendelsesprocessen p. t. Vi kan derfor heller ikke sige noget om, hvorvidt godkendelsesprocessen væsentligt vil forsinke fuldførelsen af transaktionen”, skriver Kasper Elbjørn, kommunikationschef i Danfoss, i en mail til Børsen.

Danfoss er ikke den eneste virksomhed, der kan bliver ramt af Putins nye dekret. Eksempelvis forbereder Carlsberg også at afhænde deres russiske aktiver. 

Her ses et af de to våbenskibe, som Danfoss’ russiske datterselskab har solgt varmevekslere til. Skibet ligger i dag i havnen i Sevastopol på den besatte Krim-halvø, hvor det skal indgå i Sortehavsflåden. PR-FOTO: VYMPEL

Salget af datterselskaberne er ikke det eneste Rusland-relaterede problem for Danfoss. Erhvervsstyrelsen undersøger lige nu Danfoss’ salg af varmevekslere til våbenskibene og andre skibe i den russiske flåde med henblik på at få klarlagt, hvorvidt Danfoss har brudt lovgivningen og de gældende sanktioner på området.

Danfoss har ved flere lejligheder afvist at have brudt reglerne. 

Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right