12. februar 2024

“En klar advarsel til Danmark”: Hollandsk domstol stopper eksport til israelske kampfly

De Radikale kræver, at Danmark revurderer den danske kampfly-eksport efter domstol fastslår “klar risiko” for at medvirke til krigsforbrydelser i Gaza. Flere andre partier, eksperter og ngo’er bakker op.

En række ngo'er fik mandag medhold i, at Holland skal stoppe sin kampflyekport til Israel på grund af risikoen for at bidrage til krigsforbrydelser Foto: Lex Van Lieshout Ie/Ritzau Scanpix

Holland har fået syv dage til at stoppe eksport af al udstyr til Israels F-35 kampfly. 

Det har en appeldomstol i Haag besluttet i en kendelse, som blev offentliggjort mandag.

Domstolen giver de hollandske myndigheder syv dage til at stoppe al yderligere eksport af dele til kampfly, fordi der er en “klar risiko” for, at F-35 dele vil blive anvendt til “alvorlige overtrædelser af den humanitære folkeret i Gaza-striben.”

“Det betyder, at ingen eksport af F-35 dele til Israel kan ske fra Holland”, hedder det i dommen, der fastslår, at Israel “ikke har taget tilstrækkelig hensyn til konsekvenserne for civilbefolkningen under sine angreb” i Gaza.

“Israels angreb har forårsaget et uforholdsmæssigt stort antal civile tab, herunder tusindvis af børn,” slår retten fast og henviser til Hollands internationale forpligtelser til at forbyde militæreksport, der kan bidrage til overtrædelser af folkeretten. 

Sagen om den hollandske F-35 eksport er rejst af en række ngo’er, heriblandt  PAX Netherlands, The Rights Forum og Oxfam, som har krævet, at den hollandske eksport stopper på grund af risikoen for at bidrage til krigsforbrydelser. Den hollandske stat har senere mandag appelleret dommen.

Holland skal stoppe eksporten af ​​F-35 dele til Israel
Appelretten i Haag, 12. februar 2024

Resumé

Oxfam Novib, Peace Movement PAX Netherlands og The Rights Forum har i fællesskab anlagt sag mod den hollandske stat. De ønsker, at staten forbyder eksport af F-35 dele til Israel. Retten dømmer til deres fordel og beordrer staten til at sætte en stopper for den yderligere eksport af F-35 dele til Israel.

Dele til F-35 jagerflyet distribueres fra Woensdrecht til en række lande, herunder Israel. Disse dele betragtes som militært udstyr, hvilket betyder, at der kræves en tilladelse til eksport fra Holland. Tilladelsen blev givet i 2016.

Den 7. oktober 2023 lancerede Hamas et angreb på Israel, hvor de bevidst dræbte, sårede og kidnappede mange civile. Hamas har således gjort sig skyldig i krigsforbrydelser. Israel reagerede på dette angreb ved at iværksætte angreb i Gazastriben, hvorfra Hamas opererer.

Efter Israels angreb i Gazastriben vurderede ministeren for udenrigshandel og udviklingssamarbejde, om eksporttilladelsen til F-35 dele til Israel kunne opretholdes. Resultatet af denne vurdering var, at ministeren besluttede ikke at gribe ind i tilladelsen og lade eksporten til Israel fortsætte.

Sagsanlæg

Oxfam Novib, Peace Movement PAX Netherlands og The Rights Forum (herefter: Oxfam Novib) er organisationer, der blandt andet er engageret i en fredelig løsning på konflikten i Gaza. De er ikke enige i ministerens beslutning om at fortsætte eksporten af ​​F-35 dele til Israel. Oxfam Novib mener, at Israel overtræder krigens humanitære love i sine angreb i Gazastriben. De kræver, at dommeren pålægger staten at sikre, at eksporten af ​​F-35 dele fra Holland til Israel stopper.

Domsafsigelse 

Retten afsiger dom til fordel for Oxfam Novib. Retten fastslår, at der er en klar risiko for, at der begås alvorlige overtrædelser af den humanitære krigsret i Gazastriben med Israels F-35 kampfly. Israel tager ikke tilstrækkeligt hensyn til konsekvenserne for civilbefolkningen, når de udfører deres angreb. Israels angreb har forårsaget et uforholdsmæssigt stort antal civile tab, herunder tusindvis af børn.

