19. mar '25Sikkerhed og våben

Kort før nye angreb: Israel modtager tre dansk-udrustede kampfly

Blot få dage før nye luftangreb i denne uge dræbte hundredvis af mennesker i Gaza, modtog det israelske militær tre spritnye F-35 kampfly med danske komponenter. Flyene øger luftvåbnets “dødelige kapaciteter”.

Topshot palestinian israel gaza conflict
En kvinde trøster en pårørende, der sidder ved siden af døde familiemedlemmer efter israelske luftangreb mod Gaza By tirsdag den 18. marts.Foto: Omar Al-Qattaa/AFP/Ritzau Scanpix

Denne artikel er en del af undersøgelsen Dansk militært udstyr bidrager til krigen i Gaza

  • Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma eksporterer dele til F-35 kampfly, som Israel bomber med i Gaza.
  • De dansk-udstyrede fly anvender megabomber, som FN advarer imod at bruge i tætbefolkede områder.
  • Eksperter vurderer, at eksporten er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.
  • De danske myndigheder er blevet sagsøgt for våbeneksporten til Israel.

Dansk-udrustede F-35 kampfly, der kan bære flere tonstunge bomber under vingerne, har siden krigens start været i luften over Gaza i 15.000 timer.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det israelske militær IDF, hvor de også fortæller, at de har modtaget tre spritnye F-35 fly – en tilføjelse der ifølge det israelske luftvåben øger deres “dødelige kapaciteter”.

Danwatch og Information har tidligere beskrevet, hvordan de dansk-udrustede kampfly har været helt centrale i bombardementerne af Gaza. Nu sætter IDF for første gang tal på omfanget af flyenes operationer. 

Tallet svarer til, at de 39 dansk-udrustede kampfly tilsammen har været på vingerne over Gaza i mere end 28 timer om dagen siden krigens start den 7. oktober 2023. Og det gælder vel at mærke kun den ene af de to israelske F-35-eskadriller, der også har “deltaget i tusindvis af missioner på tværs af alle fronter”.

De tre nye F-35 fly ankom til Israel torsdag i sidste uge. Det er blot få dage før, det israelske luftvåben natten til tirsdag gennemførte en række luftangreb mod Gaza, der ifølge de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder dræbte mere end 400 mennesker. Israel har fremhævet, at seks højtstående Hamas-folk blev dræbt i de “omfattende” angreb.

Med det var den våbenhvile, der trådte i kraft den 19. januar i år, endegyldigt brudt. 

Amnesty mener at den danske stat overtræder både internationale regler for våbeneksport og risikerer at muliggøre drab på civile med den fortsatte eksport.

“I gårsdagens bombardementer af Gaza blev mere end 130 børn dræbt, mens de lå og sov. Mange af dem i et telt på ruinerne af deres hjem. Der er en helt klar risiko for, at de danske våbendele muliggør de massive forbrydelser mod civile palæstinensere, som Israel begår. Derfor skal eksporten stoppe nu”, siger politisk rådgiver Annette Stubkjær Rimmer.

Stolte over bidraget

Alle F-35-fly indeholder dansk-producerede dele. Det har F-35-programmets hovedentreprenør Lockheed Martin og den primære danske leverandør, Terma, tidligere oplyst. Danwatch og Information har spurgt Terma, om det fortsat er tilfældet – og om virksomheden kan bekræfte, at der sidder dele fra Terma på de tre F-35-fly, Israel netop har modtaget. 

“Umiddelbart vil der være dele fra Terma på alle F-35-fly, der leveres i dag”, skriver Kasper Hyllested, Termas Vice President for Public Affairs & Communication, i et mailsvar. 

Hvilke konkrete dele fra Terma, der sidder på de enkelte fly, kan variere, tilføjer han. Den danske virksomhed producerer efter eget udsagn mere end 80 dele til det amerikansk-ledede F-35-program.

Danwatch og Information har også spurgt Terma, hvordan de forholder sig til de fortsatte leverancer af F-35 kampfly til Israel, mens landet beskyldes for omfattende krigsforbrydelser i forbindelse med luftbombardementerne.

Til det svarer Terma, at de er “glade for og stolte over” at være en del af F-35-programmet, som de mener bidrager til Danmarks vigtige alliance med USA og andre lande. 

“Dansk industris deltagelse i F-35 programmet, som er verdens største industriprojekt, skaber vækst og rigtig mange gode, danske arbejdspladser”, skriver Kasper Hyllested.

