Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Oliegiganter afsløret i støtte til klimabekæmpere trods nye grønne løfter

BP og Shell vil officielt gøre op med årtiers støtte til lobbyorganisationer, der modarbejder klimaindsatser. Huffington Post og Greenpeace afslører nu selskabernes skjulte støtte til netop sådan nogle grupper.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

I starten af 2020 trak verdens næststørste og fjerde største olieselskab, Shell og BP, sig ud af en håndfuld industrisammenslutninger, som åbent bekæmper globale klimatiltag.

“Et lille, men vigtigt skridt i retningen af at genopbygge BP’s troværdighed”, sagde BP’s direktør Bernard Looney i februar med henvisning til, at olieindustrien i årtier har postet penge i lobbygrupper, der bekæmper tiltag, som skal begrænse udledningen af drivhusgasser.

For gennemsigtighedens skyld udgav både Shell og BP ved samme lejlighed en gennemgang af de industrigrupper og organisationer, som har lobbyet på klimaområdet, og som selskaberne har støttet og været en del af. Oliegiganterne ville nu kræve af de grupper, man forblev medlem af, at de skulle arbejde for en overholdelse af Paris-aftalens mål for udledninger, hævdede man.

Men det amerikanske onlinemedie Huffington Post kan nu i samarbejde med Greenpeace afsløre, at BP og Shell støtter en række amerikanske og australske lobbyorganisationer, som ikke er nævnt i virksomhedernes egne offentliggjorte gennemgange – og som åbent bekæmper regionale og nationale klimatiltag.

”Det er almindelig virksomhedspraksis”, siger Robert Brulle, der forsker i klimafornægtelse og er professor ved Brown Universitetets Institut for Miljø og Samfund til Huffington Post.

“De vil gerne blæse og have mel i munden. På den ene side vil de gerne være socialt ansvarlige, men samtidigt vil de ikke ændre deres egentlige praksis”.

Bekæmper CO2-afgifter regionalt

Overordnet tegner Huffington Post og Greenpeace et billede af, at BP og Shell offentligt har tilkendegivet medlemskab af en række store internationale, meget synlige industriorganisationer, mens de samtidigt er fortsat med at poste penge i regionale lobbygrupper, der for eksempel påvirker miljølovgivningen negativt på delstatsniveau i USA.

Begge selskaber er for eksempel ifølge Huffington Post medlemmer af sammenslutningen Texas Oil & Gas Association, som har kæmpet hårdt imod al regulering af metan-udledning i Texas. Og mens Shell og BP officielt har udtalt støtte til en afgift på CO2, så er begge medlemmer af organisationen Alliance of Western Energy Consumers, som blandt andet i interne emails praler med at have “besejret alle lovforslag om CO2-afgifter” i delstaten Oregon.

I Australien støtter begge virksomheder blandt andre Australian Petroleum Production & Exploration Association og Business Council of Australia, som ifølge Huffington Post har modarbejdet en række politiske tiltag for at leve op til Paris-aftalens mål.

Både BP og Shell siger til Huffington Post, at virksomhederne vil arbejde på at ændre industriorganisationerne indefra og dernæst genoverveje, om man kan forblive medlemmer.

Begge selskaber nægter imidlertid at offentliggøre en samlet liste over de industri- og lobbyorganisationer, som de er en del af.

En milliard til at forsinke Paris-aftalen

Flere gange har interne dokumenter afsløret, at en række af verdens største olieselskaber såsom Shell og Exxon siden 1970’erne og 1980’erne har anerkendt klimaforandringerne, samtidig med at de aktivt har støttet organisationer og forskere, der har sået tvivl om klimaforandringerne, og hvorvidt de er menneskeskabte.

I 2019 konkluderede en rapport fra den britiske tænketank InfluenceMap, at mens verdens fem største olieselskaber årligt bruger omkring 195 millioner dollar på reklamer, der præsenterer dem som firmaer, der arbejder for en grøn dagsorden, så bruger selvsamme selskaber omkring 200 millioner dollar om året på kampagner, der skal modarbejder globale klimapolitikker.

Ifølge rapporten fra InfluenceMap havde selskaberne ExxonMobil, BP, Shell, Chevron og Total sidste år samlet brugt mere end en milliard dollar på at modarbejde globale klimaindsatser, siden Paris-aftalen blev underskrevet i 2015.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.