8. marts 2022

Ny grønlandsk film: “Hvor går du hen med dine drømme?”

Ny dokumentar vil vise den anden side af livet i Grønlands værste by. Det er der kommet en spændende ungdomsfilm om håb, drømme og retten til at være sig selv, ud af

Lars, Eino og Thomas kæmper for en bedre fremtid for sig selv og deres venner i Tasiilaq i det østlige Grønland Foto fra filmen

For tre år siden blev den lille østgrønlandske by Tasiilaq kendt som det mest forfærdelige sted at vokse op i Grønland. 

En gigantisk selvmordsrate, udbredt  seksuelt misbrug, alkohol og omsorgssvigt rystede både Grønland og Danmark, efter DR-dokumentaren “Byen, hvor børnene forsvinder” afslørende forholdene i den lille by.

Nu vil en gruppe unge fra Tasiilaq vise omverdenen, at livet i den isolerede by med cirka 2.000 indbyggere, er andet end armod og social ulykke. 

Det er blevet til en, spændende ny dokumentar med titlen Tsumu? – eller på dansk “Hvor går du hen med din drømme?”, som har premiere på denne måneds CPH:DOX Festival.

Fordrejet billede

“Vi hører kun om unge, der bliver misbrugt, begår selvmord eller forsøger på det. Men nu viser vi også sandheden om, hvordan det er at leves som ung i Tasiilaq”, siger den 21-årige skuespiller Eino Taunajik, der har hovedrollen i den nye dokumentar.

Hvis ikke den næste generation skal opleve det samme, som vi har oplevet, bliver vi nødt til at gøre noget, forklarer han i et interview med den grønlandske tv-station NKR.

“Filmen handler om de drømme, som vi håber at få opfyldt i fremtiden. I dokumentaren viser vi både de sjove og de dårlige ting, som unge oplever i Tasiilaq,” siger Eino Taunajik.

“Filmen viser selvfølgelig stadig, at de unge har et hårdt liv, men i slutningen viser vi også, hvordan en af de unge bliver optaget på en uddannelse. Det viser, at vi kan komme videre med livet”, siger han og understreger, at det er budskab, som mange grønlandske unge har brug for at høre. 

Bad Danmark om hjælp

Den danske dokumentar, som satte fokus på for forholdene i Tasiilaq viste at de sociale problemer i byen var så store, at Grønland ikke selv kunne klare dem selv.

Derfor endte daværende landstyreformand for sociale anliggender, Martha Abelsen (S) med at bede Danmark om hjælp.

Det var en beslutning, som gav anledning til voldsom debat i Grønland, skriver NRK, fordi det sociale område normalt er et selvstyreanliggende. 

Men Danmark endte med at give en særbevilling på 80 millioner, som ifølge selvstyret er gået til at forbedre indsatsen for udsatte børn og unge i Grønland.

“Tsumu” har verdenspremiere på CPH:DOX den 25. marts, hvor man også kan møde instruktøren Kasper Kiertzner til forevisningen i Empire Bio,

Filmen bliver vist flere gange i løbet af filmfestivalen, og fra den 28. marts kan den også ses digitalt på CPH:DOX’ hjemmeside.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down