Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Menneskerettighedernes 70-års fødselsdag markeres med kunst, drinks og tatoveringer i København

På fredag hylder Statens Museum for Kunst, at FN for 70 år siden vedtog Verdenserklæringen om menneskerettigheder. Arrangementet byder på talks, film, tattoo-salon og installationer med fokus på menneskerettighedernes betydning gennem historien.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

Oplev en midlertidig flygtningelejr, få tatoveret et bogstav fra menneskerettighedserklæringen eller kom på omvisning med nye perspektiver på gamle værker, mens du fejrer menneskerettighederne med drinks, øl og håndmadder.

Statens Museum for Kunst, Amnesty International og filmfestivalen MIX Copenhagen har sammensat et mangfoldigt program, der fredag den 16. november skal markere 70-året for FN’s verdenserklæring om menneskerettigheder.

SMK Fridays: Kunst og menneskerettigheder

  • Arrangementet bliver afholdt fredag den 16. november klokken 16:00-22:00 på Statens Museum for Kunst
  • Der er gratis adgang for alle
  • Se aftenens program på museets hjemmeside

SMK Fridays: Kunst og menneskerettigheder

  • Arrangementet bliver afholdt fredag den 16. november klokken 16:00-22:00 på Statens Museum for Kunst
  • Der er gratis adgang for alle
  • Se aftenens program på museets hjemmeside

“Hovedærindet er at byde indenfor til en anderledes og sanselig kunstoplevelse”, siger Daniel Smith, der er oplevelsesproducent ved Statens Museum for Kunst om arrangementet.

Et slag for den individuelle frihed

Aftenens program har særligt fokus på mennesker på flugt, kvinders rettigheder samt undertrykkelse på baggrund af køn og seksualitet. Emnerne er valgt ud fra Amnesty Internationals kernepunkter for organisationens arbejde med menneskerettigheder i 2018.

Arrangementet gæstes af internationale kunstnere og oplægsholdere. Den hollandske kunstner Sander Van Bussel vil opsætte en tattoo-bod, hvor man kan få tatoveret et af de 6773 bogstaver, der udgør menneskerettighedserklæringen. Den sudanesiske karikaturtegner Khalid Albaih zoomer ind på flygtningekrisen med en videoinstallation over bådflygtninge på Middelhavet og en kunstnerisk fortolkning af en flygtningelejr.

Menneskerettighederne er ikke mindre aktuelle i dag, end de var for 70 år siden.Det er evigt aktuelt at slå et slag for den individuelle frihed

Daniel Smith, SMK

Selvom menneskerettighederne blev nedskrevet i 1948, er de stadig relevante at sætte fokus på i dag, siger Daniel Smith:

“Menneskerettighederne er ikke mindre aktuelle i dag, end de var for 70 år siden. Det er evigt aktuelt at slå et slag for den individuelle frihed – om det så er kønslig, seksuel, eller hvad det kan være, så er menneskerettighederne aktuelle på nye måder i dag.”

I løbet af aftenen vil en række film og talks sætte fokus på forfølgelser og krænkelser af seksuelle minoritetsgrupper rundt om i verden. Omvisninger vil fortælle om nogle af de sædvanlige udstillinger på museet, der har været i berøring med menneskerettigheder – som for eksempelvis kunstmaleren Wilhelm Freddie, der efter sigende er den eneste dansker, der i nyere tid er blevet fængslet udelukkende på grund af sin kunst.

Menneskerettigheder og mojitos

Maria Grabowski, der er projektleder hos Amnesty International, er glad for, at kunstmuseet har valgt at tage udgangspunkt i organisationens kernepunkter for den kunstneriske fortolkning. Hun ser tydelige paralleller mellem kunstens verden og sit eget arbejde i en menneskerettighedsorganisation:

FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder

Erklæringen blev underskrevet i 1948 som følger af Anden Verdenskrig Menneskerettighederne omfatter 9 kernekonventioner om politiske og økonomiske rettigheder, børn, totur, sociale og kulturelle rettigheder, straf, diskrimination, arbejdsrettigheder og bortførelse. Da menneskerettighederne blev underskrevet, var 58 lande medlem af FN. I dag gælder det 193.

FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder

Erklæringen blev underskrevet i 1948 som følger af Anden Verdenskrig Menneskerettighederne omfatter 9 kernekonventioner om politiske og økonomiske rettigheder, børn, totur, sociale og kulturelle rettigheder, straf, diskrimination, arbejdsrettigheder og bortførelse. Da menneskerettighederne blev underskrevet, var 58 lande medlem af FN. I dag gælder det 193.

“Når man er ude at opleve kunst, forholder man sig åbent og kritisk, og man former fællesskaber omkring kunsten. Det er tre grundlæggende præmisser, vi også beskæftiger os med i vores arbejde med menneskerettigheder: at vi skal være åbne over for andre mennesker, vi skal være kritiske, hvis stater ikke opfører sig ordentligt, og vi skal være fælles, hvis vi vil rykke noget.”

Med drinks, øl og håndmadder lægges der op til en festlig aften, der kan ses som en hyldest til menneskerettighederne. Samtidig vil de alvorlige emner, der sættes på dagsordenen indbyde til refleksion og debat, fortæller Maria Grabowski:

“Bare fordi vi fejrer fremskridtene, så negligerer vi ikke alt det, der er noget lort. Vi skal fortælle begge historier. Kunst kan om noget provokere og inspirere folk til at kæmpe for det, de tror på, og omvendt kan menneskerettighederne være med til at inspirere kunsten til at gøre noget andet, end den har gjort før.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.