Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Krigsfotograf: “Det er lige ved siden af, og vi gider ikke beskæftige os med det.”

Der er mange udfordringer forbundet med at rapportere fra krigs- og konfliktzoner, men nogle af de største findes hjemme i Danmark, mener freelancefotografen Rasmus Flindt Pedersen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

De har levet i krigens centrum i månedsvis. I en pause fra skyderier og bombeangreb, flygter de nu fra den krigszone, deres hjem er forvandlet til. Rundt om dem ligger den irakiske by Mosul tilbage som murbrokker. 

Billedet af de flygtende kvinder og børn i Mosul er taget af fotojournalisten Rasmus Flindt Pedersen. Til et morgenmøde sidst i oktober arrangeret af Dansk Journalistforbund fortalte han om sine erfaringer med at rapportere fra krigs- og konfliktzoner rundt om i verden.

“Og hvordan er det så fotografere krig?” spørger Rasmus Flindt Pedersen sig selv. “Det er hårdt, meget hårdt.”

Rasmus Flindt Pedersen var til stede, da de irakiske og kurdiske styrker befriede Mosul fra ISIS i 2016. Han var den første danske fotojournalist i det nordlige Yemen i 2018, og han var på stranden i Grækenland i 2015, da tusinder af bådflygtninge krydsede grænsen til Europa.

“Vanvittigt ubehageligt og vanvittigt givende”

Det er ekstreme situationer, der møder dem, der arbejder i krigs- og konfliktzoner. Da Rasmus Flindt Pedersen var i Irak og Yemen, var der godt 50 grader varmt. I gaderne lå lig og rådnede i varmen.

“Det er på alle tænkelige måder vanvittigt ubehageligt,” siger han.

Det pres, Rasmus Flindt Pedersen har oplevet, er både psykisk og fysisk.

“Du sover dårligt, hvis du kan sove. Du spiser dårligt, hvis du spiser. Jeg havde konstant hovedpine. Hver gang, jeg ikke arbejdede, drak jeg vand, men det var ikke nok,” siger Rasmus Flindt Pedersen.

I Irak oplevede han at miste kontrollen over sin egen krop.

“Jeg tog mig selv i, at jeg stod og hyperventilerede, og tårerne trillede ned ad kinderne på mig. Jeg havde ikke lagt mærke til det, jeg var bare igang med at arbejde. Der var forældre, der besvimede i armene på mig. Og det var… fuldstændig vanvittigt.”

På trods af oplevelser som denne, rejser han fortsat afsted.

“Omvendt er det også vanvittigt givende. Når man kommer hjem, og du ser, at folk tager imod det og tænker over det, så glemmer man næsten, hvor hårdt det har været,” siger Rasmus Flindt Pedersen.

Vidnesbyrd fra ‘den glemte krig’

Rasmus Flindt Pedersen var sammen med Thea Pedersen de første danske journalister, der rapporterede fra det nordlige Yemen. Siden 2015 har der været borgerkrig mellem Houthibevægelsen i nord og Hadistyret i syd. Krigen i Yemen har fået tilnavnet ‘den glemte krig’, fordi vi i Europa har haft minimal dækning af konflikten. Og det selvom FN kalder krigen verdens værste menneskeskabte humanitære krise.

For de to danske journalister var det formålet at dokumentere vilkårene for den civile befolkning.

“Det, der indledningsvist kan være interessant, er alle de blodige historier, men lige nøjagtig det, der er med til at nuancere tingene, det er alle de her hverdagsfortællinger. Der er jo det med krigszoner, at det ikke bare er død og ødelæggelse alt sammen, det er jo også liv der leves,” fortæller Rasmus Flindt Pedersen.

De største udfordringer er herhjemme

Med en hverdag præget af skrig, granater og sårede børn, forestiller man sig, at det er en lettelse at vende hjem til Danmark. Men Rasmus Flindt Pedersen oplever, at noget af det sværeste ved at arbejde i krigs- og konfliktzoner, er at komme hjem.

“Dit hoved er stadig et helt andet sted i verden. Her er der regninger, der skal betales, og alt virker ligegyldigt. Jeg har oplevet, at jeg godt kan blive ret sur over, at vi går op i sådan nogle tåbelige detaljer, som ikke betyder noget i det store billede,” siger han og fortsætter:

“Det sker lige her ved siden af, og vi gider ikke beskæftige os med det. Det er lige her ved siden af, at folk går og slår hinanden ihjel.”

Det har derfor taget lang tid for Rasmus Flindt Pedersen at acceptere det ubekymrede liv i Danmark.

“Jeg skal minde mig selv om, at det er okay, at vi ikke kan tænke på de tragiske begivenheder ude i verden hele tiden.”

Der er grænser for død og ødelæggelse

Den ubekymrethed som frustrerer Rasmus Flindt Pedersen, oplever han også, når han skal sælge sine historier. Han får afslag fra medier med begrundelsen, at der er begrænsede freelancebudgetter, men det handler også om, at de voldsomme billeder kan blive for meget for folk.

“Det er begrænset, hvor meget plads man kan bruge på død og ødelæggelse. Jeg kender det fra mig selv. Når jeg sidder og bladrer avisen igennem om morgenen, så kommer der en historie et eller andet sted fra – ‘dagens nye tragiske begivenhed’. Det kan godt være, at det er verdens vigtigste historie, men jeg kan simpelthen ikke forholde mig til det, jeg bladrer videre.”

Danwatch har fået lov at bringe et udvalg af Rasmus Flindt Pedersens billeder. Der kan ses flere på hans hjemmeside.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.