I henhold til forskellige internationale regler, som Holland har underskrevet, skal Holland forbyde eksport af militærudstyr, hvis der er en klar risiko for alvorlige overtrædelser af den humanitære krigsret. Det betyder, at der ikke må ske eksport af F-35 dele til Israel fra Holland. I sin beslutning om ikke at gribe ind i eksporttilladelsen undlod ministeren med urette at overholde disse internationale forpligtelser. Retten pålægger derfor staten at sætte en stopper for den videre eksport af F-35 dele til Israel indenfor 7 dage.

Ifølge det danske udenrigsministerium bidrager i alt 15 danske forsvarsvirksomheder med forskellige dele og komponenter til F-35 kampflyene, som Israel indtil videre har modtaget 36 af.

En af de virksomheder, der eksporterer flest dele til flyet er det århusianske forsvarsfirma Terma, der blandt andet leverer de systemer, der holder og affyrer flyets bomber og missiler.

Som Danwatch og Information tidligere har afsløret, deltager de dansk-udstyrede israelske kampfly i bombardementerne af Gaza, som ifølge de lokale myndigheder har kostet mindst 27.947 livet, heraf 12.150 børn.  

Eksport må revurderes

I lyset af den hollandske dom kræver de Radikale nu, at Danmark revurderer sin eksport af udstyr til de israelske kampfly.

“Den hollandske dom er meget bekymrende og giver anledning til, at Danmark bør lave en ny vurdering af den danske F-35 eksport,” siger udenrigsordfører Christian Friis Bach. 

“Der er meget stor risiko for, at det danske udstyr bliver anvendt til krigsforbrydelser og mulige overtrædelser af folkedrabskonventionen,” siger han og understreger, at den hollandske dom også er “helt entydig” med hensyn til risikoen.

“Danmark bør udvise størst mulig forsigtighed i forbindelse med godkendelse af dansk militæreksport, der ender i Israel,” siger Christian Friis Bach, der mener, at sagen skal drøftes i Folketingssalen.

Det er både Enhedslisten og Alternativet enig i.

“Det er en helt vild dom, som må have klare konsekvenser for den danske eksport af dele til F-35 samarbejdet”, siger Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach.

“Domstolen siger jo, at der er en alvorlig risiko for, at den hollandske eksport bidrager til brud på den internationale humanitære folkeret i Gaza. Det problem er ret åbenlyst et, som den danske eksport også har. Derfor er man nødt til at tage bestik af den hollandske dom i dansk sammenhæng,” siger hun.

Sasha Faxe, Alternativets udenrigsordfører bakker også op.

“Dommen bør føre til, at Danmark stopper eksporten med det samme,” siger hun. “Det burde vi have gjort for længst.” 

“Udenrigsministeren siger, at det er vigtigt for Danmarks sikkerhed, at vi deltager i F-35 samarbejdet, men jeg kan ikke forstå, hvordan et forsvarssamarbejde kan være vigtigere end forpligtelsen til at undgå at bidrage til krigsforbrydelser og folkedrab. Den forpligtelse bør overrule alt andet,” siger hun.

En politisk dom

Danwatch og Information har bedt udenrigsminister Lars Løkke fra Moderaterne svare på, hvilke konsekvenser den hollandske dom får for den danske kampflyeksport.

Men det har ikke været muligt at få et svar inden deadline.

Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra Venstre, De Konservative, Danmarksdemokraterne eller SF.

Men udenrigsordfører Henrik Dahl fra Libeal Alliance er ikke begejstret for den hollandske dom.

“Jeg mener ikke, at dommen bør have nogen konsekvenser for dansk F-35 eksport. Der er tale om en politisk dom, ikke en juridisk,” siger han og afviser, at Israel begår krigsforbrydelser i Gaza.

“Det er Hamas, der begår krigsforbrydelser i Gaza. De fører krig fra civile områder og bærer ikke uniform, det er imod Geneve-konventionerne” siger han og undrer sig over, “hvordan en hollandsk domstol kan vurdere, om der er risiko for krigsforbrydelser i Gaza, når de ikke har været dernede og undersøge sagen.”

“Civile tab er ikke nødvendigvis en krigsforbrydelse, og de tabstal, vi får fra Gaza, kommer jo fra Hamas, så dem har jeg ikke meget tillid til.  Spørgsmålet om, hvorvidt der begås krigsforbrydelser, er noget, der bør undersøges grundigt af nogen, der har været på stedet”, siger han.

Advarsel til Danmark

Hos Amnesty International vækker den hollandske dom imidlertid opsigt.

Her betegner generalsekretær Vibe Klarup dommen som “en klar advarsel” til den danske regering.

