11. februar 2022

Ny filmfestival sætter spot på LGBTQ+ i sportens verden

Idrætsforeningen Pan Idræt inviterer til endags-filmfestival i Cinemateket d. 12 februar, som har fået navnet Rainbow Sports Film Festival. I løbet af dagen vil fire film på hver sin måde fortælle historien om nogle af de udfordringer, som mange møder i sportsverdenen på baggrund af deres regnbuefarvede kønsidentitet eller seksualitet.

En af filmene på programmet er 'Battle of the Sexes' om tennisstjernen Billie Jean King. Foto: Pressefoto

I snart 40 år har Pan Idræt arbejdet på at skabe gode trygge rammer, som folk, der er LGBTQ+, kan dyrke idræt i. Nu er idrætsforeningen også blevet filmfestivalarrangør. 

Efter to udsættelser grundet corona restriktioner, ser det nu ud til, at tredje gang er lykkens gang for Rainbow Sports Film Festival, der løber af stablen i Cinemateket d. 12. februar. Og formand for Pan Idræt, Christian Bigom glæder sig over, at det endelig er lykkedes.

Rainbow Sports Film Festival

  • Tid: Lørdag d. 12 februar 2022
  • Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
  • Billetbestilling: Online og tlf. 33743412

 “Det er måske lidt af en kliché efterhånden, men film kan bare noget, når det kommer til at sætte gang i følelserne, og illustrere de udfordringer og menneskelige kampe, som vi gerne vil belyse.”, fortæller Christian Bigom og begrunder det blandt andet med, at medlemmerne bedre kan identificere sig med karaktererne på skærmen, fordi det er LGBTQ+-personer, der portrætteres i udvalgte film.

Og netop at kunne spejle sig i karaktererne og historierne på film, og ikke mindst i sportens verden, er en sjældenhed for de fleste af Pan idræts medlemmer. Men ifølge Christian Bigom er det vigtigt for at have nogle rollemodeller og oplevelsen af, ikke at sidde alene med en masse følelser og oplevelser.

Udover Pan Idræts egne medlemmer, er den store forhåbning, at trænere, dommere, udøvere m.fl. fra andre idrætsklubber vil tage ind og se en film eller to, og gå derfra med en større indsigt i de udfordringer, som personer med en regnbuefarvet identitet møder i idrætsverdenen. 

“Idrættens Danmark har en forpligtelse til at være opmærksomme på de her problematikker og arbejde aktivt med dem for at skabe idrætsklubber, hvor der er plads til alle”, siger Christian Bigom. 

En regnbuefarvet idrætsforening

Pan Idræt er en idrætsorganisation med over 1500 medlemmer, der ønsker at dyrke deres foretrukne sportsgren i en klub, der har et særligt fokus på inklusion, seksuel mangfoldighed og fællesskaber med plads til alle.

Pan Idræt blev oprettet i 1984. Chikane og diskrimination overfor homoseksuelle mænd og kvinder havde længe været et problem i de danske idrætsklubber, men den store skræk for aids i 80’erne ledte til, at homoseksuelle mænd blev helt udelukket fra svømmeklubberne. Derfor stiftede en gruppe homoseksuelle mandlige svømmere Pan Idræt.

Selvom udelukkelsen for længst er ophævet, er Pan idræt stadig aktuel i det danske idrætsforeningsliv. Medlemstallet er stødt stigende, og det skyldes ifølge Christian Bigom, at det stadig er et problem, at deres medlemmer ikke følte sig velkomne i andre idrætsklubber. Behovet for at kunne være åben omkring sin identitet og seksualitet tiltrækker mange medlemmer fra det øvrige foreningsliv.  

Pan Idræts store fokus på at skabe gode rammer for dannelsen af fællesskaber med andre under regnbuens flag, og med den samme seksualitet eller kønsidentitet, er også en af de store grunde til det stadige behov for en forening som den, siger Christian Bigom. Foreningen tilbyder et sted, hvor medlemmerne ikke er en minoritet, som de ellers er langt de fleste andre steder. 

“Et medlem fortalte mig, at han var den eneste homoseksuelle blandt udelukkende heteroseksuelle hele ugen på arbejdet, så han glædede sig til, at han hver torsdag aften i bokseklubben, ikke vil føle sig som den eneste blandt mange”, fortæller Christian Bigom. 

Festivallens fire forskellige film

Festivalen kører hele lørdag i Cinematekets sal Astro Bio. Dagens program starter med ‘Battle of the Sexes’, der er inspireret af den sande historie om tennisstjernen Billie Jean King, der kritiserede de ulige forhold for mænd og kvinder i tennisverdenen. Sammen med flere andre kvindelige tennisspillere trak hun sig f.eks. i 1973 fra flere turneringer i protest mod, at mænd fik flere præmiepenge. 

‘Giant little ones’ er en coming-of-age fortælling om to venner Franky og Ballas, der er stjerner på skolens svømmehold og populære blandt pigerne på grund af deres flotte udseende, men finder til en 17-års fødselsdag ud af, at deres forhold rummer mere end bare et venskab.

Historien om den olympiske udspringer Greg Louganis bliver fortalt af ham selv i dokumentaren ‘Back on Board’ og handler om de udfordringer, han mødte, da han sprang ud som homoseksuel og dernæst også blev konstateret hiv-positiv.  

Programmet sluttes af i det humoristiske hjørne med komedien ‘The shiny shrimps’. Her følger vi et homoseksuelt vandpolohold, der har en ambition om at kvalificere sig til Gay Games. Men den tidligere olympisk mester, som de skal trænes af, har fået jobbet som straf efter at være kommet med homofobiske udtalelser på tv. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down