24. april 2024

Palæstinenser fra Gaza stævner den danske stat for brud på våbeneksportregler

Herboende palæstinensisk studerende hævder at have mistet sin to-årige nevø i et israelsk luftangreb. Nu forsøger han at få domstolene til at sætte en stopper for dansk våbeneksport til Israel

En gruppe børn i Rafah deltager i en mindeceremoni for de mere end 14.000 børn, som ifølge FN har mistet livet under den igangværende krig i Gaza Foto: Doaa Albaz/Scanpix

Klokken ti minutter over seks om morgenen den 4. december 2023 blev en palæstinensisk families hus i det nordlige Gaza angiveligt ramt af et israelsk luftangreb, og en to-årig dreng omkom.

For nogle dage siden fortalte drengens mor på Facebook, hvordan det var at fejre Eid uden hendes lille søn.

“Dine kærlige ord var balsam på min sjæl. Jeg savner så frygteligt at holde dig, dufte dig og høre din stemme. Mit hjerte er knust og brænder af længsel,” skrev hun. 

Samtidig sidder hendes bror i Danmark og sørger over tabet af den lille nevø, der er et af mere end 14.685 børn, som ifølge FN har lidt samme skæbne under Israels mere end seks måneder lange krig i Gaza.  

En situation, som nu har fået den 26-årige universitetsstuderende til at sagsøge Danmark for det, han mener er ulovlig eksport af dele til de amerikansk-producerede F-35 kampfly, som Israel bruger til at bombe i Gaza.

Det er den anden sag, som rejses inden for få uger i et forsøg på at stoppe eksporten.

Nogen skal stilles til ansvar

Den 26-årige palæstinenser ønsker ikke at stå frem med sit navn i denne artikel, men Danwatch og Information er bekendt med hans identitet. 

I stedet henviser han til advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja, som har anlagt sagen mod Rigspolitiet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet på hans vegne.

Og advokaten mener, at han har en stærk sag.

“Min klient og hans familie er konkret og individuelt berørt af den danske våbeneksport til Israel”, siger Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

“For min klients vedkommende handler det om muligheden for at vende tilbage til Gaza og om det tab, han og hans familie har lidt. Den humanitære situation i det nordlige Gaza, hvor hans familie befinder sig, er desuden helt kritisk. Familien har mistet deres hjem, er internt fordrevne og selv har han mistet flere familiemedlemmer, heriblandt sin nevø”.

Eddie Omar Rosenberg Khawaja forklarer, at han klient ønsker at stille nogen til ansvar for det, der er sket.

“Og her er det så, at Danmark har et medansvar, fordi de danske myndigheder godkender eksporten af danske kampflydele, der med stor sikkerhed ender i Israel”, siger Khawaja.

Selv om den palæstinensiske studerende og hans advokat ikke ved, om det var et F-35 fly, der kastede den konkrete bombe, der dræbte den lille nevø, har de dansk-udstyrede fly forårsaget massive ødelæggelser i Gaza – ødelæggelser der gør, at det er uvist, om den unge studerende  kan vende hjem til Gaza, når han er færdig med sit universitetsstudie til sommer.

Som Danwatch og Information tidligere har beskrevet, spiller de dansk-udstyrede F-35 kampfly spiller en helt central rolle i bombardementerne af Gaza, og har bombet den smalle landstribe massivt og med tonstunge bomber. 

Tilstrækkelig berørt?

Ifølge Sune Klinge, lektor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, kan det imidlertid blive en udfordring at bevise, at den palæstinensiske studerende og hans familie er tilstrækkelig berørt af den danske våbeneksport til, at de har såkaldt retligt interesse i at rejse sagen.

Hvis retten ikke mener det, risikerer sagen at blive afvist, forklarer Sune Klinge.

“Når det handler om retlig interesse, er det hovedreglen, at domstolene skal afgøre reelle tvister, hvor sagsøgeren er konkret og individuelt berørt”, siger han.