“Den hollandske domstol fastslår, at det er ubestrideligt, at der er en klar risiko for at eksporteret militærtudstyr til F-35 fly anvendes til krænkelser af international humanitær lov. Det er vi enige i. Derfor bør Danmark umiddelbart stoppe eksporten til israelske F-35 fly”, siger hun.

“Hvis Danmark fortsætter sin eksport af militært udstyr til Israel vel vidende, at der er en klar risiko for krænkelser, risikerer Danmark at gøre sig medskyldig i brud på international humanitær lov.” 

Hos den danske del af Oxfam siger generalsekretær Lars Koch, at dommen bør få konsekvenser for den danske eksport.

 “Danmark er ligesom Holland bundet af både EUs og FNs regulering, der betyder, at Danmark er forpligtet til at forhindre eksport af militærudstyr, hvis der er en klar risiko for brud på den humanitære folkeret” siger han. 

“Vi må forvente, at Danmark ligesom Holland stopper al direkte og indirekte våbeneksport til Israel. I modsat fald vil Danmark blive medvirkende til alvorlige brud på International humanitær lov og et potentielt folkedrab,” siger Lars Koch og understreger, at ekportstoppet bør ske omgående.

“Det betyder, at Danmark øjeblikkeligt skal stoppe al direkte eksport af våben til Israel. Og at Danmark skal kræve af USA, at de stopper eksport af F-35 fly – herunder reservedele og teknisk bistand til våben programmet”, siger han.

Velkendt risiko 

Danmark er bundet af de samme regler om våbeneksport som Holland. Det gælder FN’s våbenhandelstraktat samt EU’s fælles regler om våbeneksport. Derfor bør den hollandske dom også give anledning til en fornyet vurdering herhjemme, vurderer juridiske eksperter.

“Det følger klart af dommen, at der både er forpligtelser under EU’s regler og FN’s våbenhandelstraktat, til at man skal genoverveje risikovurderingen. De hollandske dommere er kommet til den konklusion, at der er en risiko for at F-35 bliver brugt til at overtræde den humanitære folkeret, og derfor må der ikke længere eksporteres fra Holland”, siger Jacques Hartmann, der er professor i international ret ved University of Dundee i Skotland.

Han betegner dommen som “grundig” og i overensstemmelse med den måde som de fleste uafhængige jurister har fortolket reglerne på. Og han er ikke i tvivl om, hvordan vurderingen burde falde ud i Danmark:

“Vi burde komme til den samme konklusion som i Holland. Forskellen på herhjemme og i Holland er, at det er embedsmænd og ikke dommere, der har taget stilling. Men det er de samme beviser, den samme risikovurdering og de samme internationale forpligtelser, der skal tages stilling til”, siger Jacques Hartmann.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har i samråd om den danske F-35 eksport udtalt, at det ikke ville være muligt for Danmark og danske virksomheder at deltage i det amerikansk ledede F-35-samarbejde, “hvis man havde valgt en anden tilgang, hvor man sagde, at vi opretholder eksportkontrollen 100 procent hos os selv”.

Og i regeringens øjne er den danske deltagelse i programmet strategisk vigtig.

“Det handler ikke kun om industripolitik og eksport”, sagde Lars Løkke Rasmussen. “Vi mener, det er vigtigt, at danske forsvarsvirksomheder i lyset af den sikkerhedspolitiske virkelighed kan indgå i internationale forsyningskæder og udviklingssamarbejder. Vi har en strategisk sikkerhedspolitisk interesse i at kunne være med i udviklingen af fremtidens forsvarsmateriel. Både for at sikre vores egen og vores allieredes sikkerhed”.

Den hollandske domstol understreger imidlertid, at et ønske om gode udenrigspolitiske relationer ikke ændrer ved Hollands juridiske forpligtelser. Og det har den ret i, siger professor Jacques Hartmann:

“Det kan vi som retsstat ikke gå med til. De juridiske forpligtelser sætter nu engang grænsen for, hvad man kan eller ikke kan”.

Marc Schack, lektor i folkeret på Københavns Universitet, mener heller ikke, at den danske regering kan sidde den hollandske dom overhørig.

“Der har længe været fremsat meget alvorlige anklager om, at Israel begår krigsforbrydelser under krigen i Gaza, og situationens alvor understreger, at Danmark påtager sig en retlig risiko, når man tillader at eksportere våbendele til et land, hvor det er velkendt, at der er udfordringer med at overholde krigens love,” siger han.

Marc Schack understreger, at både den Internationale Domstols beslutning om at udstede midlertidige foranstaltninger på grund af risikoen for folkedrab og den nye hollandske dom taler for, at Danmark bør genoverveje eksporten.

Udgivet i samarbejde med

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right