Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Dansk militært udstyr bidrager til krigen i Gaza
- Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma eksporterer dele til F-35 kampfly, som Israel bomber med i Gaza.
- De dansk-udstyrede fly anvender megabomber, som FN advarer imod at bruge i tætbefolkede områder.
- Eksperter vurderer, at eksporten er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.
- De danske myndigheder er blevet sagsøgt for våbeneksporten til Israel.
På Christiansborg vækker afsløringen af, at Udenrigsministeriet trods løfter om at stramme op netop har givet grønt lys til yderligere fem års eksport af kampflydele, der risikerer at ende i Israel, både undren og forargelse.
Flere partier kræver nu, at regeringen stopper den del af eksporten, som er beregnet til de F-35 fly, Israel for nylig har købt yderligere 25 af.
Som Danwatch og Information tidligere har afdækket, spiller de avancerede F-35 fly en nøglerolle i Israels krigsførelse i Gaza.
En af dem der er rystede over den fortsatte eksport er den tidligere radikale udenrigsminister Christian Friis Bach.
“Ved de seneste angreb i Rafah er der sandsynligvis anvendt amerikanske våben og potentielt også F-35 fly, og alt tyder på, at angrebene er sket i strid med de forpligtelser, Israel er blevet pålagt af den internationale domstol. Det understreger jo, at man ikke bør give de her tilladelser på nuværende tidspunkt”, siger han.
Den radikale udenrigsordfører mener, at den fortsatte eksport strider mod Danmarks forpligtelser.
“Det våbenkontrolregime vi har, både EU’s og FN’s regler, siger at man ikke kan fraskrive sig et ansvar for eksport ved at påberåbe sig at slutbrugeren ikke er kendt. Så her burde man fra UM og myndighedernes side være gået ind og taget en dialog med USA, og som minimum have gjort det klart, at de her våbendele ikke skal kunne eksporteres videre til Israel. Det mener jeg er vi forpligtet til”, siger Christian Friis Bach.
“Der er jo på nuværende tidspunkt en entydig risiko for overtrædelser af folkeretten, når man eksporterer til Israel. UM burde have indbygget en konditionalitet om, at Israel ikke må være slutbruger på de danske våbendele. Jeg kan ikke se, at det kan være på nogen anden måde, med de forpligtelser vi har”, siger han.
Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach kalder det for “vanvittigt”, at regeringen giver nye tilladelser under den nuværende krig.
Ikke mindst efter den internationale krigsforbryderdomstol ICC har anmodet om at få udstedt internationale arrestordre på såvel den israelske ministerpræsident Benjamin Netanyahu som landets forsvarsminister Yoav Gallant.
“Nu har vi diskuteret eksporten til israelske F-35 fly i måned efter måned, og i samråd efter samråd. Regeringen siger så, at de har skærpet kontrollen og indført en meget restriktiv linje, og så gives der alligevel tre nye tilladelser. Det virker som om, at man bare er fuldstændig ligeglad, fordi hensynet til Danmarks egeninteresse i at deltage i det her F-35 program bare vejer tungere”, siger hun.
“Men det hensyn kan altså ikke stå over folkeretten. Der er jo ingen tvivl om, at Israels krigsførelse i Gaza på mange stræk ligger uden for krigens love.”
“For mig at se er der kun et svar, nemlig at stoppe den her eksport under de her omstændigheder. Vi står altså med en krig, hvor to ledende ministre i Israel står overfor en arrestordre for krigsforbrydelser”, siger Enhedslistens udenrigsordfører.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Peter Hummelgaard er kaldt i samråd i Folketinget udenrigsudvalg den 17. juni, hvor de skal redegøre for den fortsatte våbeneksport.
Flere ngo’er, heriblandt Amnesty International, har lagt sag an mod den danske stat, som de mener bryder såvel FN’s som EU’s regler ved at tillade fortsat militær eksport til Israel.
Både FN’s og EU’s regler forbyder eksport af militært udstyr, når der er henholdsvis en “klar” eller en “overvejende” risiko for, at det kan ende med at bidrage til krigsforbrydelser.