Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

65 procent af IFU’s investeringer gik til Afrika i 2021

Sidste år gik langt de fleste investeringer foretaget af den selvejende statslige fond Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) til projekter i Afrika. Det fremgår af fondens årsrapport. I alt investerede IFU 650 millioner kroner i kontinentet. Det svarer til 65 procent af den samlede investeringssum.

Danwatch har over flere omgange dækket IFU-støttede projekter. Senest i december 2021 hvor vi skrev om, hvordan fonden har investeret i en kontroversiel bank i Uganda.

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s søger nu en russisk køber til sine 847 restauranter i Rusland. McDonalds begrunder det kommende salg med den humanitære krise forsaget af Ruslands krig i Ukraine samt det “uforudsigelige” forretningsmiljø i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

Da krigen i Ukraine brød ud i marts, satte McDonald’s sine operationer i Rusland på pause, mens virksomheden fortsatte med at betale løn for sine 62.000 medarbejdere.

Den første åbning af en McDonald’s i Sovjetunionen den 31. januar 1990 var en historisk begivenhed og symboliserede på daværende tidspunkt en opblødning i den kolde krig. Men efter mere end 30 år er det altså officielt, at McDonalds nu drejer nøglen om igen.

Mere

På få dage er antallet af febertilfælde i Nordkorea steget til 1,2 millioner og 50 mennesker er afgået ved døden. Det sker efter, at landets første officielle corona-tilfælde blev fundet i torsdags, skriver ABC News.

Den nordkoreanske leder Kim Jong Un har højst usædvanligt kritiseret landets myndigheder for at være for langsomme til at reagere på virussens spredning og han har derfor indsat hæren for at effektivisere indsatsen.

FN og Sydkorea har tilbudt henholdsvis vacciner og medicin, udstyr samt sundhedspersonale for at hjælpe Nordkorea, men indtil videre har landet afvist FN’s tilbud om vacciner og endnu ikke besvaret Sydkoreas tilbud om assistance, ifølge ABC News.

Mere

Oliegiganter som ExxonMobil, Shell, BP og Chevron planlægger kontrakter, som vil være en bombe under de globale indsatser for at bremse klimaforandringerne. Det kan The Guardian afsløre på baggrund af analyse af omfattende datamateriale.

Gennemgangen viser blandt andet, at industrien i øjeblikket har 195 enorme nye gas- og olieudgravninger planlagt, som alene vil bidrage med, hvad der svarer til 18 år med det nuværende samlede globale udslip af CO2.

Mens Rusland og Mellemøsten ofte får opmærksomhed for deres olie og gas, viser The Guardians gennemgang, at USA, Canada og Australien er nogle af de lande, som planlægger den største udvidelse af fossile mega-projekter i den kommende tid, og at de pågældende lande også giver de største økonomiske tilskud til den sorte energi.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder: | | |
Lande: | |
Mere

Tidligt onsdag blev den amerikansk-palæstinensiske Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh skudt af israelske soldater, da hun dækkede en israelsk militæroperation i den palæstinensiske flygtningelejr i Jenin på Vestbredden.

Shireen Abu Akleeh var en ikonisk journalist, der har dækket Palæstina-Israel konflikten for den arabiske kanal Al Jazeera i mere end 25 år.

Al Jazeera og to journalister, der var sammen med hende, beretter, at Shireen Abu Akleh blev skudt af israelske soldater. Israels hær IDF satte senere på dagen tvivl ved denne udlægning ved at udgive en video, der viser en palæstinensisk militant skyde i et nærliggende området.

Den israelske hærs udlægning om at Shireen Abu Akleh blev skudt af palæstinensiske militante er dog blevet afvist som falsk af den israelske menneskerettighedsorganisation B’tselem, som har geolokaliseret videoen, der er optaget i et andet område af flygtningelejren.

Mere

I Burkina Faso er der på tredje uge gang i et spektakulært redningsarbejde. Siden midten af april har otte minearbejdere været fanget i en zinkmine i 100 kilometer vest for hovedstaden Ouagadougou. Minearbejderne blev spærret inde, da minen blev oversvømmet efter et stort tordenvejr.

Zinkminen er ejet af det canadiske mineselskab Trevali Mining. Sammen med de burkinske myndigheder forsøger de at få kontakt til de otte minearbejdere. Det vides stadig ikke, om de er i live, men til BBC Africa fortæller pårørende, at de ikke har opgivet håbet endnu. Samtidig kritiserer de Trevali Mining for ikke at handlet resolut nok.

Af de otte minearbejdere er seks fra Burkina Faso. De sidste to er fra henholdsvis Zambia og Tanzania.

Mere

Taliban er i fuld gang med at skrue de afghanske kvinders rettigheder tilbage til Middelalderen. I weekenden meddelte regeringen, at kvinder som ikke er for gamle eller for unge skal dække sig fra top til tå, når de bevæger sig ud i det offentlige rum.

I praksis betyder det, at burkaen bliver genindført som obligatorisk beklædning for kvinder. Dekretet kommer oveni at kvinder i store dele af landet nægtes adgang til uddannelse, og mange har mistet deres arbejde efter den islamistiske bevægelse tog magten i august sidste år.

Men som the New Humanitarian skriver, er de afghanske kvinder i dag ikke de samme, som rettede ind under Talibans rædselsregime i 1990’erne. De kan bl.a. fortælle om Aaila fra den centrale provins Bamyan, der var den første kvinde i byen, som fik kørekort. Og det har hun tænkt sig at blive ved med at bruge, uanset hvad Taliban mener.

Mere

I Danmark og mange andre vestlige lande føles det efterhånden, som om corona-pandemien for længst er forbi. Men det er langt fra situationen ude i verden. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen har næsten 15 millioner mennesker mistet livet til corona og pandemien fortsætter med at hærge. Mindst 515 millioner mennesker har efterhånden haft corona, og den seneste uge er yderligere 3,5 millioner nye tilfælde kommet til.

Til gengæld går det fortsat langsomt med at vaccinere befolkningerne i lavindkomstlandene, hvor kun 15,2 procent har fået første dose vaccine. Ifølge New York Times vaccine tracker er der især mange lande i Afrika, men også i det tidligere Østeuropa, herunder Ukraine, hvor under tyve procent af befolkningen har fået første vaccinedosis.

Mere

Fremstillingen af corona-vacciner og corona.medicin er fortsat en rigtig god forretning. Det viser nye kvartalsregnskaber, som netop er offentliggjort. Det amerikanske firma Moderna har tredoblet sin indtjening i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode sidste år. De første tre måneder har salget af corona-vaccine indbragt Moderna seks milliarder dollars. For det amerikanske firma Pfizers vedkommende er indtjeningen på corona-vaccine vokset med 61 procent i forhold til sidste år og har dermed indbragt firmaet otte milliarder dollars i løbet at årets første tre måneder.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.