Terma eksporterer dele til F-35-flyene med tilladelse fra de danske myndigheder, der også under den igangværende krig og trods de mange anklager om krigsforbrydelser har fornyet Termas eksporttilladelser.

I en stribe artikler har Danwatch og Information beskrevet, hvordan de danske eksporttilladelser ifølge eksperter er i strid med Danmarks internationale forpligtelser. 

Vi har spurgt Udenrigsministeriet om, hvordan de stiller sig til de nye leverancer af kampfly med danske dele til Israel. Ministeriet henviser til to igangværende retssager mod staten om spørgsmålet, som aktuelt verserer ved Østre Landsret. 

”Det er nu op til domstolene at vurdere sagernes videre forløb. Det er Justitsministeriets og Udenrigsministeriets vurdering, at Danmarks tilgang til eksportkontrol, også når det gælder F-35-programmet, er i overensstemmelse med Danmarks EU-retlige og internationale forpligtelser”, lyder det kortfattede svar.

Den ene retssag er anlagt af en ung palæstinensisk studerende, den anden af de fire organisationer Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark og palæstinensiske Al Haq. 

Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, ser leveringen af de nye F-35-fly som en understregning af, hvorfor retssagerne er vigtige. 

“Jeg frygter alvorligt, at vi nu kommer til at gå ind i en fase af krigen, der om muligt er endnu mere voldsom og blodig. Derfor mener vi, at den danske våbeneksport må indstilles, mens sagen kører”, siger han.

“Hvis den amerikanske præsident og den israelske regering gør, hvad de siger, de har tænkt sig, står vi overfor en etnisk udrensning. Det vil være et kæmpe svigt, hvis den danske stat ikke forholder sig meget kritisk til det og stopper sin våbeneksport”, siger generalsekretæren.

  • Der er snart gået halvandet år siden krigens start i Gaza. Under de igangværende retssager ved Østre Landsret om den danske våbeneksport til Israel, har den danske stat argumenteret for, at produktionstiden for nye F-35 fly er så lang, at danske komponenter til F-35 fly ikke direkte kan kobles til de igangværende bombardementer i Gaza. 
  • Regeringens advokater har henvist til et notat fra Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI), der beskriver en “forberedelses- og produktionstid” for F-35 flyene på op til 5 år.
  • I samme notat skriver FMI dog at “et eventuelt eksportstop for dansk producerede komponenter” efter at producenternes lager af komponenter efter “begrænset tid” er sluppet op, vil kunne “forsinke eller stoppe leverancer” af F-35 kampfly til F-35 kunder, der på det tidspunkt måtte have bestilt F-35 fly eller har fly under produktion.
  • I en artikel fra erhvervsmediet Business Insider beskrives det imidlertid, hvordan det tager omkring 18 måneder at producere et F-35 fly. Dele, der produceres rundt omkring i verden, ankommer til produktionsfaciliteten og monteres på flyene undervejs i løbet af de 18 måneder, skriver Business Insider.

Megabomber under vingerne

I pressemeddelelsen fra IDF fremhæver det israelske militær samtidig, hvordan det under krigen er lykkedes at udvikle en metode til at montere såkaldte JDAM-bomber eksternt på flyets vinger. Under krigen i Gaza har tunge JDAM-bomber, blandt andet den såkaldte GBU-31 på mere end 900 kg, været anvendt til nogle af de allermest kontroversielle angreb med store civile tab. 

“Det israelske Adir er det eneste F-35 i verden, der har udført operationelle angreb med en ekstern våbenkonfiguration, hvilket øger dets angrebskapacitet betydeligt”, skriver IDF. 

På det sociale medie X illustrerer det israelske luftvåben IAF samme budskab med et billede af et F-35-fly med fire bomber monteret i de såkaldte air-to-ground pylons, der holder og slipper flyets eksterne bomber og missiler. Danske Terma er netop leverandør af dele til airto-ground pylons. Ifølge Terma er der dog også andre leverandører. 

“Det er ikke muligt at identificere producenten af delene på en A2G-pylon ud fra billeder som de fremsendte, og dermed heller ikke konstatere, om der er dele, der er produceret af Terma eller ej”, skriver Kasper Hyllested fra Terma. 

Ifølge israelske medier vil Israel modtage yderligere tre nye F-35-fly om cirka to måneder, og senere på året ankommer tre mere.