Kultur & kritik10. nov '23Sikkerhed og våben

Kurt spotter krigsskibe: Billederne går verden rundt 

I Korsør går en amatørfotograf i al ubemærkethed rundt og tager billeder af skibe, der ender i store medier som Daily Telegraph og The New York Times.

Kurt Skib
Her ses billedet af det russiske krigsskib Pyotr Morgunov, som Kurt Pedersen tog den 17. januar 2022. Lidt over en måned senere deltog det i Ruslands blodige invasion af Ukraine.Foto: Kurt Pedersen

Det er onsdag den 17. januar 2022. Havnebyen Korsør er klædt i gråt, og blæsten får de to grader til at føles som en iskold klud i ansigtet. Det er en af de dage, hvor de fleste nok ville blive hjemme i en varm stue, men ikke Kurt Pedersen. 

Han har nemlig observeret noget interessant, der senere skal vise sig at være et historisk bidrag til en af nyere tids største konflikter.

63-årig Kurt dyrker en interesse, som de færreste kender til herhjemme. Han spotter skibe. Og det er vel at mærke kun skibe, som sejler under Storebæltsbroen, som Kurt kigger efter og foreviger med sit Nikon P1000-kamera, hvorefter de mest spændende billeder ryger op på facebook-gruppen ‘Under broen’.

Det gjorde han også den råkolde onsdag formiddag i januar 2022. Han havde forinden fulgt med i skibstrafikken og observeret de AIS-signaler, skibene udsender om deres position.

Derfor kunne han se, at danske følgeskibe, der ofte ledsager russiske krigsskibe og ubåde gennem dansk farvand, snart ville passere under Storebæltsbroen. 

Dengang i januar 2022 var forholdet mellem Ukraine og Rusland allerede ekstremt anspændt. Nogle spekulerede i, at Putin snart ville angribe, mens andre anså en Russisk invasion af Ukraine for at være helt urealistisk.

Kurt havde dog en mavefornemmelse, da han satte kurs mod Halsskov Rev, hvorfra han oftest tager sine billeder. 

“Det her kræver jo en fandens til nysgerrighed. Jeg sad og holdt øje med danske følgeskibe og kunne godt lure, der skulle komme noget. Så jeg skyndte mig at tage derud og tage billeder, da de kom”, siger han.

Og Kurt ramte jackpot. Under broen kom pludselig seks store russiske landgangsskibe.

“Billederne blev jo specielle, fordi de er taget, inden krigen skulle i gang, og det var blæsevejr den dag, så der ligger også en masse dramatik i dem,” siger han. 

63-årig Kurt Pedersen bruger meget af fritiden på at spotte krigsskibe, der sejler under Storebæltsbroen. Foto: Privat

Brugt i krig 

Specielt et af skibene har senere vist sig at være meget interessant. Et 135 meter langt landgangsskib ved navn Pyotr Morgunov med skibsnummer 017. Udover at være bevæbnet med flere kanoner og tungt maskingevær er det også i stand til at transportere 13 kampvogne, 40 mandskabsvogne og 300 soldater.

To måneder efter at Kurt tog billedet af skibet, sendte EU således en forordning ud, hvor de slår fast, at Pyotr Morgunov deltog i den blodige invasion af Ukraine, der startede den 24. februar 2022.

“Det store landgangsskib »Pyotr Morgunov«-projekt 11711, der blev bygget af United Shipbuilding Corporation, deltog i den ulovlige russiske invasion af Ukraine i 2022,” står der blandt andet i forordningen.

Pyotr Morgunov er også tidligere blevet beskrevet af Danwatch. Det er nemlig blandt de 31 krigsskibe og ubåde, som Danwatch har dokumenteret er isoleret med Rockwool siden Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014.

Her ses et billede af en russiske ubåd, som Kurt Pedersen spottede i oktober 2022. Foto: Kurt Pedersen

Og billedet af specielt Pyotr Morgunov har gjort Kurt Pedersen til en eftertragtet mand. Det er blandt andet blevet bragt på TV2, TVN i Polen og i de store britiske aviser The Daily Telegraph og The Mirror.

Og en dag dumpede der også en besked ind fra selveste New York Times.

“De skrev til mig, fordi de var ved at lave en video om krigen og ville bruge billederne – og det måtte de sgu godt,” siger Kurt.

Ikke en hobby

Han har tidligere arbejdet på en lokal fabrik i over 20 år, inden den blev solgt og sendte mange ud i arbejdsløshed. Siden har han haft flere jobs, men måtte senest stoppe som stilladsarbejder på grund af en arbejdsskade.

Det gav mere tid til billeder, og interessen er kun vokset. 

“Den kom lidt snigende som en tyv om natten, og da krigen i Ukraine startede, så blev det jo lidt mere interessant, og så besluttede jeg at holde fast, selvom det nogle gange kræver, at man står klar klokken 5 om morgenen”, siger han. 

16. august i år var Kurt igen på plads, da et russiske efterretningsskib af Vishnya-klassen kom forbi. Foto: Kurt Pedersen

Kurt kan ikke sætte tal på antallet af timer, han bruger på at tage billeder af skibe, og han irettesætter venligt men bestemt Danwatch’s journalist, da han kalder skibs-spotteriet for en hobby.

“Nej, det er ikke en hobby.”

Hvad vil du så kalde det?

“Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde det. Jeg blev arbejdsskadet og så var der jo pludselig tid. Når man har boet nede i Korsør og ved flådestationen hele sit liv, så trækker vandet jo”, siger han. 

I dag tæller arkivet flere tusinder skibe, og Kurt holder skarpt øje med, hvor de bliver bragt:

“Mange af mine billeder har landkending på, så kan jeg genkende dem, når de dukker op ude i verden. Det kan være Sprogø eller en vindmølle, så jeg med sikkerhed ved, det er mit”, siger han.

Her ses det russiske spionskib Evgeny Gorigledzhan, som Kurt Pedersen fangede med linsen i midten af oktober i år. Foto: Kurt Pedersen

For nylig tog Kurts endnu et billede, der ramte flere medier, herunder Danwatch. Det var da det russiske spionskib Evgeny Gorigledzhan i midten af oktober sejlede under Storebæltsbroen.

Her kunne man også se, at der var bevæbnede soldater om bord. Kurt har dog et meget pragmatisk syn på om, russerne kunne finde på at skyde på ham. 

“Jeg har da tænkt, om jeg en dag får en kugle gennem tophuen”, siger Kurt og griner.

“Nej, jeg tror ikke, at der er en risiko. De kommer jo i fuld offentlighed,” siger han.

Mere om samme virksomhed: Rockwool