Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Hvordan fodbold og en forsvunden sikkerhedsvagt hænger sammen med håbet for 20 millioner mennesker

I denne uges nyhedsoverblik ser vi nærmere på migrantarbejdere og de virksomheder, der ikke kan undvære dem, rundt om i verden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I denne uge er vi nødt til at tale om Malcolm Bidali. I dag er det 16 dage siden, han blev arresteret og tilbageholdt af sikkerhedsstyrker i Qatar og forsvandt. Malcolm Bidali er fra Kenya og har arbejdet som sikkerhedsvagt i Qatar, men han har også et onlinenavn, “Noah”, der i fem år har skrevet artikler om migrantarbejderes arbejdsforhold i Qatar. Om at sove i et rum på fire gange fire meter med fem andre mænd i køjesenge. Om at gemme alle deres ejendele i fem metalskabe, hvor der ikke er plads, så der er ting overalt. Tøj, sko, bøger og breve fra deres kærester, koner og familier. Om at arbejde som vagt i 12 timer om dagen, 26 dage om måneden og få lige omkring 2100 kr i løn for det. Indtil han forsvandt. 

Malcolm Bidali er én af 20 millioner migranter, der lever og arbejder i Golflandene, som dækker over Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater. Migrantarbejderne i Golfen udgør 10 procent af verdens migrantarbejdere og 90 procent af regionens manuelle arbejdskraft. De er uundværlige for virksomhederne i ørkenstaterne. Alligevel har den største trussel mod dem været kyniske virksomheders udnyttelse af deres billige arbejdskraft – og kafalasystemet, hvor en arbejder skal bede om lov til at skifte job.

Den 18. maj blev 64 indiske arbejdere frataget deres pas og låst inde på et værelse, da de ankom til de Forenede Arabiske Emirater fra Indien. Dagen før blev en ansat på et hotel i Dubai afkrævet et beløb tre gange større end sin løn, da han sagde op. Foreløbig er 6500 arbejdere døde under arbejdet med at bygge fodboldstadions, nye veje og metrosystemer eller konferencecentre i Qatar. De dør af hede, overarbejde og underernæring. Og det hænger sammen med os. Den 7. maj afslørede Danwatch, at en dansk metalvirksomhed har solgt komponenter til køleanlæg, der skal holde heden væk fra tribunerne under VM i fodbold i Qatar næste år. I den kommende tid er der flere afsløringer på vej om danske virksomheders aktiviteter, der overtræder menneskerettighederne op til VM i Qatar. Forhåbentlig dukker Malcolm Bidali op inden længe. Forhåbentlig er han ikke én af tusindvis af migrantarbejdere, der har måtte lade livet under den nye trussel mod migrantarbejdere i Golflandene – brud på love om statens sikkerhed i regimer som Qatar.

Her er seneste nyt om migrantarbejdere i verden:

Arbejdere på toppen af Al Janoub stadion, der er et af de otte stadions, hvor VM i fodbold afholdes i 2022. Foto: EPA/ALI HAIDER
  • I Brasilien har bryggerierne Ambev og Heineken fået bøder for slavearbejde hos en leverandør. De 23 arbejdere var indvandrere fra Venezuela og Haiti og boede i lastbiler ved en vej, da myndighederne befriede dem. De havde ikke adgang til vand, ingen ret til fridage og forholdene betegnes dermed som slaveri, vurderer brasilianske myndigheder, skriver Pledge Times.
  • I Indien skrider Højesteret ind for at hjælpe landets omtrent 100 millioner migrantarbejdere. Højesteret har beordret delstaters domstole til at sikre, at migrantarbejdere får mad og tag over hovedet under landets anden bølge af covid19, skriver The Times of India.
  • I Cambodja frygter ngo’er en stigning af menneskesmugling på grund af Covid19 rejserestriktioner. Det skriver Cambodia News. Myndighederne rapporterer om 85 sager om migranter, der ulovligt har krydset grænsen for at arbejde i de første tre måneder af 2021.  I første kvartal sidste år var der kun 25 sager.
  • I Spanien sender regeringen 4000 migranter tilbage til Marokko for at “genoprette orden”, skriver Mail Online. Mandag og tirsdag i denne uge ankom 8000 migranter til den spanske enklave, Ceuta i Marokko, angiveligt fordi Marokko lempede kontrollen med deres grænser som konsekvens af en strid med Spanien over det marokkansk besatte Vestsahara.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I et møde i Kabul i slutningen af september, uddelte Taliban-styret nye retningslinjer for landets medier og journalister. Retningslinjerne, som Human Rights Watch har set, betyder i praksis at der ikke længere findes pressefrihed i landet.

Ifølge menneskeretsorganisation er mindst 32 journalister blevet tilbageholdt af myndighederne, efter at Taliban overtog magten i landet.

Mere

Det skal være slut på, at tekstilarbejdere stues sammen på ladet af lastbiler, når de fragtes til og fra arbejde på Cambodias mange tøjfabrikker, hvis det står til NGO’en Asia Injury Prevention Foundation (AIP).

Det skriver The Phnom Penh Post, efter at NGO’en i en konsultation med landets regering har efterlyst nye regler, der skal give arbejderne bedre transportforhold.

