Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ny grønlandsk film: “Hvor går du hen med dine drømme?”

Ny dokumentar vil vise den anden side af livet i Grønlands værste by. Det er der kommet en spændende ungdomsfilm om håb, drømme og retten til at være sig selv, ud af
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

For tre år siden blev den lille østgrønlandske by Tasiilaq kendt som det mest forfærdelige sted at vokse op i Grønland. 

En gigantisk selvmordsrate, udbredt  seksuelt misbrug, alkohol og omsorgssvigt rystede både Grønland og Danmark, efter DR-dokumentaren “Byen, hvor børnene forsvinder” afslørende forholdene i den lille by.

Nu vil en gruppe unge fra Tasiilaq vise omverdenen, at livet i den isolerede by med cirka 2.000 indbyggere, er andet end armod og social ulykke. 

Det er blevet til en, spændende ny dokumentar med titlen Tsumu? – eller på dansk “Hvor går du hen med din drømme?”, som har premiere på denne måneds CPH:DOX Festival.

Fordrejet billede

“Vi hører kun om unge, der bliver misbrugt, begår selvmord eller forsøger på det. Men nu viser vi også sandheden om, hvordan det er at leves som ung i Tasiilaq”, siger den 21-årige skuespiller Eino Taunajik, der har hovedrollen i den nye dokumentar.

Hvis ikke den næste generation skal opleve det samme, som vi har oplevet, bliver vi nødt til at gøre noget, forklarer han i et interview med den grønlandske tv-station NKR.

“Filmen handler om de drømme, som vi håber at få opfyldt i fremtiden. I dokumentaren viser vi både de sjove og de dårlige ting, som unge oplever i Tasiilaq,” siger Eino Taunajik.

“Filmen viser selvfølgelig stadig, at de unge har et hårdt liv, men i slutningen viser vi også, hvordan en af de unge bliver optaget på en uddannelse. Det viser, at vi kan komme videre med livet”, siger han og understreger, at det er budskab, som mange grønlandske unge har brug for at høre. 

Bad Danmark om hjælp

Den danske dokumentar, som satte fokus på for forholdene i Tasiilaq viste at de sociale problemer i byen var så store, at Grønland ikke selv kunne klare dem selv.

Derfor endte daværende landstyreformand for sociale anliggender, Martha Abelsen (S) med at bede Danmark om hjælp.

Det var en beslutning, som gav anledning til voldsom debat i Grønland, skriver NRK, fordi det sociale område normalt er et selvstyreanliggende. 

Men Danmark endte med at give en særbevilling på 80 millioner, som ifølge selvstyret er gået til at forbedre indsatsen for udsatte børn og unge i Grønland.

“Tsumu” har verdenspremiere på CPH:DOX den 25. marts, hvor man også kan møde instruktøren Kasper Kiertzner til forevisningen i Empire Bio,

Filmen bliver vist flere gange i løbet af filmfestivalen, og fra den 28. marts kan den også ses digitalt på CPH:DOX’ hjemmeside.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.