“Og her kan det efter min vurdering blive en udfordring at vise, at den unge mand er konkret og individuelt berørt af den danske F-35 eksport. Han er naturligvis berørt af krigen, men spørgsmålet er om der, er for langt fra de tab, han har lidt til det, som han forsøger at opnå, nemlig et stop for den danske eksport af kampflydele,” siger Sune Klinge.

Mulige krigsforbrydelser

Formelt stævner den palæstinensiske studerende og hans advokat både de danske myndigheder for brud på EU’s og FN’s regler for våbeneksport, som pålægger Danmark at nægte eksport af våben og militært udstyr, hvis der er en klar risiko for, at udstyret vil blive anvendt til krigsforbrydelser eller overtrædelser af den humanitære folkeret.

Og det mener Eddie Omar Rosenberg Khawaja ikke, der er tvivl om. 

Ifølge stævningen, som Danwatch og Information er i besiddelse af, peger han på tre forhold, som sagsøgerne mener skal indgå i bedømmelsen af, om Israel overholder den humanitære folkeret.

Det ene er Israels angreb på mål i Jabalya-lejren den 31. oktober 2023, hvor  boligområdet, der ligger i det nordlige Gaza, blev bombet med tonstunge GBU bomber, der kostede mellem 100-200 mennesker livet,

Det andet er Israels angreb på en ambulance uden for Al-Shifa hospitalet i Gaza som fandt sted den 3. november 2023 og kostede 15 personer livet, heriblandt fem børn.

Og det tredje er Israels blokade af nødhjælp til især det nordlige Gaza, hvor den herboende studerendes familie fortsat befinder sig.

UM: Vi overholder reglerne

Danwatch og Informations har bedt Udenrigsministeret, Justitsministeriet og Rigspolitiet om en kommentar til den kommende retssag.

Men udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ønsker ikke at kommentere det konkrete sagsanlæg. I et mailsvar skriver han dog, at han er bekendt med sagen.

“Nu må sagen gå sin gang ved domstolene”, skriver Lars Løkke Rasmussen og understreger, at “det er fortsat Udenrigsministeriets vurdering, at Danmarks tilgang til eksportkontrol til Israel er i overensstemmelse med vores EU-retlige og internationale forpligtelser.” 

Både Rigspolitiet og Justitsministeriet noterer sig, at sagen er anlagt, men har ingen  kommentarer.  

Det er anden gang, Danmark bliver sagsøgt for at tillade eksport af dele til F-35 kampflyene, som Israel har købt i alt 75 af.

Den første sag blev anlagt i marts måned af Amnesty International, Oxfam, Mellemfolkeligt Samvirke og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al Haq.

De fire ngo’er sagsøger henholdsvis Rigspolitiet og Udenrigsministeriet for at overtræde EU’s og FN’s regler for våbeneksport. 

Kræver stop for våbeneksport 

Begge sager er anlagt ved Københavns Byret, der som et af de første skridt skal tage stilling til, om sagen skal starte i byretten eller i Østre Landsret. 

I begge tilfælde har sagsøgere anmodet om, at sagen starter i landsretten med den begrundelse, at søgsmålet har principiel karakter.

Derudover skal retten afgøre, om sagerne skal have såkaldt opsættende virkning, mens sagerne bliver behandlet i retssystemet. Det er også et skridt, som sagsøgerne i begge tilfælde har bedt om.

Hvis retten beslutter, at sagerne skal have opsættende virkning, vil det betyde, at den danske militære eksport til Israel skal stoppe umiddelbart og ikke kan genoptages, før sagerne er færdigbehandlet.

Det var blandt det, en hollandsk appelret for nylig besluttede i en lignende sag, hvor en række hollandske ngo’er har sagsøgt den hollandske stat for overtrædelse af de internationale våbeneksportregler.

Tilsvarende sager er desuden anlagt i Storbritannien og senest i Tyskland.

i samarbejde med

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right