I det første halvår af 2021 er 276 arbejdere kommet til skade i trafikulykker, skriver avisen.

Mere

Danske specialstyrker må ikke ende som allierede med russiske lejesoldater i Mali. Det siger Forsvarsminister Trine Bramsen til Information, efter at det er kommet frem i flere medier (herunder Danwatch), at Malis regering er ved at indgå en samarbejdsaftale med den russiske paramilitære organisation Wagner Group, der er kendt for at overtræde menneskerettighederne.

Efter planen skal op mod 105 personer fra det danske forsvar fra januar 2022 bidrage til terrorbekæmpelsesmissionen Operation Barkhane i Sahel, men nu har Trine Bramsen meddelt Frankrig, der leder missionen, at det vil få konsekvenser for det danske bidrag, hvis lejesoldaterne fra Wagner Group også bliver hyret.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Københavns Kommune overvejer at udelukke Danmarks største it-virksomhed Systematic fra fremtidige udbud. Det sker efter, Danwatch i samarbejde med TV2 og Lighthouse Reports har afsløret, at Systematic har eksporteret militært software til De Forenede Arabiske Emirater, som i Danmark er underlagt et eksportforbud. Det forklarer kommunens økonomiforvaltning til Frihedsbrevet.

Københavns Kommune er en af Systematics store kunder, og økonomiforvaltningen oplyser, at en stor del af it-ydelserne er købt gennem SKI, Staten og Kommunernes Indkøbsservice, som nu har bedt Systematic om en redegørelse.

.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-item-wrap{min-height:0px;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-title{font-size:28px;font-weight:bold;margin-top:40px;margin-right:20px;margin-bottom:40px;margin-left:20px;padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;min-height:10px;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-content{min-height:91px;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-name{color:#333333;font-weight:bold;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-occupation{color:#929292;font-size:15px;}

I Københavns Kommune har vi en klar forventning om, at vores leverandører opfører sig ansvarligt, og naturligvis overholder de regler og love, som gælder for
deres virksomhedsdrift.

Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune
Mere

Europa-Kommissionen vil luge ud i de mange opladere, vi har liggende hjemme i skufferne ved at sikre, at alle telefoner og tablets kan oplades med det stik, der hedder usb-c. Det skal blandt andet minimere mængden af elektronisk affald. Ifølge DR bakker Forbrugerrådet Tænk op om forslaget og kalder det “godt for miljøet”.

Mere

Et år efter, at et forslag om at modernisere og liberalisere de indiske landbrugslove fik dem på gaden, vender indiske bønder nu tilbage for at protestere, skriver nyhedsbureauet AP.

Brancher: |
Lande:
Mere

Ifølge FN’s fødevareprogram WFP er fem millioner yemenitter tæt på hungersnød, mens yderligere 11 millioner “marcherer mod sult”. Det skriver The Guardian. Yemen er plaget af en borgerkrig, der har ledt til en af verdens største humanitære kriser lige nu. De Forenede Arabiske Emirater deltager i krigen, og Danwatch har for nyligt dokumenteret, hvordan den danske IT-gigant Systematic har forsynet Emiraterne med afgørende software.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

16 år efter oprettelsen udfases det norske bistandsprogram Olie for Utvikling, der tilbyder udviklingslande med olieforekomster hjælp til forvaltning. Det vil ske gradvist frem mod 2024, skriver Bistandsaktuelt

Udfasningen kommer efter, at den norske udviklingsorganisation Norad i fjor udgav en rapport, der anbefalede udenrigsministeriet i Oslo at prioritere midlerne til grønne projekter.

Så sent som i februar sidste år fik Mozambique en ny aftale under Olie for Utvikling-programmet.

Mere

Coronapandemien har været brutal ved Afrikas største økonomi, Nigeria. Det viser nye tal fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, og Nigerian Bureau of Statistics.

Helt konkret har hver femte nigerianer mistet sit job siden pandemiens begyndelse, skriver Quartz Africa. Den primære årsag, forklarer de adspurgte virksomheder, er øgede omkostninger.

I marts meddelte Nigerian Bureau of Statistics, at 33% af den nigerianske befolkning står uden arbejde.

Mere

I sidste uge skrev Reuters, at Mali forhandler om en samarbejdsaftale med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for deres menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml.

Skulle en endelig aftale blive indgået, vil Estland, der bidrager til både de fransk-ledede initiativer Operation Barkhane og Task Force Takuba samt FN-missionen MINUSMA, trække sig ud af landet. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet til estisk radio.

Danwatch skrev tidligere på ugen om Wagner Groups mulige indtræden i Mali. I den forbindelse spurgte vi Udenrigsministeriet, hvordan Danmark, der fra januar slutter sig til Task Force Takuba, forholder sig til oplysningerne. I et mailsvar kalder ministeriet en eventuel aftale mellem Wagner Group og Mali “uacceptabel”.

Mere

Det var tilsyneladende et kupforsøg, da havne og veje ind til byerne i Sudan tidligt tirsdag morgen blev lukket, men kupforsøget blev hurtigt afvæbnet, siger informationsminister fra overgangsregeringen, Hamza Baloul til Al Jazeera. Overgangsregeringen skyder skylden for kupforsøget på allierede til den tidligere præsident Omar al-Bashir, der blev afsat i 2019.

Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.