Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fanget i kontrollen: Hver tredje forhandler af pesticider bryder loven

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at over en tredjedel af de forhandlere, der sælger sprøjtemidler til danske landmænd har overtrådt loven i 2020.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Danmark er ubestrideligt et landbrugsland med 40.000 landmænd og landbrugsjord, der udgør 60 % af hele Danmarks areal. Og det kræver sprøjtemidler. 

Men det har vist sig at være lidt af en opgave, at holde styr på de 220 forhandlere, der sælger pesticider til de danske landmænd. En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at over en tredjedel af de forhandlere, der fik besøg af kontrollen i 2020, har overtrådt loven. Det svarer til en overtrædelsesprocent på 36. Det er en markant stigning sammenlignet med i 2019, hvor 23 % af de kontrollerede forhandlere, der sælger pesticider til landmænd, brød loven.

Danwatch kunne i juni 2020 afsløre, hvordan to forhandlere af pesticider opfordrer en landmand til at snyde med et ukrudtsmiddel og bryde loven. 

Flere er politianmeldt

Det er Miljøstyrelsen, der fører kontrol med forhandlerne, og det er også dem, der vurderer, om forhandlerne skal politianmeldes. I 2020 har de overdraget 13 sager til politiet, mens der i 2019 kun var fire forhandlere, der blev politianmeldt. Også her er der altså en markant stigning.

Miljøstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at stigningen i overtrædelser blandt andet skyldes, at man i 2020 har kontrolleret forhandlere, der tidligere har brudt loven. 

Langt fra mål

Men man har også kontrolleret flere forhandlere. Miljøstyrelsen har i 2019 kontrolleret 54 forhandlere af pesticider og i 2020 hele 94 forhandlere og mellemhandlere. Man har altså foretaget flere kontrolbesøg og samtidig fundet flere overtrædelser. 

I den nuværende pesticidstrategi, der gælder til og med i år, er det et af hovedpunkterne at styrke kontrolindsatsen hos forhandlere af pesticider til landbruget. Det skal sikre, at ulovlige pesticider ikke sælges videre til landmændene. 

Ifølge aftaleteksten er målet at nedbringe overtrædelsesprocenten hos forhandlerne af pesticider fra 30 % til 5 %. Men med 36 % overtrædelser i 2020 er man langt fra i mål. I stedet for at nedbringe overtrædelsesprocenten i perioden, er den steget.

Der skal senere i år forhandles en ny pesticidstrategi, der vil afgøre, hvordan kontrollen med pesticider skal se ud de kommende år. Miljøminister Lea Wermelin fortæller til Altinget, at forhandlingerne først sættes i gang i andet halvår af 2021.

Lyt til podcastserien: Den gemte gift i vandet, hvor Danwatch undersøger de stoffer, der er i vores vand, og afslører, hvordan forhandlere vejleder i snyd med pesticider. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.