Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

PKA Pension investerer 102 millioner kroner i israelske banker, der finansierer ulovlige bosættelser

De ulovlige bosættelser på Vestbredden ekspanderer med hjælp fra danske sygeplejerskers og socialrådgiveres pensionsopsparinger.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

PKA pension har investeringer for 102 millioner kroner i de fire israelske banker Bank Hapoalim, Bank Leumi, Mizrahi Tefahot og Bank Discount, viser Danwatchs gennemgang af selskabets aktieliste fra april 2018.

Samtidig dokumenterer en ny rapport fra Human Rights Watch, at de syv største banker i Israel – inklusiv de fire ovennævnte banker – finansierer og indgår direkte partnerskaber med byggeprojekter i besatte områder på Vestbredden.

Danwatch har foretaget en rundspørge med de 10 største pensionsselskaber i Danmark, hvoraf PKA Pension er det eneste pensionsselskab, der investerer på nuværende tidspunkt. Dog investerer Danske Invest omkring 10 millioner kroner i de israelske banker. Læs her, hvad Danske Invest siger om sagen. 

PKA pension har oplyst over mail, at de ikke kan udtale sig om investeringerne på grund af travlhed med Folkemødet på Bornholm. Det er et af Danmars største pensionsselskaber med 300.000 medlemmer, der arbejder på sygehuse, i ældreplejen og i sociale tilbud. På deres vegne investerer PKA Pension for 275 milliarder kroner, fremgår det af selskabets hjemmeside.

Banker hjælper med at ekspandere bosættelser

Israelske bosættelser

Som besættelsesmagt er Israel specifikt forpligtet af Genevé-konventionen og Haag-konventionen. Artikel 49 i den 4. Genevé-konvention forbyder besættelsesmagten at flytte egen befolkning ind på besat område. FN’s Sikkerhedsrådsresolutioner 242 (1967) og 338 (1973) kræver, at Israel trækker sig tilbage fra alle besatte områder. Denne position har ikke ændret sig siden og deles også af den danske regering.

Israelske bosættelser

Som besættelsesmagt er Israel specifikt forpligtet af Genevé-konventionen og Haag-konventionen. Artikel 49 i den 4. Genevé-konvention forbyder besættelsesmagten at flytte egen befolkning ind på besat område. FN’s Sikkerhedsrådsresolutioner 242 (1967) og 338 (1973) kræver, at Israel trækker sig tilbage fra alle besatte områder. Denne position har ikke ændret sig siden og deles også af den danske regering.

De karakteristiske hvide huse i bosættelserne på Vestbredden, fortsætter med at skyde op i landskabet. Ifølge Human Rights Watch ekspanderer bosættelserne lige nu med mindst 987 boliger hjulpet på vej af de israelske banker, som PKA investerer millioner i.

Bankerne er ifølge organisationen ikke kun passive långivere, men indtager en aktiv rolle i at opføre boligerne ved at indgå såkaldte “accompanying agreements” (ledsagende aftaler), der gør dem til reelle partnere. Som partner i byggeprojekter undersøger banken byggetilladelser, forretningsplan, forventet overskud, mm.

I tilfælde af konkurs eller misligholdelse tager banken ejerskab af ejendommen og søger normalt en anden bygherre til at fuldføre konstruktionen.

“Med andre ord er bankernes involvering i nye byggeprojekter i bosættelser direkte og substantiel”, skriver Human Rights Watch.

Bankerne: Vi må ikke nægte lån

Bankernes brancheorganisation, Association of Banks in Israel, har tidligere forklaret til Danwatch i undersøgelsen “Forretning på forbudt land” fra 2017, at de ifølge israelsk lovgivning ikke må give afslag på finansiering til aktiviteter i bosættelserne.

De må ikke diskriminere på baggrund af race, religion, religiøs gruppe, nationalitet, oprindelsesland, køn, seksuel orientering, politisk opfattelse, personlig status eller forældreskab, lyder det.

“Derfor kan banker ikke nægte services som huslån, finansiering af byggeprojekter eller banklån i Judea og Samaria (Vestbredden, red.), da det vil være diskrimination på baggrund af nationalitet, race, religiøs gruppe og politisk opfattelse, hvilket er ulovligt under israelsk lov,” skriver Association of Banks til Danwatch i januar 2017.

Det betyder, at bankerne udover lån og garantier til byggeprojekter i de besatte palæstinensiske områder og huslån til israelske boligkøbere i bosættelser, også har filialer i bosættelserne Ariel, Beitar Illit, Modi’in Illit, Ma’ale Adumim, Pisgat Ze’ev, Gilo og Ramot.

Derudover yder flere af bankerne også lån og finansielle services til lokale myndigheder og virksomheder i bosættelser.

Ulovligt eller lovligt?

Vestbreddens bosættelser er ulovlige

FN’s Sikkerhedsråd, Generalforsamlingen, Menneskerettighedsrådet og Den Internationale Straffedomstol har alle bekræftet, at bosættelser og bosættelsesrelaterede aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder er ulovlige ifølge international lov.  

Vestbreddens bosættelser er ulovlige

FN’s Sikkerhedsråd, Generalforsamlingen, Menneskerettighedsrådet og Den Internationale Straffedomstol har alle bekræftet, at bosættelser og bosættelsesrelaterede aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder er ulovlige ifølge international lov.  

Bosættelserne er ulovlige ifølge international lov, men den israelske regering anerkender ikke denne juridiske vurdering. Derfor fortsætter udvidelserne af de 131 officielle bosættelser på Vestbredden og det besatte Østjerusalem, som Israel anerkender.

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at investere i virksomheder, der har aktiviteter i bosættelserne. Dog er investorer ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv forpligtet til at foretage en ekstra grundig risikovurdering før de investerer og vise, at deres aktiviteter ikke bidrager til negativ påvirkning af menneskerettigheder.

Af den grund har Sampension i 2017 valgt at ekskludere bankerne, fordi “de vurderes at have en væsentlig negativ indflydelse på den sociale og økonomiske livssituation for mennesker på den besatte Vestbred eller virker eskalerende for en konflikt i området”, skriver Søren P. Espersen, kommunikations- og HR-direktør i Sampension til Danwatch.

Søren P. Espersen understreger, at eksklusionerne “på ingen måde er udtryk for en boykot af Israel” og at Sampension har investeret i 10 israelske virksomheder i dag.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.