2. april 2023
Danwatch anbefaler:

Nobelprisvinder i litteratur giver et nyt perspektiv på verden

Olga Tokarczuk har med ‘Kør din plov over de dødes knogler’ skrevet en bog, der stiller spørgsmålstegn ved, hvordan vi værdisætter vores liv, på en morsom og dybt interessant måde.

Illustration: Ditte Lander Ahlgren

Verden og dens konstruktioner kan synes mere tydelige, når man ser det fra et andet univers. Paradoksalt nok, så zoomes der ind på refleksionerne og de problematiske valg, vi som samfund har taget (og ikke taget), når vi zoomer ud af verden – og ind til en ny.

Netop det formår Olga Tokarczuk med sin bog “Kør din plov over de dødes knogler”. Heri har hun skabt et univers, hvor menneskets mørke træder helt frem, og klimaændringernes konsekvenser bliver gjort synlige og næsten apokalyptiske for læseren.

Danwatch anbefaler

I anledningen af påsken anbefaler journalister fra Danwatch de bøger, podcasts, dokumentarfilm og undersøgende historier, de selv fordyber sig i lige nu.

Olga Tokarczuk (1962) er en polsk forfatter, psykolog og aktivist. Hendes værker er oversat til mere end 40 sprog. I 2019 vandt hun Nobelprisen for sin roman: “Jacobs Bøger”, og hun er en af de mest læste og anmelderroste forfattere i sit hjemland. 

Det er ikke svært at forstå, hvorfor netop Olga Tokarczuk har opnået så stor global anerkendelse. I sin eksistentielle thriller “Kør din plov over de dødes knogler” smelter Tokarczuk ubesværet komponenter af mytologi, virkelighed, fantasi og videnskab sammen og skaber humoristiske og filosofiske betragtninger og diskussioner om værdisætningen af liv, vores opfattelse af galskab, dyrerettigheder og menneskets skrøbelighed. 

Romanen er sat i en lille polsk bjerglandsby på grænsen til Tjekkiet. Her lever den excentriske kvinde, Janina Duszejko, et tilbagetrukket og ukonventionelt liv. Janina er draget mod dyrenes og naturens verden. Faktisk foretrækker hun dyrenes selskab frem for menneskets. Da der pludselig sker en række mystiske hændelser, som leder til magtfulde medlemmer af den lokale jagtklubs pludselige død, beslutter Janina sig for at efterforske de potentielle mord. Under hendes efterforskning af dødsfaldene konfronteres Janina med voldens og uretfærdighedens realitet, og læseren hvirvles ind i Janinas øko-feministiske oprør mod et samfund, som tilsidesætter menneske- og dyreliv i jagten på magt og profit. 

Kør din plov over de dødes knogler er en påmindelse om vores evne til at forme verden og skabe et mere retfærdigt og medfølende samfund og en opfordring til at tage kollektivt ansvar for vores handlinger og til at arbejde mod et fremtid, hvor menneske og al levende væsens rettigheder bliver beskyttet og opretholdt.

Kør din plov over de dødes knogler af Olga Tokarczuk

Hvad er økofeminisme? 

Økofeminisme er en sammentænkning af økologi og feminisme og forbinder klima- og miljøkriserne til ulighed, undertrykkelse og udnyttelse. Begrebet indeholder en grundlæggende samfundskritik og anses som et opgør mod vækstideologien. Det har sine rødder i 1970’ernes sociale bevægelser.

Kilde: Nyt Fokus
Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right